51 Living Room Wood Burning Fireplace Sectional Design Photos And Ideas

The only feature that remains of the original home is the end gable wall. For the renovation, the stone on this wall has been left exposed. This feature, along with the wood-burning stove at the chimney area, are now the focal points of the living space.
A white beamed ceiling adds structure to the open and airy living space bookended by immersive views of nature.
Modern Danish design has informed the minimalist interior, which is dressed in cozy fabrics and a muted natural palette.
The glazed door next to the wood-burning fireplace leads to the annex on the west side of the property.
The ground floor consists of a large living room, dining area, and kitchen.
Melanie van der Merwe of Women Unleashed furnished the interiors with bespoke and off-the-shelf pieces.
Living Room
Reclaimed white-oak engineered flooring is used throughout the home.
Interior view West
Among the 38 available rooms, there are two special suites on the top floor that have their own private balconies and large living area.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
The open-plan living room, kitchen, and dining area are handsomely punctuated with Lightyears Caravaggio pendant lights and the dramatic Moooi Random Lights.
The vaulted ceiling adds to the home's bright and airy character.
Full-height glazing fills the living room with natural light. The Scandinavian-inspired space is furnished with items like the B&B Italia Fat-Fat table and Vitra Cork Family stools.
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.
Neutral, earthy tones and a mix of materials give the living room a warm and cozy vibe.
The team kept the entryway intact, but opened the living and dining spaces up to the kitchen by removing a section of the wall at the deck door. They also inserted custom-crafted shelving to enclose the modern couch and create a cozy atmosphere.
Marine plywood is the dominant feature of the interior.
The living space opens to the patio and pool area.
A long sofa in the center faces a coffee table topped with a slab of elm that was designed by Moss.
With bright, spacious, interiors, the home is a testament to the visionary creativity of one of America’s most renowned modernist architects.
T
Existing 102-foot-long beams were sanded down to the bare wood and treated with a natural wax finish, exposing detail such as the big hex bolts joining them together.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
Perched on a hillside in San Rafael in Marin County just north of San Francisco, the Harrison House was designed by Beverley David Thorne in 1963. The midcentury home includes three bedrooms, two bathrooms, and stunning views of the San Rafael Valley. It also boasts modern updates, contemporary furnishings, and a vast collection of artwork.
The remodeled kitchen offers views of the San Rafael countryside and its surrounding valley. The right wing of the house is called the "Executive's Quarters" and includes three bedrooms and an office space, all of which have sliding glass doors that lead to a 800-square-foot deck. Just a 25 drive from the Golden Gate Bridge, the home is walking distance to McNears Beach Park and the Peacock Gap Golf Club.
Living Level
The hexagonal wood paneling.
Trout Lake | Olson Kundig
The dining, kitchen, and living areas flow along one long gallery-like wing of the main house, creating an easy space to entertain in.
In the main house, large windows allow the forest to enter the living space, an effect opposite from its exterior presence.
Living room opening out onto rear garden
Photographer: Taggart Sorenson
A bonus room with a bar off the private, direct entrance from the three-car garage is ideal for an office, gym, or screening room.
Family Room
On a site surrounded by Victorian homes in Primrose Hill, Patalab Architecture transformed a former mechanic’s garage into a three-bedroom house and two one-bedroom apartments.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.