110 Living Room Wood Burning Fireplace Rug Floors Design Photos And Ideas

Within the largest of the three buildings is an open-plan living area and bedroom that’s separated by a bathroom and utility area.
The antique Norwegian log burners in the living room are framed within semicircular hearths made of radial clay bricks.
The rooms evoke a feeling of the Old West, thanks to an earthy color palette, wainscoting, and brass accents.
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
The living room also features floor-to-ceiling windows, an original marble mantle, as well as a wood-burning fireplace.
In the lounge, a Theatre Two-Seater sofa joins two U-Turn Swivel Chairs, all from Design Within Reach. The rug is by Scott Group.
Mary Barensfeld grew up in a colonial-style home near Pittsburgh that was built by her grandfather and enlarged by her parents. In 2016, she and fellow architect Yvonne Riggie added a pair of rustic modern wings. One, a dining pavilion, includes a lounge that is warmed by a Bodart & Gonay woodstove. The entire room opens to the outdoors through a folding wall system by Hope’s Windows.
The vaulted ceiling adds to the home's bright and airy character.
Full-height glazing fills the living room with natural light. The Scandinavian-inspired space is furnished with items like the B&B Italia Fat-Fat table and Vitra Cork Family stools.
White shelving blends in seamlessly with the crisp, white walls.
The original double-sided fireplace was wrapped in plaster for an updated look. Yet, it was kept in the same location, as the home maintained its original footprint throughout the remodel.
A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
The team also worked with Nouel to incorporate the expressive maximalism that the couple naturally gravitate toward.
"I drew from the layout of Jens Risom’s cabin and laid the room out around the light that comes in through the main windows," says Kenny.
The armchair is by Ricardo Fasenello.
A wall of windows frames the spectacular view of the lake and imparts a dynamic sense of place throughout the open-plan living area.
The living area is small, however, the double-height ceiling give is a more vast sense of space.
Extensive glazing keeps the interiors bright and enhancing the homes' strong connection to its surroundings. <span style=
The chic contemporary interiors feature concrete floors and plywood paneling, with black accents that echo the cabin’s exterior.
Turin embraced the dark in her striking living room—the deep paint is Le Corbusier’s 4320J from Les Couleurs Suisse. An iconic Arco lamp by Achille and Pier Giacomo Castiglioni for Flos, Charles sofas by Antonio Citterio for B&B Italia, an Extra Big Shadow floor lamp by Marcel Wanders for Cappellini, and a painting over the mantel by Martin Barré shed a little light.
Large picture windows in the open living room frame the surrounding forest.
The addition now forms a comfortable and fully functional new social heart for the home.
The architects created a new entrance for the home which leads directly into the new addition.
WRJ Design led the interior design.
Bornstein’s living room features an intriguing collection of furniture. The sofa is made by Swedish manufacturer Ire. The 1970s wood burner was a secondhand store find, and the wood table, by Bruno Mattson, was found in a bin at a recycling station. He inherited the lounge chair from his parents.
The designers explain, “These steel windows played an integral part in making the interior feel larger and more open by blurring the boundaries between the interior and exterior.” A grey Halcyon Lake area rug, an oak chair from MAP, and Hans Wenger Wishbone chairs make for a simple, neutral palette. The painting over the fireplace is by Kate Hendry.
The island countertop material is from recycled railway sleepers and the sides are custom clear-coated steel. The appliances are by Fisher &amp; Paykel.
Inspired by Russian and Finnish designs, the fireplace harvests hot air by sending it into the basement and radiating it into the room.
-
Tehachapi Mountains, California
Dwell Magazine : November / December 2017
A cozy corner of the living room has access to a south-facing outdoor area where the family enjoys dinner on warm summer days.
Extensive glazing surrounds the fireplace, keeping the interiors bright and airy.
Neutral, earthy tones and a mix of materials give the living room a warm and cozy vibe.
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
The entire parlor floor now serves as an open-plan kitchen, dining, and living area.
Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
The living space opens to the patio and pool area.
A stone heart anchors the grand space.  Custom Wright designed furnishings, titled Taliesin Wright Chairs, purposefully designed for the human scale, provide a variety of seating options, covered in rich velvet textiles.
The kitchen features eggshell blue cabinetry and an island topped with stainless steel.
The open-plan living room is anchored by a wood-burning two-sided fireplace.
Existing 102-foot-long beams were sanded down to the bare wood and treated with a natural wax finish, exposing detail such as the big hex bolts joining them together.
The spacious open living/dining room has an original wood burning fireplace.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
The stunning canyon views can be enjoyed from all four levels of the house.
The property has a soaring sense of space thanks to the vaulted ceilings.
The simple interior decor, and natural materials like wood and stone help this holiday home harmonize with its environment.
Perched on a hillside in San Rafael in Marin County just north of San Francisco, the Harrison House was designed by Beverley David Thorne in 1963. The midcentury home includes three bedrooms, two bathrooms, and stunning views of the San Rafael Valley. It also boasts modern updates, contemporary furnishings, and a vast collection of artwork.
The remodeled kitchen offers views of the San Rafael countryside and its surrounding valley. The right wing of the house is called the "Executive's Quarters" and includes three bedrooms and an office space, all of which have sliding glass doors that lead to a 800-square-foot deck. Just a 25 drive from the Golden Gate Bridge, the home is walking distance to McNears Beach Park and the Peacock Gap Golf Club.
Writes Samuel: "We didn't have to do a lot to this room aside from tearing out the carpeting, installing the tile floor, switching out the lighting, and a whole lot of painting, but it is still satisfying to see, none-the-less." The ladder leads to the sleeping loft.
Slate gray Xander armchairs from World Market.
A WH Design sofa and an Arper Catifa 80 chair rest on a Nanimarquina rug made  of recycled bike tires.
On the top floor, a Cumberland chair by Thos. Moser faces a Room &amp; Board ottoman, a Twiggy lamp by Foscarini, and a vintage sofa upholstered in cowhide.
A full height glass doors connects the living areas with the courtyard and forest outdoors.
Materials such as unpolished stone, used for the interior walls speak louder than statement furniture or décor.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.