83 Exterior Metal Siding Material Wood Siding Material Design Photos And Ideas

East St. Paul, Manitoba
Dwell Magazine : November / December 2017
Living in the house before starting construction enabled Will and his wife, Jennifer, to acclimate themselves to the area and allowed Will to consider how to make the home accessible to Raul, his daughter’s wheelchair-using foster child.
-
Rockport, Massachusetts
Dwell Magazine : November / December 2017
South façade
Main entrance façade
-
Rockport, Massachusetts
Dwell Magazine : November / December 2017
Apart from a “generous” master bedroom, Mitchell says that the couple also wanted a rooftop deck to see views of downtown Denver. A sloped roof kept the building up to code, and the outdoor deck “was achieved by shifting the upper volume backwards from the front of the house,” he says.
Rear portico framing rear access to house
Exterior entry
Exterior
Photo by Tom Bies
Exterior
Working with architect Vincent James in the late 1990s, Coen and Partners were charged with integrating the 8,000-square-foot Type Variant House outside of Minneapolis into the ever-changing, lush wooded surroundings.
“The first floor was about making something warm and woody that would blend into the natural environment,” architect Stephen Chung says of his Wayland, Massachusetts, home. “The second floor was a chance to experiment.”
Theron Humphrey's new home in Nashville, Tenn.
The roll-up garage doors on the ocean-facing facade open onto a large deck. From the living room the deck appears to extend right out to the sea like a floating dock.
Scrap steel and reclaimed wood clad the three-story triangular tower, which hovers over a small deck and outdoor space.
With the help of builder Peter Watts, the couple returned the house to its original early-1970s glory, utilizing the space beneath for both boat and car.
Architect Paul Hinkin and his partner, Chrissy Pearce, bought and restored a 538-square-foot Deckhouse at Emsworth Yacht Harbour in Hampshire, England.
One of the main draws of Kevin Freeman and Jen Feldmann’s house is its connection to the neighborhood, which is why the front porch was a must. “Homes that have a door but no outside space say, ‘I’m not interested in you,’” designer Christopher Robertson explains. “This says, ‘I’m here to be part of the community.’”
Alongside the redwood shade screen, which keeps the house from overheating, Freeman and Feldmann grow vegetables in an 18-inch-wide garden but frequently bike to nearby eateries for the local Mexican cuisine.
To the right of the house, the couple had a Geosystems FilterPave porous pavement driveway installed. Made of post-consumer recycled glass, the driveway lets water pass through it at an astonishing speed and, in the sun, adds a little sparkle.
Sustainable elements of the home include a geothermal heat pump HVAC system, energy efficient windows and sprayed foam insulation.  The exterior wood is a vertical shiplap siding milled from FSC certified Machiche.  BauLinder Haus was designed to meet and exceed requirements put forward by the U.S. Environmental Protection Agency for their Indoor airPLUS qualified homes, and is working toward Energy Star qualification.
#sustainable #courtyard #wood #kansascity #baulinderhaus #hufft

Photo credit by Mike Sinclair
The house’s simple form was conceptualized as a series of stacked boxes, with public spaces residing on the ground level and private spaces in the boxes above.  In plan, the boxes are oriented in a u-shape configuration to create a generous private courtyard which was designed as an extension of the interior living space, blurring the boundaries between indoors and out.
#exterior #wood #bauhaus #courtyard #kansascity #baulinderhaus #hufft

Photo credit by Mike Sinclair
Inspired by Sydney Opera House, Maynard, and Austin paid careful attention to the extension’s “fifth elevation"—the way it’s seen from the sky. “The roof plan, rather than the street façade, is now the most public face of a building thanks to Google Earth,” they explain. Its tiny houses, clustered at the southern end of the property, are clad in white steel panels and western red cedar shingles, contrasting materials that emphasize their geometric forms.
The cedar wrapped deck appears to carve out of the metal wrapped shape.
Transom windows along the side of the house provide cross ventilation.
In the winter, instead of floating over the pond, the hut sits lightly above the snow. "It's protected and serene but alive with subtle energy," Poss says. Photo by Phillip Kalantzis-Cope.

Don't miss a word of Dwell! Download our  FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!
For the Butterfly cabin, which is part of the Post Ranch Inn, Muennig chose materials that age gracefully when exposed to the elements. He regularly uses Cor-Ten steel, a group of steel alloys that form a stable rust-like appearance when battered by wind and rain.
Delta Shelter, a cabin getaway on the same property as the Rolling Huts. We visited the owner and his wife during one of our visits to get an in-person reference for Tanner Construction. It was wonderful to see the house in person after drooling over it in the pages of Tom Kundig: Houses. Photo by Tim Bies.
#FamiliarCabin #cabin #minimal #wood #exterior #deck #retreat #outdoor #forest #architecture #modern #modernarchitecture #landscapearchitecture #CityDeskStudio
The sunny side of the home is clad in cedar weatherboards and features sleeping quarters on the upper level with living spaces below.
Exterior, night
The home is made up of two parts: a rear wing containing the studio and a guest room, and the north-facing living quarters (which, in the southern hemisphere, attract the most sun) overlooking the lake.
The sunny side of the home is clad in cedar weatherboards and features sleeping quarters on the upper level with living spaces below.
The home is mostly clad in black trapezoidal-profile steel, with cedar boards lining what the owners call the “human spaces”—external passages between buildings. A solar hot water system perches on the roof.
The location on the shores of a small bay means it is sheltered from cold southerly winds. The alpine location provided plenty of inspiration for landscaping, which Ritchie and Kerr elected to keep as minimal as possible, as if the home had landed on its site with as little disturbance or alteration as possible.
Studio VARA explains “the project’s success lies in the judicious use of carefully executed moments," such as wood screen that recreates the privacy of now-trimmed tree branches. Studio VARA also cites a "subtle palette of ‘warm’ mixed with ‘cool’ that recurs in both tone and materials: wood juxtaposed with glass, metal against stone.”

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.