1767 Exterior Wood Siding Material Design Photos And Ideas

The white board-and-batten facade takes cues from the surrounding stables and is surrounded by billowing grass and birch trees.
The historic site consists of an old farmhouse, stable, and shed, along with bunkers and artillery foundations from the both World War I and World War II. The stable has been converted into a modern 5,683-square-foot bed and breakfast establishment called The Bunkers.
Incisions made in the façade amplify the contrast between the red and yellow brickwork.
Streamlined sections of metal-framed windows with triple glazing stylishly connect the brick and wooden volumes.
For the farmhouse residence, the team has removed all the elements that did not have any significant heritage value. "Valuable historical constructions are thus brought into equilibrium with the scarcely added volumes," says Damiaan Vanhoutte, a co-founder of the firm.
The original farmhouse structure has been revamped into a 5,038-square-foot house for the owners of the B&B.
Prefab house in Muskö, Sweden
After searching for an idyllic site for their retreat, the couple finally came across a plot of land raised above a valley, which catches great light and overlooks views of Pelverata’s Sherwood Hill Conservation Area.
"The mono-pitch roof falls opposite to the stepping plan, creating a tall volume in the living room," says Hugh Maguire, co-founder of the firm. "This allows a high-level window to capture views of the high-forested horizon in the west."
The 3,767-square-foot residence is comprised of two rural-style pavilions that are connected and clad in Blackbutt eucalyptus timber.
Not only does the home deliver an abundance of privacy, it also provides access to a series of spectacular beaches close to the site.
Exterior View
Exterior View
The exterior of the home is clad in charred wood siding, which pays homage to summertime bonfires on the beach.
A dramatic triangular wooden truss extends the butterfly roof beyond the glass wall of the living room, also shading the stone-paved terrace. A low stone wall expands from the house into the surrounding landscape.
Modern mountain cabin aesthetics inspired the interior design of this tiny home.
This house has an exterior of black panels and clear-grain cedar tongue-and-groove siding, and a rooftop deck that lets its owners enjoy the outdoors.
The facade has a valley-shaped roofline, and is clad in standing-seam, 100-percent recycled steel, and tight knot cedar tongue-and-groove siding.
The pines to the west of the home provide protection from the wind.
The upper volume is clad in stained black cedar, while the lower volume is built with concrete.
Photovoltaic panels have been installed on the sloped, south-facing volume.
The horizontal plane that rests atop concrete load-bearing walls has been extended to protect the interior from solar gain and provide shelter to the outdoor living areas.
The architects have installed ample glazing along the south facade, particularly on the lower level, to take advantage of solar gain in the winter. The concrete floors also help retain heat.
Here is a look at the colors of the beach at dusk against the charred timber exterior.
Materials such as sand, stone, and driftwood have been inspired by the lakefront site.
This exterior deck is partially closed and is oriented to take advantage of lakeside vistas. It also allows sunlight into the study and master suite.
"The gabled forms embrace the context of the surrounding post-war weatherboard houses, and the white polycarbonate directly references the white weatherboards of the dwelling to the north," say the architects.
From this angle, all three buildings can be seen, two of which are clad in wood. The foremost building is wrapped in white polycarbonate.
Constructed with wood and Perspex acrylic glass, this semi-transparent volume extends from the side of the main house, blurring the boundaries between indoors and outdoors.
The width of the greenhouse volume is equal to the width of the enclosed  volume. "The greenhouse portion and the residential portion are structurally independent while complementing each other's functions," says Snark architectural director Yu Yamada, "enabling expansion, reduction, and renewal of the greenhouse section in the future."
Inspired by Philip Johnson's Glass House, the home was developed in a collaboration between Swedish architect Iver Lofving—an architect at the Philip Johnson Architecture Studio who worked on the iconic Seagram Building—and Athos Zacharias, a moderin abstract painter who was working at the time as a studio assistant to Jackson Pollock and later to Elaine de Kooning.
Casa Gaz seen at night with a closed entrance gate.
Casa Gaz stands out from its neighbors with its facade clad in vertical timber.
Concrete walls dominate the ground floor, while the first floor is clad in Ipe. "The upper-level white walls and Ipe wood ceiling gives the same contrast, but in a more peaceful way for the sleeping quarters," Gracia notes.
The home is accessed from the west, where the garage is hidden behind a charred timber door.
The master bedroom overlooks the landscape through a glazed gable wall, which is shaded with a deep overhang.
The gutter is concealed to preserve the home’s minimalist appearance.
Large windows and terraces connect the home to the outdoors.
The thin roof extends over the east side of the entry hall, while a series of skylights allow natural light to pass through. The entrance is on the west side of the glazed entrance.
The steel-framed glazed living pavilion is partly clad in wood and sits atop CMU walls.
"The east façade reveals these distinct parts of the house—the grounded bedroom volume to the north, the glass hallway, which offers a glimpse to otherwise secluded outdoor spaces, and the living pavilion that is lifted above the site to view the forest and pond," the team adds.
The "living pavilion" on the southern wing is elevated to make the space level with the home.
The private bedroom and service rooms are located at the northern street corner and are clad in concrete masonry units.
Scott and Lauren plan to track the energy use of their new-build’s electric equipment and appliances. The data will inform the size of their photovoltaic array they'll add to offset the energy costs of the ADU and the bungalow.
The FSC-certified Western Red Cedar siding, supplied by Sustainable Northwest Wood, was lightened and will develop a darkened patina over time.
Scott and Lauren’s compact backyard home is located in the back half of their 5,000-square-foot lot in the Richmond neighborhood of Southeast Portland.
The living space seamlessly connects to an outdoor patio with seating.
An exterior shot of the atrium with the succulents.
Thanks to a complete revamp, this midcentury gem now has a fresh new look.
Although Silver did not follow the original footprint exactly, the new layout was clearly inspired by Hemenway's design.
Everything has been planned with particular attention to the character of the streetscape and the preservation of the landscape. The garage door has been integrated with a timber screen, which provides visual relief and delicately mediates between public and private space.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.