72 Living Room Wood Burning Fireplace Table Design Photos And Ideas

This voluminous cabin in Austin, Quebec, has a sharply pitched roof and a bright and lofty interior that strikes surprising contrast to its austere, angular exterior.
A few steps lead up to the dining room area.
"They wanted a very practical house, with separate zones for kids and adults," said Taugbøl. "Because of the split levels, the experience of the space varies when you walk through it," and ascend the staircase. "The acoustics are also great due to the wood paneling in the ceiling." The Raimond pendent lights are from moooi, and the fireplace seating is IKEA.
The original floor plan and design elements remain—from the concrete block fireplace to the restored sconces. The vaulted ceiling is made from western red cedar.
A dining area on the lower level, and a study on the upper level.
The signature great room is one of the high points of the light-filled property.
Add credit Isokari comes with an optional sauna building, but if you don’t need a sauna, this structure can be transformed into two bedrooms with toilets. The Isokari ranges from between 818-square-feet to 1,227-square-feet.
In the living area is a modern, minimalistic concrete fireplace.
The dining area features a distinctive cinder block fireplace. Molded plastic side chairs are arranged around a Segmented Base table, all by Charles and Ray Eames for Herman Miller. The space is illuminated by a Saucer pendant lamp by George Nelson from Modernica.
Floor Play

Subverting the traditional, conservatively cozy British barn conversion, Carl Turner created a getaway in rural Norfolk for himself and his friends to visit, repose, and consider the beauty of agrarian minimalism. In the converted barn, a modern fireplace with a sleek, shiny chimney contrasts with the wide, reclaimed wood floorboards and textured exposed brick wall.
The dining table and chairs were designed by Tim Sharpe.
Here is a peek of the living area. There is an additional sitting area just around the corner.
Michael Johnson’s answer to having little buildable land to work with in his design of Ruth Hiller’s Winter Park, Colorado, house was to elevate and cantilever the kitchen, living, and dining space over the carport, nearly doubling the home’s living area. To avoid a space-hogging fireplace, Johnson recommended a Bathyscafocus by Focus Creations. Hiller took the suggestion and now enjoys the warmth of a fireplace and the full square footage of her living room.
Vertical strips of white-painted populus paneling clads the exterior wall of the second-floor bedroom, creating a house-within-a-house effect. The sofa is by EBD and the chairs by APPAREILarchitecture.
A view of the dining area and living space from the kitchen. The floors are polished concrete while the walls are lined in baltic birch. The lighting is by Hamster.
The double-height living space is anchored by a wood-burning stove by Lopi in the corner. The large east-facing window on the far wall floods the room with magical morning light. All the windows and doors are by Quantum.
Large windows surround the home to frame spectacular views of the outdoors and also bathe the interiors with natural light.
The concrete block fireplace.
The dining room sits just off the living room.
Floor-to-ceiling Lift/Slide doors by Weiland and clerestory glazing usher the outdoors in to the open-plan living and dining areas.
Black Richlite also wraps around the living area as an interior band above the wooden shelf.
The minimalist interiors feature a mainly monochromatic palette with white walls and black surfaces, including the granite island top and window trim. Small pops of color help break up the color scheme.
The home features three lavish fireplaces—each built of Carrara marble—weighing a total of 240 tons.
A white beamed ceiling adds structure to the open and airy living space bookended by immersive views of nature.
Modern Danish design has informed the minimalist interior, which is dressed in cozy fabrics and a muted natural palette.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
A circular skylight on the top of the domed roof draws in plenty of natural light.
Potrero Residence Living
The villa has five bedrooms, all with en-suite bathrooms, fireplaces, and air conditioning.
The open-plan living room, kitchen, and dining area are handsomely punctuated with Lightyears Caravaggio pendant lights and the dramatic Moooi Random Lights.
Solar panels provide enough energy to power lighting and electrical outlets.
"A minimalistic color spectrum was used in order not to distract from the main accent—the view from the window," adds the architects.
Handcrafted furniture from Carl Hansen and a bed fitted with Kvadrat fabric and designed by Soren Rose Studio are some of the minimalist Nordic touches.
An elegant Morsøe fireplace is nestled in one corner, while off-the-grid equipment is tucked away in the back.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.
To create a clean and minimalist aesthetic, only treated pine plywood and concrete was used in the interiors.
From the dining table to the bed frames, custom plywood furniture is installed throughout the home and combined with a few nature-inspired touches, like the green Kvadrat wool felt in the upholstered built-ins.
Ray sits at the central hearth on the north end of the comfortable sunken living area. From this perspective, you can see how the interior spaces flow into one another, passing one half-level up into the breakfast nook and kitchen and out from there onto the overgrown hillside. The various built-in furnishings have all been there since the house's construction.
The high ceilings were designed to accommodate clerestory windows.
A large floor-to-ceiling, two-sided brick fireplace dominates the living room and serves as a divider from the open dining area.
With bright, spacious, interiors, the home is a testament to the visionary creativity of one of America’s most renowned modernist architects.
Polished concrete blocks and a concrete floor are contrasted by a birch plywood tray ceiling. Paola and Jason cut the vertical strips in the ceiling themselves and placed fabric behind to soften the acoustics. Custom brackets were added to the modular seating from West Elm, the table top and legs were found on Etsy, and the chandelier is by Avenue Lighting.
The dark woodwork added to the appreciation of the home's Hudson River views.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
The stunning canyon views can be enjoyed from all four levels of the house.
Perched on a hillside in San Rafael in Marin County just north of San Francisco, the Harrison House was designed by Beverley David Thorne in 1963. The midcentury home includes three bedrooms, two bathrooms, and stunning views of the San Rafael Valley. It also boasts modern updates, contemporary furnishings, and a vast collection of artwork.
© Vojteck Ketz courtesy of Marta Nowicka & Co.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.