498 Living Room Wood Burning Fireplace Design Photos And Ideas - Page 3

The original double-sided fireplace was wrapped in plaster for an updated look. Yet, it was kept in the same location, as the home maintained its original footprint throughout the remodel.
Handcrafted furniture from Carl Hansen and a bed fitted with Kvadrat fabric and designed by Soren Rose Studio are some of the minimalist Nordic touches.
An elegant Morsøe fireplace is nestled in one corner, while off-the-grid equipment is tucked away in the back.
Light timber floors, white-painted MDF shelving and cabinets, as well as black metal accents, give the home a clean and contemporary appearance.
Full-height windows blur the distinction between indoor and outdoors in the living area.
The double-height space includes a built-in reading nook, a coffee cubby, a minibar, and cupboards stacked high with board games.
The great room is anchored by a 25-foot-high granite, wood-burning fireplace with a reclaimed timber mantle located beneath Alumicor skylights.
The armchair is by Ricardo Fasenello.
In lieu of a checkerboard effect, Kovel kept his carpet squares all vibrantly verdant. With the bamboo cabinets and countertops the whole space has a pastoral feel. “I wanted it to be like the Bradys’ backyard,” he says.
In the living room, the team raised the firebox, cladded the hearth in a tactile plaster finish, and installed a floating limestone bench that wraps the column. On the left (unseen) is integrated firewood storage, and a cozy reading nook sits on the right. "The bench was designed to be used as a social space/lounge, and is well-used," says Coffey. The wood beams and red brick were scraped and stripped many times to remove the silver paint and reclaim a natural state.
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
The living room is connected to a south-facing veranda.
A wall of windows frames the spectacular view of the lake and imparts a dynamic sense of place throughout the open-plan living area.
The living area is small, however, the double-height ceiling give is a more vast sense of space.
Extensive glazing keeps the interiors bright and enhancing the homes' strong connection to its surroundings. <span style=
The chic contemporary interiors feature concrete floors and plywood paneling, with black accents that echo the cabin’s exterior.
Turin embraced the dark in her striking living room—the deep paint is Le Corbusier’s 4320J from Les Couleurs Suisse. An iconic Arco lamp by Achille and Pier Giacomo Castiglioni for Flos, Charles sofas by Antonio Citterio for B&B Italia, an Extra Big Shadow floor lamp by Marcel Wanders for Cappellini, and a painting over the mantel by Martin Barré shed a little light.
The interiors are bright and airy thanks to high wood-paneled ceilings and expansive glazing that open to the outdoors.
Large picture windows in the open living room frame the surrounding forest.
Another original Eichler element which the homeowners have chosen to keep is the concrete masonry fireplace.
While the space is heavily insulated, with strong solar gain, a cast-iron stove from Salamander Stoves provides extra warmth on cool days.
At the other end of the home on the same level, a stove creates a cozy corner, while steps add another layer to the space.
Inside, the open-plan layout features a kitchen which morphs into the living area with a raised built-in bench/reading nook, along with an upper level that overlooks the space.
Sea breezes keep The Little Black Shack cool in summer, while a hand-built sandstone fireplace warms the property in winter.
The addition now forms a comfortable and fully functional new social heart for the home.
The architects created a new entrance for the home which leads directly into the new addition.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.
WRJ Design led the interior design.
At just over 300 square feet, the Fish Camp is the smaller of the two Camp styles, but the prototype illustrates its utility as guesthouse or office.
Throughout the design, the site was quickly revealed as a powerful element of the project. By choosing carefully the location and size of each window, external views were highlighted, and the atmosphere created by natural light is pleasant throughout the whole day. As for the position of the large sliding door, it was “ pushed “ toward the main interior open space with the intention of subtly separating the internal functions while creating a outside protected space. All these intentions ultimately aim to capture the essence of this project: the surrounding nature and wildlife.
Bornstein’s living room features an intriguing collection of furniture. The sofa is made by Swedish manufacturer Ire. The 1970s wood burner was a secondhand store find, and the wood table, by Bruno Mattson, was found in a bin at a recycling station. He inherited the lounge chair from his parents.
The bank of translucent glass windows diffuses light evenly in the living room and contributes to the sensation that you have left the world behind. Eames chairs for Herman Miller are accompanied by Italian manufacturer U-vola’s unique speakers from Elite Audio Systems.
The designers explain, “These steel windows played an integral part in making the interior feel larger and more open by blurring the boundaries between the interior and exterior.” A grey Halcyon Lake area rug, an oak chair from MAP, and Hans Wenger Wishbone chairs make for a simple, neutral palette. The painting over the fireplace is by Kate Hendry.
A sheltered patio provides the perfect place to sip wine and take in the views.
A freestanding Nectre wood-burning stove provides extra warmth in winter, while operable louvers let in cooling breezes in summer.
At the heart of the rejuvenated duplex is a monolithic “wedge core,” which houses a common stairwell
The island countertop material is from recycled railway sleepers and the sides are custom clear-coated steel. The appliances are by Fisher &amp; Paykel.
The living room resembles a Sticotti furniture showroom: The architect designed the couch, coffee tables, and stumplike stools. The fireplace is made of stacked stone from San Juan, a nearby province.
Inspired by Russian and Finnish designs, the fireplace harvests hot air by sending it into the basement and radiating it into the room.
-
Tehachapi Mountains, California
Dwell Magazine : November / December 2017
Cash and Rock are shown here in front of a blackened steel “fireplace wall” that was designed by Hufft Projects. Matthew explains how he’s learned to design things that are durable and safe. He continues, “You never realize how destructive kids are until you have them. I’m continuously learning from them and how they interact within architecture.”
To create a clean and minimalist aesthetic, only treated pine plywood and concrete was used in the interiors.
From the dining table to the bed frames, custom plywood furniture is installed throughout the home and combined with a few nature-inspired touches, like the green Kvadrat wool felt in the upholstered built-ins.
Ray sits at the central hearth on the north end of the comfortable sunken living area. From this perspective, you can see how the interior spaces flow into one another, passing one half-level up into the breakfast nook and kitchen and out from there onto the overgrown hillside. The various built-in furnishings have all been there since the house's construction.
A cozy corner of the living room has access to a south-facing outdoor area where the family enjoys dinner on warm summer days.
From this covered area, you can enter into either the main building cluster or the annex. "It functions as a protected and semi-tempered zone (without particular heating) between the main part and the annex," says Stinessen. "It also provides an additional layer to the natural ventilation during summertime, even on windy or rainy days."
Extensive glazing surrounds the fireplace, keeping the interiors bright and airy.
Neutral, earthy tones and a mix of materials give the living room a warm and cozy vibe.
Agate Pass Cabin | A floor pillow made from a vintage Japanese mailbag | Glulam engineered plywood is used throughout the project, including Maskin’s design for a daybed | Artwork: Last Stand: Cedar by Karen Rudd is a cardboard portrait of a tree felled by lumberjacks in the clearcut of an Olympic Peninsula forest. Maskin purchased the piece to recall the clear cutting of trees in his region, and the controversial cutting down of a tree on his property.
The team kept the entryway intact, but opened the living and dining spaces up to the kitchen by removing a section of the wall at the deck door. They also inserted custom-crafted shelving to enclose the modern couch and create a cozy atmosphere.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.