101 Living Room Wood Burning Fireplace Wall Lighting Design Photos And Ideas

The fireplace has an energy-retaining flue and a glass door to prevent air and heat loss.
A new wood-panel wall is a focal point in the open layout. The original white oak floors were also refinished.
The home’s original double-sided fireplace divides the living room from the eat-in kitchen.
"The wood stove is a Little Cod by Navigator," says Dolphin. "A simple solution for small spaces."
Brit and Daniel embraced elements that were original to the A-frame—like the wood stove.
The third floor living room - an urbanized version of a cabin in the woods, with wood stove and cedar ceiling. It nestles intimately into tree tops at one end, and opens widely toward the sky at the other.
The rustic shed functions as a retreat for the client’s children and features a stage-like plinth as the hearth.
A Regency wood-burning stove provides heating to the living space. The floors are tumbled Bluestone tiles.
Living room
Another view of the home's extensive vaulted ceilings. An archway houses the main staircase, which leads to the second level and is gracefully lit by original stained glass.
The concrete floor was also used on the stairs for continuity.
The living space has two expansive glass openings, which were placed to intentionally frame exterior views.
The open-plan dining and living areas, awash in natural light.
The living room is warmed by a Morsø 1440 cast-iron stove and features a pair of calfskin folding seats that are original to the house.
The living room’s showpiece is a Zircon stove by Malm; its flue snakes 25 feet to the ceiling. “We really wanted the fireplace to be the anchor within this large space,” says Raj. A rust velvet Lenyx sofa from CB2 provides a punch of color within the minimalist palette. Nearby is a custom maple credenza by Croft House. The white-trimmed windows are from Loewen and the white paint throughout is Chantilly Lace by Benjamin Moore.
Once barrels were manufactured here for a London brewery. Now a bright, modern home exists, transformed by Chris Dyson Architects. The basement was expanded, and the mezzanine floor removed to create a triple-height living space. A living wall designed by Scotscape in the dining area, roof terrace, and outdoor shower connect tenants to the outdoors.
The living and dining area is anchored by a recently rebuilt curved brick fireplace.
The first floor is a continuous public space featuring a dining area, kitchen, and living room.
To maximize functionality in the original two-story home, Office of Architecture treated the residence to a complete gut renovation, which allowed for the new four-level layout.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
A cozy, library-like reading area lies just off the dining area. The wood-burning fireplace has a gas starter.
A thin wood shelf provides a workspace beside the stove.
A dramatic mirror-paneled fireplace adds depth, and a wall of windows floods the space with sunlight.
Natural materials blend with contemporary furnishings in this unique, open living space.
A gray onyx and bronze fireplace mantel is flanked by turquoise glass sconces and a vintage Fontana Arte mirror. Alongside sits a bone console and a sculptural stainless steel shelving unit by François Monnet. The room features a painting by artist Ilona Savdie, and drawings by Karin Haas.
The fireplace is the focal piece of the living area, anchored by glazed openings on either side.
The home's interior is outfitted with specialty finishes sourced from around the world.
Living room
This cabin is designed to open up to the outdoors with large glass doors, although each unit can be individually configured.
Interior entry
Perched high in the mountains of Big Bear, California, this 1973 A-frame was renovated by Courtney Poulos into a handsome getaway from Los Angeles.
Hatchet Design Build fabricated missing components to complete the casework around a bay window.
A Cold Picnic rug and Coil + Drift mirror warm up a restored fireplace relocated from the basement.
The original wood floors were too far gone and had to be replaced. The designers opted for a classic chevron pattern in white oak. A vintage Mies Van der Rohe chair sits next to a Ren side table in ebony ash wood by Coil + Drift.
The firm also widened the room and raised the ceilings. A coat of bright white paint modernizes the historic details.
Energetic artwork replaces the typical entertainment unit found in most living rooms.
Chris and Claude put stucco on top of the fireplace's outdated stone. The living room's new expansive feel was achieved through the removal of select walls.
Some of the living room walls were painted with a gray lime wash by Portola Paints, while other walls were finished with Nebulous White by Sherwin Williams. The pink, wall-mounted light is from Anthropologie.
A wood-burning fireplace with a playful house-shaped surround anchors one end of the main living space.
Designed for indoor/outdoor living, the large open-plan great room is central to the home's layout. It features a stone fireplace and full-height sliding doors which open to the outdoor pool area.
A motley assortment of contemporary local and international art curated by the Detroit gallery Library Street Collective enlivens the hotel.
A fireplace instills the Shinola Hotel with a sense of coziness and intimacy amid a high-energy atmosphere.
The cozy parlor-floor living room is anchored by a fireplace from the Dutch company Rais.
When moved the sliders expose the bedroom.
Radiant floor heating, a high-efficiency boiler, a heat recovery ventilator, and a convection wood stove work to conserve energy.
The cedar-paneled cathedral ceilings give the interiors an airy sense of space.
Large windows, a rich wood paneled ceiling, and brick make up this cozy living room.
A dining area on the lower level, and a study on the upper level.
Within, the curving interiors are spread loosely across five levels.
Formerly the site of a French polishing company in the 20th century, this building in Clerkenwell, London, was converted by Chris Dyson Architects in 2015 into a residence with an expanded basement and triple-height living space that allows a dramatic feature staircase to take center stage.
The skylights in the hotel's lobby were old, dirty, and "a little bit decrepit," according to Goldstein. The updated space is filled with light and buzzing with creativity.
Owner Jenny Cowan says that the cottage was inspired by Scandinavian cabins.
The open floor-plan is anchored around the original concrete fireplace.
Eco-friendly features like solar panels and rainwater catchments keep this retreat's environmental footprint small. Immediately to the right of the entry is the main living space, which features a Jetmaster 700D wood-burning fireplace with a tiled hearth.
The Great Room is stylishly fitted out with a Holly Hunt coffee table, Stefan Heiliger "De Sede" chairs, Thayer Coggin Lloyd sofas, a Robert James Nantucket Occasional Table, and sconces by Lianne Gold for Ralph Pucci.
The massive, thermally broken steel windows were installed by crane.
After the kitchen and dining comes the living room, which is fitted with a DIY couch that pulls out to a twin-sized bed. Across from the couch, in the heart of the bus, is a tiny wood stove and hearth, which is the primary source of heat.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.