304 Kitchen Concrete Floors Pendant Lighting Design Photos And Ideas

The kitchen cabinetry is from IKEA; the cabinet pulls are from Richelieu Hardware. In the spring, the family harvests maple syrup from the trees outside the window.
The eye-catching kitchen cabinets are made of recycled milk bottle tops, manufactured by Smile Plastics in Wales. On the wall, red arrows "pierce" the wall, a sculpture by Liam Fallon. Across the room, a McDonald’s M sits in the corner. "It’s a pop icon," says Mat.
The kitchen features custom cabinetry and Caesarstone countertops.
The dining area features a Cherner table and Series 7 chairs by Arne Jacobson that are brightly colored to represent the color wheel.
The architects created built-in storage to show off Frank and Amy’s extensive LEGO collection. A glimpse of the couple’s collection can be seen on the left.
The Bracy Cottage — Kitchen, Dining Room, Living Room
The Bracy Cottage — Kitchen + Dining Room
The cabinetry in the kitchen is rift-sawn, dark-stained white oak that complements the ceilings and contrasts with the white walls. The dark-pigmented concrete floors were intentionally left untreated in order to convey a sense of time. “As the home ages, the floor ‘records’ the construction process, foot traffic, wine spilled at birthday parties, drips of olive oil from anniversary dinners, watermarks from relaxing showers, and so on,” says architect Hunter Gundersen. “Every action will be subtly set in stone before it’s quickly cleaned up or swept away. Over the years, a patina of life will build up, adding depth and beauty to the interior.”
The custom cabinetry with pronounced wood grain is one of the materials chosen for its haptic qualities.
The kitchen has become a lab for Scott’s food experiments and a studio for his ventures, such as the Acid League—a startup that makes artisanal “living vinegar” and condiments.
The cooktop is by Wolf and the oven, hood, and dishwasher are by Bosch.
The all-electric kitchen features oak cabinetry and a marble countertop.
The oak island and cupboards offset the kitchen’s black IKEA cabinetry.
There is no overhead lighting here, but that’s just fine by Szczerbicki, who prefers to avoid “blasting one massive level of light.” Working closely with The Lighting Guild, he went for a more layered approach. Above the cabinetry, LED lights point up to illuminate the rafter, and a custom, linear pendant hangs above the island. “Every piece of lighting was designed with a specific task in mind,” says Szczerbicki. “As it gets darker, you slowly turn on key lights in key locations so the light level gradually grows.”
Rather than covering the ceiling completely with a sheet or board, Szczerbicki tucked the insulation above the rafters and sealed it in so that the ceiling’s structure was still visible. Painted in white, it becomes a sculptural element that highlights the volume of the space.
Custom pendant lights from Sydney’s Anchor Ceramics hang above the vintage table. The company also made the backsplash behind the coffee counter.
The kitchen and dining area opens out to a narrow balcony that overlooks the internal courtyard and has views over the bay. The DC09 dining chairs are by Inoda + Sveje for Miyazaki Chair Company, and sourced from Great Dane Furniture.
The kitchen cabinetry, counters, and walls are covered with pale birch panels that lend lightness and texture.
The maple farmhouse table doubles as a kitchen island. The custom sink can be used as a perch for the cutting board, and a small tabletop garden provides herbs for cooking.
The double-height volume over the kitchen and living room creates an airy feel. An elevator provides an alternate way to ascend to the upper levels.
The mezzanine is fenced by slats of whitewashed pine, and acts as the children’s playroom and hangout space.
Light oak panels by Finsa clad both the kitchen cabinetry and the built-in units that appear in the living room and entryway. "We used natural materials where we could, but we were also mindful of keeping high-touch surfaces durable," explains Anne-Marie Armstrong, co-principal of AAmp Studio.
The backsplash in the kitchen is a frameless sliding window that offers natural cross ventilation. It currently frames the ti-tree fencing, but as the landscaping grows greenery will be visible.
Bert Frank Masina brass-and-opal glass pendant lamps hang above the bespoke terrazzo island designed and installed by Diespeker.
Natalie loved the original painted metal kitchen cabinets, elevating them with gray leather drawer pulls. She also removed the upper cabinets from the wall and added a patterned tile backsplash that extends to the ceiling. The kitchen island was removed, making room for a dining room table, and the ceiling light was replaced with an Orikata Saucer pendant light from Room & Board.
The kitchen is located in a bespoke timber joinery unit that divides the “living shed.” The timber has been stained black to contrast with the surrounding timber cladding, and brass counters and backsplashes echo the use of brass details throughout the interior. “Brass was a very special material—used sparingly—that has come to be a hallmark of the project,” says architect Ben Shields.
The home's kitchen is located in the second structure.
Kitchen
A local blacksmith fabricated metal elements for the doors, shelves, and light fittings throughout the house.
The dining table and chairs in the kitchen were handcrafted by the homeowner from timber harvested on-site.
