1202 Kitchen Wall Oven Design Photos And Ideas

An original timber post stands beside the new sleek cabinetry and stainless-steel countertops.
The firm also designed the new kitchen space, opting for a contrasting darker palette.
The space's neutral palette was intentional, since Amy thought that it would naturally connect with the outdoors. "By keeping things neutral, our space always feels peaceful," he says.
Tembo stools by Note Designs Studio add cheer to the serene kitchen.
A pantry and painting studio are tucked behind the kitchen, which is outfitted with black granite counters and oak cabinetry.
West stands near the kitchen's Dutch door, which opens to the porch.
A small kitchen tucked in the corner received cosmetic updates during the renovation.
The kitchen includes a KV1 faucet from Vola and a cooktop from Novy.
Dumas kept a relatively simple palette when it came to the interior. Floor-to-ceiling cabinetry in the kitchen acts as an effective noise barrier.
The homeowners love the flow of the kitchen, dining room, living room, and butler’s pantry—so much so that they've already had more parties since moving in than they did in 26 years at their prior residence.
The curved wood ceiling leads to a large oculi that brings in all-day sunshine and reinforces the home’s connection between inside and out.
More beadboard paneling and cabinets accessorized with retro knobs and drawer pulls maintain the traditional feel of the home, while modern updates include Soapstone countertops, a sleek faucet, and new appliances including a Dacor range and Summit fridge.
The double-duty kitchen island is a simple offshoot that contrasts with the industrial countertops.
In an apartment of only about 350 square feet, Madrid–based architectural firm elii has designed a functional layout with a bright palette that emphasizes light and views to the streetscape outside. The light green cabinetry keeps the apartment feeling bright, while the wood gives texture and a natural feeling to the space.
Since the home is something of a pied-à-terre for the clients, its design is geared more toward short-term stays than full-time living. That means spaces like the kitchen are set up for entertaining. Notice the curve on the cabinetry, counter, and backsplash, which is Calacatta Macchia Vecchia marble. All of the appliances are from Fisher & Paykel, and the wall sconce is a Gabriel Scott single Welles pendant in smoked glass and brushed brass.
What was once a small dining area has been opened up into a bright kitchen, living, and dining space.
The kitchen is at the heart of the home, and the layout is arranged so that the views can be appreciated when preparing a meal. Warm timber shelves and furniture contrast with the dark kitchen joinery to create a balanced interior palette.
The home’s philosophy was inspired by the works of Alvar Aalto and Louis Kahn. The use of locally available and low-cost pine and Carrara stone gives it an almost Scandinavian sensibility, which the couple describe as “Scandi meets carpentry modernism.”
Cork flooring knits the main living spaces together.
Simple leather pulls adorn the cabinet faces, while open shelves put everyday items within easy reach.
A warm palette of birch plywood with olive green linoleum outfits the kitchen.
Black kitchen cabinetry and appliances reinforce the interior's contrasting color palette. The double-height space also emphasizes the structure's A-frame design with soaring ceilings.
The kitchen cabinets are partly finished in Formica laminate in a royal dark blue color that contrasts with the white ceramic backsplash tiles, the oak laminate cabinets, and the Victorian ash timber floor. The countertop is crafted from Stone Ambassador Beton engineered stone, which echoes the burnished concrete floor in the meals alcove.
Set within the East Asian community of Richmond, BC, Curio House allows two Chinese scholars—the architect’s grandparents—to age in place. "I have a very close relationship with them," says Haeccity Studio Architecture cofounder Shirley Shen, "and it was kind of a family endeavor." The resulting design integrates principles from feng shui, a set of spatial laws meant to direct energy, and siheyuan, a historical courtyard house.
The kitchen pairs simple joinery and sleek fixtures with natural materials—like the elegant stone island and backsplash. The concealed hood and simple stone shelf keeps the design clean and tidy along the cooking prep area.
In the kitchen, oak millwork pairs with simple matte black cabinetry and stone accents. Sphere pendant lights from Hub Furniture hang above the island seating, adding a simple, playful touch to the open space. Connected to the garden and main living area, the kitchen is now the ideal location for gathering with friends and family.
