319 Kitchen Recessed Lighting Ceiling Lighting Design Photos And Ideas

The view back into the kitchen frames the inset wood shelves, and allows one component of the work triangle, the stove, to stay tucked out of sight.
Dyer inserted new wood inlay in the kitchen floors.
The renovation made only minor changes to the kitchen's original footprint changes were minimal. However, the entire ceiling was vaulted and skylights were added for additional natural light. "This was a reaction to the neighbors building an ADU right up to their property line,
The stove was kept in place in order to retain the position of the gas and venting. The designer dropped the sill on the right-side window to the floor. Sleek black cabinetry is topped with Essastone Concrete Pezzato weathered stone on the perimeter, and custom terrazzo on the island.
“We don’t need the full ‘breakfast bar’ that is a feature of so many modern kitchens, as we make a point of eating together as a family at the table for meals,” say the clients. “The stools under the cantilevered bench are usually used while chopping vegetables with a glass of wine in hand.”
Bright red laminate shelves hold the family’s coffee supplies in a delightful reveal.
A wall of custom blackbutt cabinetry conceals the fridge and lots of storage.
Extending the open shelves across the window in the kitchen maximized the area for storage, creating a visually appealing way to display the couple's collection of ceramic tableware.
Shands paired maple wood kitchen cabinets with veined marble countertops to provide character to the space without overwhelming it. "These materials, complemented by the open shelves with stacked ceramics, are key to the experience," she says. Sub-Zero undercounter refrigerators and freezer opened the kitchen up to allow for more counter space.
"The kitchen, dining room, and other public areas are awash in daylight," says the design firm. "Those public areas are made open, and help to facilitate physical and spiritual interaction among family members."
A tiled niche sports cutting boards from the local Steelwood Design.
An integrated bench with a slat wall makes for a natural seat at the top of the stairs.
All of the home’s interior walls were finished in plaster.
A blue-green "object" joins the kitchen, pantry, powder room, and coat closet together, providing extensive storage for the family and a focal point for the living bar.
Clay Anderson of Olson Kundig and Alex Almerico of NBBJ give their 505-square-foot home in Capitol Hill a serious upgrade on a strict budget. Adding built-in plywood bookshelves to the living room side of the kitchen island was a logical way to add storage and display space. Anderson also built a coffee table to match, using a remnant piece of blackened steel from his office, building a plywood box, and adding caster wheels. The pendant lights are simple matte black metal pipes that the couple ordered off Etsy from Greece. They also chose a Brizo matte black faucet to continue the "pipe look."
The fresh, minimal kitchen is conveniently located off the dining room. The light-colored cabinets are treated with a high-quality factory spray-painted finish.
The most recent renovation utilizes reasonably low-cost materials, such as pine, oak, and Carrara marble, to create a simple and cohesive palette.
In the kitchen, oak joinery and a minimal fireplace sit within a neutral, low-cost pine plywood wall.
The home’s philosophy was inspired by the works of Alvar Aalto and Louis Kahn. The use of locally available and low-cost pine and Carrara stone gives it an almost Scandinavian sensibility, which the couple describe as “Scandi meets carpentry modernism.”
A Bosch microwave is sleekly inset into the wall of storage.
The backsplash and counters look like marble but are actually hardworking quartz. A drop in the counter gives breathing room to the window. The soothing, mint shade of paint is Little Greene Aquamarine Deep.
In the kitchen, bespoke plywood panels wrap IKEA cabinet inserts for a high-end feel on a budget. "The kitchen is a collection of very intricate details," says Astrain, who fitted the space down to the last available millimeter. The space benefits from two windows now, thanks to the relocated dining area.
An elongated kitchen window ties the interior to the outdoor deck and bar area and the landscape beyond.
The entry of the home leads to a fully open-plan living/dining/kitchen space with full width sliding doors that open to the garden. This part of the home was completed by the owners prior to adding the extension.
The kitchen cabinets are partly finished in Formica laminate in a royal dark blue color that contrasts with the white ceramic backsplash tiles, the oak laminate cabinets, and the Victorian ash timber floor. The countertop is crafted from Stone Ambassador Beton engineered stone, which echoes the burnished concrete floor in the meals alcove.
The dairy’s northern facade sits toward the rear the residence, where the dining room, kitchen, and casual meals area are located. An original window, now with acoustic glazing, connects the music studio located within the dairy with the casual meals area.
Custom steel shelving suspended above the kitchen island brings an industrial aesthetic to the interior that compliments the facade of the dairy, which is symbolic of an industrious era.
A graphic black lighting feature hangs above the kitchen bench, which conceals storage space behind oak doors.
The renovated kitchen features quartz counters and natural maple cabinets, and it flows easily with the rest of the renovated open plan.
The window units over the counter were also salvaged finds.
"In the existing original condition, the upper unit had to come through the interior of the lower unit to get outside," says Thomas. The addition of an exterior spiral staircase and outdoor terrace now connects the sister’s upstairs kitchen to the yard below. A new window frames the view of the staircase.
In the kitchen, the countertops and backsplash are Pietra Cardosa stone and the cabinetry is whitened maple and an ebony-stained charcoal oak, to sync with the rest of the case goods throughout the home.
