450 Living Room Recessed Lighting Design Photos And Ideas

An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
The Press Room lounge is peppered with references to the building's ties to The Daily Picayune newspaper. The cranberry-colored room is anchored by a marble fireplace and a large custom brass light fixture.
A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
Here is a glimpse of the mesmerizing views the home frames of the surrounding Bay Area.
The team also worked with Nouel to incorporate the expressive maximalism that the couple naturally gravitate toward.
Thanks to the help of Nouel, the newly-expanded space now incorporates bright pops of color by way of paintings, furniture, and accessories.
 The firm's mandate was to create architecture that worked, yet "disappeared."
One of the architects' main focuses during the remodel was opening up the interior space.
The open kitchen gently tucks under the upper floors and the wood and metal stair that delicately weaves its way upward. The large bay windows draw daylight in from both sides.
Reclaimed Douglas fir lines the 11-foot-tall ceilings, while stone-tiled floors with built-in radiant heating are located underfoot.
Deep overhangs keep the harsh sun at bay.
Dining & Living
Family Room
The den, located above the living room, connects to an at-grade fire pit terrace to the south, as well as an elevated deck with views of the lake to the north.
The double-height space includes a built-in reading nook, a coffee cubby, a minibar, and cupboards stacked high with board games.
The great room is anchored by a 25-foot-high granite, wood-burning fireplace with a reclaimed timber mantle located beneath Alumicor skylights.
In lieu of a checkerboard effect, Kovel kept his carpet squares all vibrantly verdant. With the bamboo cabinets and countertops the whole space has a pastoral feel. “I wanted it to be like the Bradys’ backyard,” he says.
Shane and Claire have a one-year-old son, Malcolm.
The choice of furniture reflects the period of the house. For instance, the study features chairs by Charles Eames and Eero Saarinen.
The original flooring was a mix of parquet and carpets, with black slate stone at the entry and in the bathrooms and kitchen. During the renovation, the original HVAC system was replaced with radiant floor-heating technology, and the slab was recasted. The main rooms were then finished with solid walnut parquet throughout.
In the main living areas, two vertical veils divide the high, inclined ceilings, and also serve as partitions for the kitchen, dining room, and living room without completely separating the volumes. The living room is also connected to an outdoor gazebo.
For the common areas, they choose more masculine, and contemporary design elements, and a darker color scheme to express the style preferences of the husband.
Gorgeous metallic inspiration from Woodsin Rummsfeld.
Fronting Alamo Square Park, the living room’s pitched ceiling creates an expansive space for socializing and relaxing. The space is accented by a custom sofa and window seat by Franciscan Interiors, rocking chairs from B&B Italia, a Lake low credenza by BDDW. The fireplace-adjacent bench seating is upholstered in William Yeoward Alverdia fabric in Ocean, complementing the teal accents in the adjoining dining room and kitchen.
In order to open up the space, Klopf Architecture took out some walls that were supporting beams. Klopf explains, “We used a structural trick by putting a cross-beam on the roof, which you don’t see. The ceiling now has an open, more expansive feeling—more post-and-beam.”
With a sleek, contemporary profile, the Drake is equally comfortable in rugged terrain or a more refined setting. Here is a look at the ladder accessing the storage soffit. The bathroom window extends your sight-line through the space and outward.
The sofa in the living room is also by IKEA.
A solid brick enclosure has been used for the external north-facing wall.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.
The living room opens to the courtyard.
The large windows open to the deck, giving the room a strong connection to the outdoors.
Full-height glazing wraps around the living spaces, which overlook the expansive Wyoming landscape.
WRJ Design led the interior design.
Mirrored panels clad the ceiling above this textured axis—from the outdoor water feature to the interior stone paving—to emphasize the axis and reflect the moment of sunlight, water, and people.
Thanks to a spacious bookshelf and plenty of seating, this vibrant area is an inviting spot to read and relax.
In the living areas, the inner surface of the massive beam-wall that frames the eastern façade is clad in wood, which adds a sense of warmth to counteract the coolness of the concrete.
The floor-to-ceiling windows in the living room give the impression of being outside even while cozily enjoying a cup of tea inside. All the windows in the house are double-paned and filled with argon gas. Petra Sattler-Smith says that “even when it’s 10 below you can put your hand on them and they are still warm.” Hydronic radiant heating embedded within the concrete floors not only enables barefoot walking during the coldest months but also warms the furniture and everything else in the room.
In the living room, there's a black leather Le Corbusier lounge and a Minotti sofa set.
A floor-to-ceiling sliding door offers direct access to the patio and yard. A yellow custom-built reading nook packs a playful punch of bold color, and certainly brightens up the gray days that the Pacific Northwest is known for.
Terrazzo tile floors with solid brass are featured throughout the open plan layout. The cork inserts between the ceiling's vaulted beams were inspired by home's original design.
"One great thing about tiny homes is that you can do all the details," explains Latimer.
"Cornelia is a real rock star," says Latimer of his client-turned-friend. "She is one of the most amazing people I have ever met."
A large picture window sits above Funke's writing desk. The desk was brand new, and Latimer had to put it through a few processes to achieve a certain patina.
Every detail was customized specifically to meet Funke's requirements, including the custom paint and stain. The reclaimed hardwood floors are a mix of woods, and all the interior siding is maple.
To create a clean and minimalist aesthetic, only treated pine plywood and concrete was used in the interiors.
From the dining table to the bed frames, custom plywood furniture is installed throughout the home and combined with a few nature-inspired touches, like the green Kvadrat wool felt in the upholstered built-ins.
Living room daybed and fireplace composition.
Since the original siding was in bad condition, they installed new vertical Western red cedar siding throughout the house, which is also reflected on both the interior and exterior. Klopf explained that one of the challenges of the project was finding a low-VOC stain that would match the color of the original siding.
The cavernous living room takes advantage of its height with floor-to-ceiling bookshelves.
When redesigning “Madmen” actor Vincent Kartheiser’s Hollywood cabin, architect Funn Roberts installed custom shoji-style screens of to conceal the closet and provide privacy for the adjacent shower and soaking tub.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.