102 Kitchen Stone Slab Backsplashes Ceiling Lighting Design Photos And Ideas

In the kitchen, a bank of copper-fronted cabinetry joins the pink marble backsplash. The island is set atop a curving pink base that gives it some lightness.
Tembo stools by Note Designs Studio add cheer to the serene kitchen.
Interior Designer Stephanie Dyer in the completed project.
Dyer Studio custom-designed the island with a black-stained white oak wood base and a walnut and soapstone counter that curves at both ends.
Dyer was inspired by all of the original curved details throughout the home, and wove subtle references into the kitchen’s design, including the scalloped detail in the stone counter and backsplash, the curving walls of the stove alcove, and at the coved ceilings.
Removing the dropped ceilings had a dramatic effect on the perceived size of the room. “I think the ceiling height alone changed how that space felt,” says Dyer.
The team added a bank of windows above the sink to flood the room with light. The ceiling pendants are from Allied Maker and the stool is the Cherner Counter Stool from Design Within Reach.
Per the clients’ request, the kitchen skews to a predominantly white color palette, with the bespoke island providing contrast.
The newly squared-off bay window now has a built-in bench. The teak cabinet pulls are custom. A Sub-Zero refrigerator is concealed behind teak panels, and a built-in coffee maker sits beside an inset counter.
The kitchen is outfitted with custom teak cabinetry and a black soapstone counter that extends up the backsplash and waterfalls to the floor. Dramatic built-in shelves accentuate the high ceilings.
A Bosch microwave is sleekly inset into the wall of storage.
The backsplash and counters look like marble but are actually hardworking quartz. A drop in the counter gives breathing room to the window. The soothing, mint shade of paint is Little Greene Aquamarine Deep.
In the kitchen, bespoke plywood panels wrap IKEA cabinet inserts for a high-end feel on a budget. "The kitchen is a collection of very intricate details," says Astrain, who fitted the space down to the last available millimeter. The space benefits from two windows now, thanks to the relocated dining area.
Large sliding glass doors enable seamless indoor/outdoor living. The fluid, open floor plan provides plenty of room for entertaining, play, and gathering.
There are now two options for seating—at the end of the island or in the nook beyond.
By removing walls and a counter peninsula jutting into the room, interior designer Corine Maggio was able to create enough space for a generous island. The stove wall is a fitting focal point with a hood vent accented in tigerwood and a quartz slab backsplash that helps to tie the space together.
"In the existing original condition, the upper unit had to come through the interior of the lower unit to get outside," says Thomas. The addition of an exterior spiral staircase and outdoor terrace now connects the sister’s upstairs kitchen to the yard below. A new window frames the view of the staircase.
In the kitchen, the countertops and backsplash are Pietra Cardosa stone and the cabinetry is whitened maple and an ebony-stained charcoal oak, to sync with the rest of the case goods throughout the home.
The kitchen of this New York City bachelor pad boasts a countertop and backsplash cut from the same slab of Vermont marble, for a sleek and continuous look.
Lago Vista by Dick Clark + Associates
Some laminate cabinets offer the sleek appearance of wood at a fraction of the cost.
The firm enlisted their Parisian carpenter to make the cabinets in the "Frey style and color"—stained maple topped with cream-colored quartz. Appliances are all Bertazzoni except for the refrigerator and freezer, which is a Frigidaire Professional. The brick wall would not have been original, but the firm kept it and hand-painted the surface in the style of Le Corbusier’s Parisian apartment.
Of the counter material, Klymson says, “It's really one of the best Caesarstone products that I've seen out in the market.”
Kitchen & Meals area
The kitchen features timber cabinetry in the same olive green colour as the front door and the walls in the master bedroom.
A view back to the living area from the kitchen in the rear extension through the picture window.
Named the Quarry House, this striking, bluestone-clad dwelling has been designed by creative architecture studio Finnis Architects in collaboration with interior designer Carmel Iudica. The kitchen of Quarry House is tucked under the living spaces above and wrapped in a warm wood finish.
