241 Living Room Wood Burning Fireplace Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

The main living area features a black pellet stove in the corner and a raw-edge, white oak window seat, which add rustic elements to the clean, bright space.
Light-wood flooring and furnishings warm up the black-and-white interior.
"When the clients first saw the fire in the rammed-earth fireplace, they told me it instinctively connected with them, and they felt calm," says architect Tono Mirai on the curved profile of this feature.
“Our favorite parts of the project are all the small nooks where you can find your own personal space,” note the architects. “These spaces are also connected to the main space, so everyone can be ‘alone and together’ at the same time.”
The birch plywood–lined interior mimics traditional open-hearth cottages with an open-plan layout that functions as a large family room, punctuated with small, cozy nooks. A small wood stove quickly heats up the space.
Wood tones and earthy textures warm the reimagined living room. Much of the art were gifts that the couple bought for each other or pieces by mutual friends; the Mickey Mouse painting is by New Jersey–based artist Dylan Egon. "We like to bring some of the city into the country," says Lauren.
The simple floor plan features an open kitchen and dining room, with a seating area and two bedrooms filling the southwest corner. A variety of glass doors provide access to the deck from all sides of the home and from each of the spaces except for the bathroom.

Photo by Kevin Scott
Eager to flee the city at a moment’s notice, a couple who run a creative studio in Bratislava decided it was time for a weekend home. On a forested plot overlooking a lake in nearby Vojkanad Dunajom, architect Peter Jurkovič of JRKVC created a calming cabin that frames views of the countryside.
At Alex Strohl and Andrea Dabene’s Nooq House in the Rocky Mountains of northwest Montana, highlights include a suspended fireplace, cathedral ceilings, and expansive windows. "The windows are my favorite feature. I've loved seeing the colors change in the fall, snow in the winter, and bears in the spring," says Andrea.
On the second level, the design team arranged a living area that opens to a balcony and deck area. The built-in wall storage is crafted from oak.
One of the firm’s main goals for the project was to introduce better flow between the individual buildings, and to connect the exteriors with the interiors. "Our approach was to allow the parts—the buildings, the landscape, and the pool—to unfold and connect to the whole, both inside and out,
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
A collaboration between YUN Architecture and interior designer Penelope August, a renovated, 19th-century townhouse with landmark status used to be an egg and poultry distributor. Now virtually unrecognizable, the parlor floor is the home's open-plan living area. A formerly defunct fireplace was reactivated and clad with a custom-made, limestone mantle.
The simple living room features a wood-burning stove to keep the space cozy in colder months. The interior material palette was kept simple and practical. The ceilings and trims are pine, while doors are crafted from hemlock timber.
The family of three (soon to be four) uses the minimalist-inspired cabin in the Catskills as their peaceful weekend getaway. In the future they hope to build a larger home and turn the cabin into a guest house.
Low-maintenance systems and mechanics like the on-demand water heater, compost toilet and wood-burning stove were chosen because of their ease and longevity.
A simple palette of pine plywood walls and white-washed pine floors give's the cabin a minimalist yet warm feel.
The living area, housed in the second container volume, features a vintage metal stove.
Perhaps the most alluring view came this past winter, when a blanket of snow covered the landscape for many months. The home also became an unexpected refuge when the couple's annual travel plans were cancelled at the start of the COVID-19 pandemic.
Alex painted the wall behind the mahogany built-in unit the color Messenger Bag by Sherwin Williams, a green that echoes the foliage outside. The concrete side tables are from the Kreten Series by Souda.
Black leather West Elm sofas anchor the room atop a gridded Annie Selke rug.
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
The concrete hearth at the fireplace has angled sidewalls and a bevelled edge.
The A frame house plans include set-up for a wood or gas stove.
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
The white gallery walls and architectural ceilings were designed to beautifully display works of art in a museum-like setting.
Saksi's "Battle Of Harapouri
The interiors of the home feature light wood-paneled ceilings, large picture windows, and exclusive custom furniture and lighting also designed by Aalto.
A closer look at the expanded living area in the upper-level maisonette.
The home’s minimalist interior features light hardwood floors and wood-clad walls and ceilings. A fireplace in the living room creates a cozy atmosphere.
The walls are plastered using local earth. A skilled plasterer ensured that the curved walls and shell-shaped ceiling were seamlessly finished.
The large wooden deck, crafted from Japanese red pine and chestnut timber, extends the living space into the forest. A view from the deck shows the curved interior and the roof structure.
The combined living, dining, and kitchen areas take up the main floor. "The goal for the design was to feel [as though you are] outside," says Dignard. Large, sliding glass doors capture the view and lead to an exterior deck.
Douglas Fir floor boards are laid in a hexagonal pattern on the interior of the studio, where clay plaster walls lend warmth and texture. Skylights flood the space with plenty of sunlight.
Recycled timber shelves stretch from the front hallway into the living areas, linking the old and the new.
A Matter Made Arch single-tier chandelier hangs from the tall ceiling in the living room. The 606 Universal Shelving System is from Visoe.
The fireplace has an energy-retaining flue and a glass door to prevent air and heat loss.
Regan Baker Design teamed up with contractor Markus Burkhardt and Sagan Design Group to design and build Tahoe’s first Passive House for a family of five, incorporating their vintage and heirloom quilts.
Large openings frame views of the tree line and the lake beyond. The heart of the living room is a stone tile fireplace, which references an element found in traditional cottages.
Cori’s 12-foot-long Paradise painting adds a dramatic touch to the living room.
In the living room, a Söderhamn sectional sofa from IKEA joins a Molded Plastic Rocker by Charles and Ray Eames for Herman Miller and a Jøtul stove. The burlap pillows were crafted by Cori out of coffee bean sacks. “She has ideas about making stuff that I would never think of,” says Craig.
from the deck looking into living room
On the opposite side of the entry hall is the living room. A double fronted log burner sits within the stone chimney at the center of the space.
In the all-white space, the architects defined gathering places with the use of black tones. In the living room, they created a fireplace surround by cutting and arranging 2' x 4' tile into a geometric quilt pattern.
Brit and Daniel embraced elements that were original to the A-frame—like the wood stove.
A minimal material palette is a hallmark of Evoke International Design’s projects.
The active family had just returned from a three-year stint in Amsterdam and wanted a low-maintenance weekend retreat that would "give us energy and not take it away," explains Sara, who is the president of vintage-inspired home decor company Schoolhouse.
Owned by Kristian Rostad and Christine Mowinckel, the cabins perch 26 feet above the ground on steel poles sunk 20 feet deep into the bedrock below, providing stability when strong winds blow.
Nearly 500 miles from the high-rise apartment that Ralph Weigand and Maurício Uhle share in São Paulo sits a modest, prefabricated cabin, nestled deep in one of southern Brazil’s verdant forests.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.