"The spaces and materials are very kid-friendly," says Wittman. "The natural finishes are durable and easy to clean. Organic materials with their own unique textures patina over time, which will allow the spaces to be lived in and loved while weathering gracefully for a long future."
The view from the nook to Lake Washington. The slat screen at the end of the island creates visual consistency with the revamped deck, and the glass guardrail doesn't obstruct views.
There are now two options for seating—at the end of the island or in the nook beyond.
Marble counters, custom white oak cabinetry, and terrazzo tile flooring from Ann Sacks brighten up the kitchen. "Their light tones were the right balance of Southern California modernism with the warmer, highly crafted wood carpentry that the Puget Sound region is known for," says Wittman.
Fitted with new windows, the light-filled kitchen has become the designers' favorite part of the project because of its dark green tones with wood and brass accents. The kitchen renovation budget was approximately $15,000.
Chris and Claudia kept the original layout of the kitchen but replaced everything else with new finishes and fixtures.
Custom cabinetry in the kitchen is built from white oak and topped with Caesarstone counters. The floors are engineered hardwood.
Honey-toned timber cocoons the interior. The kitchen cabinetry is IKEA "Akurum" Series with Modern Craft fronts.
The entire interior—including bespoke joinery and furniture—is crafted from timber.
The antler chandeliers above the kitchen table are from local lighting store Milton Lighting.
"We needed a place to station the computer, and have one-on-one meetings with clients," explains Efrat of the new study. "However. I didn’t want to make the public space feel dark and small (by subtracting a chunk of it for a designated room). Another constraint was to have acoustic isolation, and the glass-walled room was the perfect solution for all of the above—it made the main living space feel more spacious since it enables light to pass through, yet separated it from the main living space acoustically and effectively."
The renovated kitchen features quartz counters and natural maple cabinets, and it flows easily with the rest of the renovated open plan.
In the kitchen, an oak counter warms white lacquered cabinetry and a marble backsplash. "The kitchen was one of the trickiest parts of the flat to design," Petillault says. "[It was located] in the center of the floor plan, one room away from the windows, [so] we decided to blend it into the living room."
The kitchen replaced a former hallway with custom-designed MDF cabinetry and an island topped with quartz.
"The drawer pulls are leather straps that I stained," Shaffer says. "We didn’t want any metal hardware in the kitchen since it’s reasonably small and we were afraid of bumping into it. And we just loved the look of leather drawer pulls!"
"We have a surprising amount of cabinetry for a kitchen of this size and we utilize all of it," Shaffer says.
A Muuto light illuminates the newly opened kitchen.
Before the renovation, the kitchen looked out onto the street. Alma-nac moved it to the rear extension.
In the kitchen, a Bosch oven and Electrolux fridge join stools by Taller Capitán. A Belly pendant by Nordlux hangs overhead.
The Cashios relocated the rear bathroom to the middle of the space, and installed electrical appliances instead of gas appliances. “In most RVs, the cooktop, oven, fridge, and furnace all have the option of using propane. The reason we chose electric was for peace of mind and safety. We did not feel comfortable having propane appliances with the kids. Even with having a 50-amp plug and using a microwave, we never had any issues with running multiple appliances simultaneously,” says Colleen.
Carbon bar stools by Bertjan Pot from Moooi rest under the kitchen island.
The ceiling is unfinished plywood covered by a metal screen that diffuses light from LED strips.
Inspired by the textured brick in the adjacent properties in the neighborhood, a Victorian terrace house in Northeast England is updated with an addition that mirrors the surrounding architecture. Using the same local, handmade brick already in the home, Studio Ben Allen set out to convert the rear of the house into an airy work, dining, and storage space that fused seamlessly with the existing home. However, the addition also received a distinguishing characteristic—an arched, load-bearing roof.

The modern kitchen is the heart of the home. Cooking and conversing go hand-in-hand as meals are created, memories made. Whether teaching an old family recipe, reading the newspaper in a breakfast nook, or chatting over the daily morning coffee, the ritual of the everyday begins here. Spark your imagination by browsing our collection of modern kitchens. From popular counter materials like marble, granite, quartz, and wood; to stunning examples of white cabinets; to flooring options like hardwood and concrete, these projects showcase it all. You'll also find ideas for backsplashes, lighting, appliances, and sinks.