10 Living Room Wood Burning Fireplace Track Lighting Pendant Lighting Design Photos And Ideas

Chimney corner and floor-to-ceiling bookcase
View to the Entrance
When the homeowners of this 1960 home in Portland’s Southwest Hills bought the property in 2009, they became the new owners of a lot of white carpeting, tired woodwork, dated wallpaper, and lackluster storage. Over time, they came to wish for a home that better suited their lives, but didn’t want to sacrifice the excellent midcentury bones. A two-pronged renovation became the answer to their problems. For the first phase completed in 2016, Fieldwork Design + Architecture remodeled the main floor. The firm swapped out the white carpeting for warm cork flooring, then strategically inserted variegated cedar planking. Fireplace surrounds received new plaster to bring in a subtle, earthy texture. Sharp black accents, whether via dining chairs or new patio doors, add definition. Fieldwork replaced the trim around the windows with CVG fir and added variegated cedar planking for warmth and texture. For the second phase of the transformation, which wrapped in 2019, Annie Wise of Annie Wise Design stepped in for a gut remodel of the kitchen and master bathroom, with the goal of ensuring any changes remained consistent with what had already been done.
The dining nook sits between the kitchen and the living room.
"They wanted a very practical house, with separate zones for kids and adults," said Taugbøl. "Because of the split levels, the experience of the space varies when you walk through it," and ascend the staircase. "The acoustics are also great due to the wood paneling in the ceiling." The Raimond pendent lights are from moooi, and the fireplace seating is IKEA.
Light cross-laminated timber panels give the interior, a bright, clean, and contemporary look.
Inside, the open-plan layout features a kitchen which morphs into the living area with a raised built-in bench/reading nook, along with an upper level that overlooks the space.
View back towards Entry and Stair
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
Great Room with Living Room in foreground.  Kitchen at left and Dining Room at right with firepit at exterior beyond