77 Living Room Wood Burning Fireplace Pendant Lighting Design Photos And Ideas

Solar panels provide enough energy to power lighting and electrical outlets.
"A minimalistic color spectrum was used in order not to distract from the main accent—the view from the window," adds the architects.
A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
"I drew from the layout of Jens Risom’s cabin and laid the room out around the light that comes in through the main windows," says Kenny.
In the living room, the team raised the firebox, cladded the hearth in a tactile plaster finish, and installed a floating limestone bench that wraps the column. On the left (unseen) is integrated firewood storage, and a cozy reading nook sits on the right. "The bench was designed to be used as a social space/lounge, and is well-used," says Coffey. The wood beams and red brick were scraped and stripped many times to remove the silver paint and reclaim a natural state.
The living area is small, however, the double-height ceiling give is a more vast sense of space.
Extensive glazing keeps the interiors bright and enhancing the homes' strong connection to its surroundings. <span style=
The chic contemporary interiors feature concrete floors and plywood paneling, with black accents that echo the cabin’s exterior.
Another original Eichler element which the homeowners have chosen to keep is the concrete masonry fireplace.
The kitchen is layered with the living room—the counter space becomes the flooring in the living area, and steps are used as additional seating.
Inside, the open-plan layout features a kitchen which morphs into the living area with a raised built-in bench/reading nook, along with an upper level that overlooks the space.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
Throughout the design, the site was quickly revealed as a powerful element of the project. By choosing carefully the location and size of each window, external views were highlighted, and the atmosphere created by natural light is pleasant throughout the whole day. As for the position of the large sliding door, it was “ pushed “ toward the main interior open space with the intention of subtly separating the internal functions while creating a outside protected space. All these intentions ultimately aim to capture the essence of this project: the surrounding nature and wildlife.
A sheltered patio provides the perfect place to sip wine and take in the views.
Ray sits at the central hearth on the north end of the comfortable sunken living area. From this perspective, you can see how the interior spaces flow into one another, passing one half-level up into the breakfast nook and kitchen and out from there onto the overgrown hillside. The various built-in furnishings have all been there since the house's construction.
From this covered area, you can enter into either the main building cluster or the annex. "It functions as a protected and semi-tempered zone (without particular heating) between the main part and the annex," says Stinessen. "It also provides an additional layer to the natural ventilation during summertime, even on windy or rainy days."
The team kept the entryway intact, but opened the living and dining spaces up to the kitchen by removing a section of the wall at the deck door. They also inserted custom-crafted shelving to enclose the modern couch and create a cozy atmosphere.
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
The entire parlor floor now serves as an open-plan kitchen, dining, and living area.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
A half wall with a fireplace by Kalfire creates division within the space.
A stone heart anchors the grand space.  Custom Wright designed furnishings, titled Taliesin Wright Chairs, purposefully designed for the human scale, provide a variety of seating options, covered in rich velvet textiles.
Polished concrete blocks and a concrete floor are contrasted by a birch plywood tray ceiling. Paola and Jason cut the vertical strips in the ceiling themselves and placed fabric behind to soften the acoustics. Custom brackets were added to the modular seating from West Elm, the table top and legs were found on Etsy, and the chandelier is by Avenue Lighting.
View back towards Entry and Stair
Existing 102-foot-long beams were sanded down to the bare wood and treated with a natural wax finish, exposing detail such as the big hex bolts joining them together.
The spacious open living/dining room has an original wood burning fireplace.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
The living room features ample glazing and an exposed beam ceiling.
Writes Samuel: "We didn't have to do a lot to this room aside from tearing out the carpeting, installing the tile floor, switching out the lighting, and a whole lot of painting, but it is still satisfying to see, none-the-less." The ladder leads to the sleeping loft.
Living Level
The clients selected a Coral pendant light by David Trubridge Design for the center of the room. Their souvenir from Norway, a reindeer pelt, is spread out in front of Eames Molded Plywood Lounge Chairs with metal bases from Herman Miller. The wood-burning stove is a Monet from HWAM.
To evoke the structure’s past as a horse stable, and provide options for the use of the space, Schaer and his team employed Sing Core sliding barn doors mounted on Krownlab’s Axel hardware. The sliding track runs the full width of the building, allowing residents to open or conceal a bedroom, kitchenette, and entrance to an adjacent 530 square-foot garage, all depending on how the spaces are being used. The kitchenette, seen left, features a Kraus sink and a chrome Grohe Concetto faucet.
The renovated stable's living room is extra bright thanks to walls painted with Benjamin Moore’s Atrium White and reflective polished concrete floors. The latter conceal a radiant heating system.
Available in sizes that range from 872-square-feet to 1,076-sqaure-feet, Iniö makes for a spacious holiday or permanent residence.
A wood-burning stove adds a cozy element.
The chapel has been serving as a rental property.
© Vojteck Ketz courtesy of Marta Nowicka &amp; Co.
Trout Lake | Olson Kundig
Built in wood shelving sits below clerestory windows, opposite a large brick fireplace with a sculptural chute.  Expansive windows provide views of the Bay beyond.
The living room is anchored by a sofa and lounge chair, both by Børge Mogensen, as well as a Conoid bench by George Nakashima. An Isamu Noguchi pendant lamp casts a warm glow onto the Brasilia coffee table, designed by Claesson Koivisto Rune for Swedese.
Wein House - Besonías Almeida arquitectos
In the living room of a remodel in Seattle, the fireplace was powder-coated orange to complement the vintage furnishings. The sofa is from Design Within Reach; the coffee table is by Alexander Girard for Knoll. A pair of undated paintings by Arthur L. Kaye hang on a wall painted in a Benjamin Moore hue custom matched to the outside of the window frames. The triangular nesting tables are a vintage find. “They’re always billed as ‘guitar pick tables,’” resident Sally Julien says.
Great Room with Living Room in foreground.  Kitchen at left and Dining Room at right with firepit at exterior beyond
Lake House
Living area features a collection of chairs, rockers, sofas, and benches.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.