420 Exterior Stucco Siding Material Design Photos And Ideas - Page 3

Via Media Residence by Matt Fajkus Architecture | Photo by Leonid Furmansky
The city and its various parts can be seen as a music score, the edifices acting as notes played by different instruments simultaneously. Gentle Genius is born in a disrupted part of the city, aiming to generate awareness of the critical current condition.
"When we started out, Casey wasn’t married and wasn’t dating anyone," says architect Arthur Furman. "So the original project brief was less about bedrooms and bathrooms, and more about the character of the home. Specifically, the shape. Casey had an image in his mind of a house he had photographed early in his career in a wooded area of Maine. The house was a basic shape—as one would draw as a child—just a box with a gabled roof." The home's simple gabled shape is emphasized by the use of burnished stucco on all sides.
"The facade is the direct expression of the innate order, as pursued by the atelier in all its designs," says Aliabadi. "In the inside, one encounters the windows, the 'eyes' to the outside, in various moments of the routine."
"The main intention was to keep the palette natural and neutral, so the wood cladding is only sealed for weather protection, and the metal claddings and the stucco rendering are both gray —I didn’t want to make a visual splash," explains architect Reza Aliabadi, who added pops of bright orange—inspired by the color of Shujan’s car—to the front door and carport post.
In addition to the home’s interior goals, the exterior was transformed with a modern facade.
From the street, the house appears as a simple, white structure with timber elements. It’s not until you enter that the lightness and porosity of the home becomes apparent.
Simple in form, but built of multiple layers, this contemporary home plays with light, function, and form.
The contemporary home is a beautiful take on desert modernism.
Stepped outdoor terraces, with landscaping by Colin Okashimo Associates, wrap the house’s curves, and also act as a buffer for floodwaters.
The slag stone roof is sloped to allow snow and rain to run off.
The 1000-square-foot ADU is two levels with a footprint that allows the owners to retain plenty of outdoor space for their dogs to play. The façade “is a rain screen system, so the heat gain on the Brazilian hardwood is minimized by being physically separated by an air gap between it and the membrane behind it,” said Knight. “So, the wood heats up when sun hits it and this is not directly translated into the wall on the interior; it is instead buffered by this air gap.” The large doors and second-story skylights then work together to pull a nice breeze through the house.
A detail of the façade shows the combination of materials and textural contrasts. Metal accents mix with Cumaru slats, measuring 1x4, at the upper level, and grey stucco at the lower level.
The 1,000-square-foot ADU is two levels with a footprint that allows the owners to retain plenty of outdoor space for their dogs to play. The facade “is a rain screen system, so the heat gain on the Brazilian hardwood is minimized by being physically separated by an air gap between it and the membrane behind it,” says Knight. “So, the wood heats up when sun hits it, and this is not directly translated into the wall on the interior; it is instead buffered by this air gap.” The large doors and second-story skylights then work together to pull a nice breeze through the house.
The walls and parts of the roof are original to the structure. The steel-framed windows and openings are new.
Campo Loft is surrounded by lush vegetation atop a mountainous hillside.
The backyard boasts a swimming pool, a Jacuzzi, and a sauna with a cold plunge. The estate also includes walking paths and meticulously landscaped gardens.
The pergola-covered terrace opens to an expansive grassy lawn.
The entryway to Jim Belushi's Brentwood residence.
The project's prime, corner lot real estate dictated the organization of the separate living quarters. The main house's driveway and entryway, for example, are located on Maude Street, giving permanent residents a sense of privacy.
Spacious windows and a slotted facade provide curbside appeal at every angle.
Maude Street House by Murray Legge
The dreamy entrance to the one-story home in Indian Wells, California, that Lucille Ball and Desi Arnaz once lived in.
The couple introduced new landscaping and privacy walls, one of which screens off a new pool in the front yard. The exterior received a fresh coat of white stucco, architectural embellishment around the bell, and black paint on shutters and original metal windows.
Set back from the street, the International-style home features deep, overhanging eaves and a band of clerestory windows that wraps around the entire home.