The communal kitchen in the main house provides a space for guests to gather and cook together. This space is sleek and modern with hardware-less marine-grade plywood cabinets and a large, concrete island with seating.
The front and back doors are only 12 feet apart from one another, separated by the living space at the heart of the home. The open floor plan allows the living space, den, dining room, and kitchen to flow into each other, while the way the volumes are positioned makes each space feel distinct—this works well for entertaining both large and small groups.
A full-length skylight above the floating steel shelf in the kitchen allows light to stream across the Venetian plaster wall and bounce off the high-gloss white shelf. “It creates an ever-changing and ethereal experience,” says designer Jamie Chioco. The ceramic dishes and plates displayed on the shelf are from Kinn Home.
The island bar in the kitchen features white Arcilla Field tiles by Ann Sacks that match the turquoise tiles used in the guest bathroom. The lights above the bench are classic VL45 Radiohus pendants, which were originally designed in the 1940s by Danish architect Vilhelm Lauritzen for Louis Poulsen for the construction of the Radiohuset building in Copenhagen.
Glass blocks allow soft light to enter the kitchen without distracting from the courtyard view.
The efficient floor plan eliminates the need for corridors, maintaining seamless connections between and across spaces.
The stove was kept in place in order to retain the position of the gas and venting. The designer dropped the sill on the right-side window to the floor. Sleek black cabinetry is topped with Essastone Concrete Pezzato weathered stone on the perimeter, and custom terrazzo on the island.
“We don’t need the full ‘breakfast bar’ that is a feature of so many modern kitchens, as we make a point of eating together as a family at the table for meals,” say the clients. “The stools under the cantilevered bench are usually used while chopping vegetables with a glass of wine in hand.”
Bright red laminate shelves hold the family’s coffee supplies in a delightful reveal.
Pops of red—via the Louis Poulsen lights and Vola tap—are a nod to the homeowner’s favorite hue.
A wall of custom blackbutt cabinetry conceals the fridge and lots of storage.
“For me, it was very important to use materials which last and age with grace,” Schalgien says of the Verde Guatemala countertops.
“One night when we sat and had a dinner, I said I would design this neon for his kitchen because it would be perfect,” Schwalgien says, “and then he agreed to it.”
The kitchen has only the essentials. “It’s not a house in which you’re supposed to live 365 days a year—it’s set up as a place to get away and relax,” says Claudio.
Large sliders by LaCantina Doors bring ample light into the kitchen, which features a blackened steel pendant by the architects and De Haro counter stools by Fyrn. <span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">Concreteworks countertops, a Wolf range, Kallista sink, and Boffi faucet also fill the space.</span>
The homeowners love the flow of the kitchen, dining room, living room, and butler’s pantry—so much so that they've already had more parties since moving in than they did in 26 years at their prior residence.
The curved wood ceiling leads to a large oculi that brings in all-day sunshine and reinforces the home’s connection between inside and out.
In an apartment of only about 350 square feet, Madrid–based architectural firm elii has designed a functional layout with a bright palette that emphasizes light and views to the streetscape outside. The light green cabinetry keeps the apartment feeling bright, while the wood gives texture and a natural feeling to the space.
What was once a closed-off kitchen has been transformed into an efficient cooking and dining space complete with simple wood cabinets, sleek fixtures, and black accents. A mirrored backsplash reflects light, making this open space feel even larger.
What was once a small dining area has been opened up into a bright kitchen, living, and dining space.
Wine cellar
The kitchen is open to the living area, and the guest bedroom can be seen beyond. The picnic table is by Hudson Workshop, and the bright-red light fixture is by Santa & Cole.
The entire interior—including bespoke joinery and furniture—is crafted from timber.
The antler chandeliers above the kitchen table are from local lighting store Milton Lighting.
"The kitchen is basic by most typical house’s standards. It’s everything that we need and nothing that we don’t," says Hudson-Smith.
In the kitchen, a Bosch oven and Electrolux fridge join stools by Taller Capitán. A Belly pendant by Nordlux hangs overhead.
They used only wood framing and a newly devised Douglas fir plywood ceiling wedge that provides lateral strength. <span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">The Range and hood is by Miele, and the refrigerator is by Sub-Zero.</span>
Hilary and Michael’s firm, MOS, served as general contractor on the project, collaborating with engineering firm Silman to maximize construction speed and economy. The bar stools are from Vitra.

The modern kitchen is the heart of the home. Cooking and conversing go hand-in-hand as meals are created, memories made. Whether teaching an old family recipe, reading the newspaper in a breakfast nook, or chatting over the daily morning coffee, the ritual of the everyday begins here. Spark your imagination by browsing our collection of modern kitchens. From popular counter materials like marble, granite, quartz, and wood; to stunning examples of white cabinets; to flooring options like hardwood and concrete, these projects showcase it all. You'll also find ideas for backsplashes, lighting, appliances, and sinks.