The kitchen countertops are black quartz, offering a strong visual contrast to the plywood. “Leïla and Xavier enjoy having friends over to sit at the kitchen island, which is the center of the space,” says architect Catherine Milanese.
This lakeside home in Quebec boasts a white kitchen with an elegant, white marble backsplash that adds just a touch of pizzazz to an otherwise simple and minimalist open kitchen.
This bright white Atlanta kitchen pairs white marble countertops with marble tiles to form a backsplash that continues up the wall. The striking orange lighting is by Rich Brilliant Willing.
The kitchen of this New York City bachelor pad boasts a countertop and backsplash cut from the same slab of Vermont marble, for a sleek and continuous look.
The living spaces flow together, and floor-to-ceiling windows look out on the backyard and elevated train tracks.
The recessed, padded bench also makes it so people can linger and talk to the cook.
A peg board keeps cooking tools handy at the prep counter in the "outside kitchen." Below, the black stone counter can extend outward to create space for making noodles, or act as a dining table.
The clients love cooking and spend a lot of time in the kitchen, so they wanted a working kitchen which felt connected—but that wasn’t the central point of the home.
The kitchen has a simple design and utilizes low-cost materials so that the client could fabricate it using a limited selection of tools.
This Bay Area family decided to splurge on top-of-the-line cabinetry by the Italian company, Cucine Lube because the kitchen would be the focal point of the open living space and where they predicted that they’d spend much of their time. The glossy panels are crafted from acrylic and glass dust to form a light and sturdy material that is "as luminous as glass." In addition, the panels are easy to maintain; resistant to water, heat, stains, and chemicals; and designed to be in contact with food—making it money well spent.
The kitchen retains its original plan, but it’s been updated with new counters, cabinets, appliances, and lighting. A new wood counter, sink, cantilevered shelf, and cabinets were added opposite the original kitchen counter to create a convenient space for food and drink prep.
The steps to the kitchen were designed by Netsch to the proportions of the Parthenon, necessitating half steps in between. Will and Mark regularly entertain large groups, and removable cushions provide miscellaneous seating for guests.
The original home had very few handrails along the open edges of each floor. As part of the renovation, SOM added simple handrails that would not compete with the architecture. On stairs without railings, cushions offer a gentle resistance to people standing near the edge.
The sink wall faces south, and the architects sought to bring in natural light while filtering the view to the driveway. Their solution was to create a "living screen" with solid walnut shelves, suspended with blackened-steel frames, that showcase glassware and plants while allowing space for a solar roll shade. Custom, laser-cut steel glass racks are mounted under the lowest shelf.
The counters and backsplash are Imperial white marble, and the hood vent received a custom metal surround.
The expansive new kitchen has a generous sliding glass door to the yard and cabinetry is outfitted in plain-sawn walnut. "The wood is close in tone to the existing mahogany woodwork, but it has a more expressive grain," says Chadbourne. "We used it at all new cabinetry in flat, flush panels. The walnut’s grain character is the design element rather than the cabinetry construction details."
Ample, built-in storage lines the wall and the island. The appliances are from Gaggenau; the faucet from Cea Design.
The all-white, minimalist kitchen is a transitional space between the public and private areas. A marble-topped island is oriented toward the dining room.
White oak details add a touch of warmth to the black kitchen while stainless-steel stools, countertops, and appliances bring an industrial edge.
In contrast to the otherwise white and bright rooms, the kitchen resonates with the black exterior. Lacquered MDF cabinetry is sleek and seamless.
Black wall ovens, streamlined pendants, and a Vola faucet offer notes of contrast in the all-white kitchen. Solid-colored Corian covers the counters and the backsplash. On the window wall, the Corian backsplash is flush with white-painted drywall at the end of the counter run.
In the kitchen, a glass backsplash is one of many connections to the outdoors. The Hee barstools are by Hay and the Highline pendant light is by Rakumba Lighting Australia.
Portland-based pastry chef Andrea Nicholas purchased a 1953 midcentury ranch whose 2,500 square feet needed "a lot of TLC." Nicholas hired architect Risa Boyer to design the renovation, which involved opening up the kitchen to the dining room and creating a contemporary open-plan living space.
After: The Kitchen
Lago Vista by Dick Clark + Associates
007 House by Dick Clark + Associates
Some laminate cabinets offer the sleek appearance of wood at a fraction of the cost.
"For this home, I took down the walls, which closed off the kitchen and dining areas, and magically the sunshine and palm trees appeared," Perry explains of her Pop Art-inspired renovation.

The modern kitchen is the heart of the home. Cooking and conversing go hand-in-hand as meals are created, memories made. Whether teaching an old family recipe, reading the newspaper in a breakfast nook, or chatting over the daily morning coffee, the ritual of the everyday begins here. Spark your imagination by browsing our collection of modern kitchens. From popular counter materials like marble, granite, quartz, and wood; to stunning examples of white cabinets; to flooring options like hardwood and concrete, these projects showcase it all. You'll also find ideas for backsplashes, lighting, appliances, and sinks.