440 Exterior Stucco Siding Material House Design Photos And Ideas

With its stucco facade and steel-framed, arched windows, Plaster Fun House is an architectural anomaly amidst the cottages and 1960s brick residences of Torrensville in South Australia.
Double Roof House, a residence and small business designed by Khuon Studio, sits on a narrow lot that measures 44 by 183 feet in Ho Chi Minh City.
In addition to turning what had been two apartments into a single residence, Techentin reconfigured the garden facade, adding a terrace, French doors, and a freestanding chimney.
The architect removed the decorative embellishments, redid the railings, and gave the facade a new coat of gray stucco to simplify and refresh the exterior.
The warm wood of the front door, leather sheath on the brass handle, and glass panel set an inviting and relaxing tone for the home.
The Genesis GV80 sits near the open carport of the Clear Oaks Residence.

Preproduction model with optional features shown.
This compact vacation home by TACO—or, Taller de Arquitectura Contextual—is immersed in southeastern Mexico’s wild landscape. The home is designed for a pair of young adults, and the firm’s objective was to achieve a reflective and contemplative place that links the occupants with the surrounding environment. The result is an intuitive, functional, and simple living experience that offers great spatial warmth.
Now, there are two different seating areas off the back of the house, rather than facing the driveway and neighbor as they did before.
A custom concrete planter is now home to a 70-year-old olive tree. The couple reconfigured the front porch to allow for a straight path between the front door and the driveway for better circulation.
Glazed sliding doors connect the living spaces to an outdoor deck built with Silvertop ash. Setbacks allow for “deep pockets of garden,” according to the architects.
The architects also minimized the appearance of the street-facing garages by concealing the western townhouse’s carport behind a timber picket gate and seamlessly integrating the other fully enclosed garage into the facade. Here is a close-up of the deeply recessed eastern townhouse entrance with the concealed carport to the left.
“The brick detailing at the entries, together with rich timber and crisp white cladding, inverts the cul-de-sac palette but plays along,” note the architects.
The ground-floor volume is covered warm timber surfaces and stucco render with a Dulux Surfmist paint finish.
Following the example of the neighboring homes, the architects placed the upper floor slightly behind the ground-floor volume. Although the new roof is only 47 inches taller than its single-story predecessor, it allows for a second story.
Designed by Fowler and Ward, this affordable two-unit home provides a beautiful solution to the Melbourne’s housing shortage.
From the street, you can’t even tell there’s an extension in the back: it’s just a quaint cottage with a garden. “You get the best of both worlds,” says Szczerbicki.
When the couple noticed tile poking out of the ground near the front door, they began excavating. To their surprise, they discovered a rectangular reflecting pool that had been buried due to neglect. Now a concrete bridge leads over the rebuilt water feature to the front door, which is painted an eye-catching orange to match its original color.
It’s hard to believe that, only two years ago, Jessy Moss and Steve Jocz’s glistening white home in Indian Wells, California, was being marketed as a teardown. Jessy, an interior designer who used to be a singer/songwriter, and Steve, a realtor who was once a member of the band Sum 41, saw the stucco-clad home’s potential and made it their mission to fix 50 years of decay. As the project unfolded, they researched the home’s origins, turning up troves of documents that strongly suggest it is an unrecognized work by midcentury icon William F. Cody. The circular concrete pavers in the driveway, replicas of originals, are reminiscent of pavers that Cody used for a motor court at another Southern California home.
Natale and Caleb Ebel’s home in the Silverlake neighborhood of Los Angeles was built in 1922. It has 2 bedrooms/2 baths upstairs, and there’s 1 bedroom/1 bath on the lower level, which can work as a separate private suite for family from out-of-town, or a studio for the couple.
A shot of the in-law suite’s deeply recessed patio. Note the Cor-Ten steel slat fencing fitted with a rattlesnake guard.
To mitigate Arizona’s intense sun, the home does not have any west-facing windows. Instead, the architects installed niches for windows facing north and south on the west elevation to let in natural light.