The exterior facade of this San Francisco home displays the colors and lines typical of Piet Mondrian’s paintings.
The back of the home.
New concrete stairs, interspersed with Ipe decking, visually connect with the house.
The architects created an entry vestibule by reorienting the front door.
The team took the home down to the foundation and rebuilt on the existing footprint, which is composed of three wings: one that houses the living and dining spaces, one that includes the kitchen and family room, and a third that contains the master suite. The new facade combines Western Red Cedar for the siding, vertical slats, and roof fascia with white cement plaster accents.
A peek of the Axiom Desert House from the exterior, with the beautiful San Jacinto mountain range in the distance.
In an attempt to create a strong connection to nature, Wright incorporated outdoor sleeping porches on all five of the bays.
Sustainably sourced, radially sawn silvertop ash clads the exterior and will develop a gray patina over time. The architects wanted to celebrate the timber’s rough grain.
Nichinichi Townhouse in Kyoto, Japan
“Great care was taken to preserve all fir and maple trees on the site and to compliment the new landscaped areas to highlight the natural setting,” the architects note of their site-sensitive approach.
The contemporary home is marked by long horizontal planes and clean lines. Giulietti Schouten Architects crafted it with an eye for timeless design.
A true “forested retreat,” the home is accessed via a private entry road through the woods.
In addition to gleaning inspiration from Irving Gill's Dodge House, the Dodged House also derives its name from its opaque street facade. “As its name indicates, the Dodged house makes an attempt to elude, to trick, an actual state of a certain architecture in Lisbon,” the architect says.
The architects saved the historic street facade and added, with the local council's permission, a new addition above the cornice to match the neighboring roofline. The addition created the home's only street-facing window, which lets in beautiful morning light.
Architect Neal Schwartz was tasked with designing a family guesthouse with both an aging relative and a wheelchair user in mind; at a maximum size of 775 square feet per the local zoning regulations, the home would need to be a single-level structure but also deal with the connection between the main house and the guest house. The solution was a new garage with a breezeway that connected to the guest house, all at the same level, and with a sculptural opening in the roof of the breezeway for light and air.
Overall, the design strove to preserve some of the character of the original front facade while allowing a contemporary structure to unfold.
The design of the remodel negotiates a 12-foot drop from the front of the lot to the back with a modified roof form that allows for three stories.
This massive Durand oak tree inspired the design of the house. Thanks to a wall of welded steel and tumbled limestone, the home has an abundance of privacy.
A parking area near the entrance.
Automated curtains run the length of two sides of the master bedroom, top left.
TThe first modern construction in historic Hyde Park, the forward-thinking residence unabashedly volunteers a fresh point of view in the architectural dialogue of the neighborhood.
The home's dramatic eastern elevation asserts a more commanding presence with expansive glazing on both levels, boldly "opening up" to visitors and passersby.
Situated on a corner lot with two "front yards," the home is uniquely positioned to make distinctive statements from each street-facing vantage point. The home's southern entry features modest glazing and warm, cedar accents.
The home's horizontal massing, tastefully in rhythm with the neighborhood, complements the scale of existing homes in the historic enclave.
A "grand oak," one of seven mature oak trees dotted around the property, towers majestically  over the home. This tree, vehemently protected by the city, would play a prominent role in site planning.
The newly constructed residence was built on the old home's footprint. By expanding vertically, the family was able to gain about 1,000 square feet of living space, increasing interior living area from 2,000 to 3,000 square feet.
The cedar-clad recessed entryway of Hyde Park House, with a generous front deck, warmly welcomes visitors.
Cuadra San Cristóbal is home to seven dogs, five horses, three cats, one parrot, and one rescued donkey.
“Color is difficult, and he was a true master,” says Roberto Davila, architect and Barragán tour guide with The Traveling Beetle.
Mount Pleasant Modern: Front Elevation
Mount Pleasant Modern: Main Entry
Dubbed the “Dazey Desert House,” the two-bedroom, three-bath home offers the best of both worlds: it's nestled in a desert setting, yet only a five-minute drive from “bustling Palm Springs entertainment.”

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.