"The sculpted kitchen island bench is a true hero of the space," says Lynch. "It anchors the generously scaled entertainment space while its weighty legs, honed marble finish, and soft, beveled detailing make it an artistic piece in its own right."
The flooring in the open-plan living area is Douglas fir that’s been lye-treated and brushed with white oil, which eliminates the wood’s natural red tones.
By removing walls, inserting new windows, and utilizing a lighter color palette, Mowery Marsh Architects give this historic home a modern, new look.
The steel hood vent design was custom-made and inspired by a steel circular fireplace in the Frey I home.
Doors in the kitchen open up the space to the outdoors.
The kitchen and dining areas now occupy the new single-level wing and also overlook the backyard via the glass wall. Silestone countertops waterfall over walnut cabinetry, and exposed wood rafters overhead received a coat of whitewash.
The kitchen windows reveal sightlines to the water on the other side of the home, so the panoramic views afforded by the narrow lot are fully utilized.
The kitchen windows reveal sightlines to the water on the other side of the home, so the panoramic views afforded by the narrow lot are fully utilized.
Honed Carrara marble lines the kitchen countertops as well as the backsplash.
Via Media Residence by Matt Fajkus Architecture | Photo by Leonid Furmansky
Via Media Residence by Matt Fajkus Architecture | Photo by Leonid Furmansky
Via Media Residence by Matt Fajkus Architecture | Photo by Leonid Furmansky
Named after a local pioneering family, Moat's Corner is a contemporary residence located on 53 acres on Melbourne's Mornington Peninsula.
The kitchen overlooks the drought-tolerant landscaping in the yard.
A hard-working galley kitchen with wood cabinets and stone counters.
The open kitchen features warm wood paneling, a center island, and a deluxe wine fridge.
The kitchen in the Winchester Residence features plywood cabinets with white Fenix cladding. RobitailleCurtis moved the rear service stair forward into the kitchen to allow a new stair to the basement to be concealed beneath it.
Custom cabinetry was designed by RobitailleCurtis, built by Kastella.
The backsplash and countertops are made from granite. Terrazzo marble lines the kitchen floor.
The super functional (and hidden) butler's pantry allows the kitchen to remain streamlined and clutter-free.
A detail of the travertine wrap on the peninsula.
Natural materials in the kitchen include a travertine-wrapped peninsula. Travertine also defines an alcove around the sink. A chunk of American walnut forms the counter overhang.
The shiny finish on the custom kitchen cabinets syncs with the high-gloss flooring, yet both contrast with the clay plaster finish on the walls. Integrated appliances give the kitchen a sleek look. The cooktop and wall oven are by AEG, the dishwasher is from Bosch, and the fridge and freezer are by Liebherr.
The kitchen scheme features banks of white, flat-front cabinets for serene contrast with the wood palette.
The ceiling plane is now simplified and the hood vent over the range melds seamlessly with it and the floating shelves. Farnham and Samuel also reimagined the adjacent hallway as a library alcove for Goldsmith, who loves to read.
A look back towards the stairwell and entry. The wood ceiling adds warmth to the black and white scheme.
The shape of the kitchen island "reflects the local iconic beachside concrete kiosk building saved by the community," said the architects.
Daniel J Strening carved out some outdoor space under the roof to extend the living area and blur the boundaries between indoors and outdoors.
The House of Earth + Light had been featured in the pages of the New York Times and on the cover of Dwell’s premiere issue, and was revisited years later. In the kitchen, an elegant palette of materials defines the open space. The rear counter is sanded stainless steel; the island counter is Purpleheart (an exotic hardwood) with a range by Dacor.

The modern kitchen is the heart of the home. Cooking and conversing go hand-in-hand as meals are created, memories made. Whether teaching an old family recipe, reading the newspaper in a breakfast nook, or chatting over the daily morning coffee, the ritual of the everyday begins here. Spark your imagination by browsing our collection of modern kitchens. From popular counter materials like marble, granite, quartz, and wood; to stunning examples of white cabinets; to flooring options like hardwood and concrete, these projects showcase it all. You'll also find ideas for backsplashes, lighting, appliances, and sinks.