"The streamlined forms of the pool and the house contrast with the dynamic shapes of the desert flora and boulder outcroppings, exaggerating their uniqueness," explain the architects. Multiple microclimates were created around the site to promote biodiversity.
Along with specimen Ironwoods, native Foothill Palo Verde were brought in to achieve a unique Sonoran desert character.
The 15.12 kW Tesla solar array that tops the reflective white roof is hidden from view on the ground. The solar panels provide enough power for the home and cars for most of the year; Tesla Powerwall batteries store excess energy. Also pictured is a vegetable garden at the top right corner.
Designed to disappear from the street, the single-story white stucco home is only 12.5 feet tall to avoid disrupting the neighbors’ views. "Its strong horizontal form was designed as a datum for highlighting the dramatic shapes of the desert landscape," note the architects.
A textured flagstone path leads to the deliberately discreet front entrance, which blends into an ipe-clad niche.
The O-asis house is set on an elongated 1.7-acre site on a horse property area of Phoenix, north of Piestewa Peak within the Phoenix Mountain Preserve.
"We developed this idea of using black but without using paint. We<span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;"> never used paint and we never wanted to use anything artificial,
The couple and Pérez Palacios were particularly considerate of the build’s impact on the surrounding ecology. “The owners and myself, we wanted to do our best to take care of where we were working,” he says. As a result, they committed to not felling any trees to build Los Golondrinas.
While the home is located in a ranch-style neighborhood surrounded by other houses, the plots are large enough to make it feel like a remote area. “Before we started designing, we brought tents and camped on-site,” says architect Ryan Bollom. “You can watch the sun rise over the east hills, set over the west hills, and enjoy the stars at night. The place just brings a sense of calm and relaxation.”
The color of the plaster and the use of landscaped elements help to soften the rectilinear form and minimize the impact of the building on the neighborhood. Creeping fig vines help ground the home to the site, and as they grow they will camouflage the mass of the built form.
The original home on the site was developed in 1936 as a 1,250-square-foot residence with two bedrooms and one and a half bathrooms. Architect Joseph Dangaran wanted to respect this modest scale when he designed a new home for his family.
The house is hidden from the road and sits on a hilltop clearing that overlooks the rolling farmland of the Mississippi River bluffs in Western Wisconsin. From this vantage point, there is a 270-degree view, with dramatic sunsets over the distant hills.
The home is a study in how to receive light throughout the day—from sunrise to sunset. The master bedroom’s windows frame the sunrise and welcome in morning light.
The living room leads to a terrace with a grill that allows the clients to cook and entertain outside while enjoying the picturesque site.
The sections of flat roof were economical to build, which allowed the use of high-quality wood shingles on the pitched roofs. Stone piers support the south-side trellis, emphasizing the home’s rustic inspiration.
The home consists of three cottage-inspired forms that are connected by a more contemporary, flat-roofed central structure. “One of the main challenges was how to bring the competing aesthetics the clients desired—they sought a simple, historical vernacular architecture with a more contemporary aesthetic,” says architect Matthew Erickson.
"We wanted to integrate to the ground floor, trying to transform it into a flowing, indoor/outdoor space," says Martin.
The front steps were rebuilt with terrazzo.
The facade was refreshed and received crisp, black metal accents.
An outdoor shower on the rear gable of the house is used for rinsing off from the pool or after an outdoor excursion—or for a quick wash down for their two rescue dogs.
The home presents as a simple terrace cottage to the street, however it opens up to a surprising and textural collection of volumes inside. It steps down the gently sloping site toward the western garden, where stairs create small amphitheaters for sitting.
A sequence of steel beams and columns supporting the first-floor addition extend 1.5 meters from the home, creating an outdoor terrace beneath. Clear polycarbonate sheeting is installed between two of the beams, protecting the terrace from rain and sun.
Determining the structural integrity of the original brick dairy was paramount to the design of the new addition perched above. The existing brick walls, footings, and roof structure were all assessed, and steel features prominently in the extension to ensure stability.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.