443 Exterior Concrete Siding Material Wood Siding Material Design Photos And Ideas

The exterior of the home features warm blackbutt timber cladding and crisp black metalwork. Each level of the home opens out to a deck or balcony, and the curved white balustrade outside the main bedroom is a contemporary take on the original architecture.
The trilevel home spills onto a grassy knoll that overlooks the Hollywood Hills and Downtown Los Angeles.
Preproduction model with optional features shown.
Silvano Zamò, third-generation winemaker at Le Vigne di Zamò winery, and his wife Brigitte tasked architecture firm GEZA with a holiday home on a hilltop location in the tiny northern Italian village of Camporosso, not far from the ski resort Monte Lussari.
The Western red cedar siding is covered in Cutek “Grey Mist” stain.
Accoya batten sliding screens cover the openings to better keep the interiors cool. “The streetscape to the front comprises an ad hoc mix of late Victorian and interwar dwellings, expressed in the design through the upper level’s angled walls and shifting roof form,” says Fox.
A photovoltaic roof array supplies 92% of the home’s electricity usage, with future plans to increase those capabilities with battery storage. There are also systems for rainwater harvesting and greywater recycling.
The front fence is made from sandblasted stainless-steel rods coated in a protective penetrating sealer. The fence is cantilevered out from a concrete beam below the garden, and the gate retracts into an underground pit. “It’s the first of its type in Australia,” says architect Tony Vella. “It was a work of precision to have these thin rods slide down into the ground through 30mm holes.”
The home incorporates a number of sustainable features. Glass walls are protected by concrete eave overhangs and automated external sun blinds. In addition, the heavily insulated walls, floors, and ceiling (with roof garden layers) add to the efficient energy performance of the home.
The home is located across from one of Melbourne’s bay beaches, and it needed to easily accommodate the family’s regular beach visits. “From morning swims to summer days on the beach, the home is intrinsically connected to the sun, water, and sand,” says architect Tony Vella.
The windows and doors feature an extruded aluminum-clad exterior that is finished with a durable 70% PVDF fluoropolymer coating in a Rustic color. The look is contrasted by light-colored stone covering the poolside patio.
The island home occupies a mountainside lot overlooking the beach and water. The construction utilized indigenous materials as much as possible, including fossilized coral, local volcanic stone, bamboo, and Wallaba wood shingles.
The home’s window coverings are housed in recessed window pelmets, while deep blade walls and reveals disguise window frames and transition points.
Rammed earth forms a series of deep blade walls around full-height openable windows to the north. These walls also partially conceal the view of the neighboring fence.
The home aims to reduce long-term operating costs through the use of solar power and energy-efficient appliances, resulting in lower energy bills. Carefully considered niches and deep reveals throughout allow the sun to reach the concrete ground floor slab in winter—and help moderate heat in the summer.
“We designed deep reveals, wide niches, and restrained forms to reduce the built scale of the new home,” says architect Kirsten Johnstone. “The large panes of glass reflect the surrounding trees like a bush billabong.”
“I love the idea of hidden gems and an element of surprise,” says architect Kirsten Johnstone. “In this project, the application of a consistent material across the front facade provides ambiguity; the front door is clad in the same timber as the walls and doesn’t have a door handle. It is a quirky element that lends the opening of the door a sense of drama.”
At the upper level, the main bedroom leads to a covered porch. Below, there’s a shower room for rinsing off after a dip in the pool.
Strategic openings and operable panels facilitate air flow.
On the street-facing exterior facade, fiber cement panels framed in blackbutt timber form a distinct pattern.
"We were interested in this idea of treading lightly on the site. Using a green roof is a logical extension of that.  When you introduce a building that supplants a little piece of the forest floor, it's nice to replicate that on the roof as a return gesture to continue to create habitat for birds, animals,  and plants, and to help manage the flow of storm water," explains McFarlane.
McFarlane wanted to create opportunities for the client to experience the "intimate moments
“My parents tell me they love the home every time they wake up,” says architect Ryan Bollom.
The home sits over a single level on the site and has a long, linear form that extends landscape views to the horizon. It is aligned to frame both the sunrise and the sunset.
“We always comb through work we really like for general inspiration when starting a project, but usually there isn’t one project we draw from,” says architect Ryan Bollom. “I’d consider The Barak House, designed by R&Sie in 2003, a more direct precedent for this home. Formally and conceptually it’s very different, but its core idea is a flexible wrapper over a more rigid home construction.”
The design concept is based around an interior space protected by an outer wrapper. The facade is a cement stucco, and the exterior roof structure is supported by durable cedar timbers with a basic Galvalume metal roof over a TPO flat roof. “We tried to use standard materials and finishes to minimize costs,” reveals architect Ryan Bollom.
While the home is located in a ranch-style neighborhood surrounded by other houses, the plots are large enough to make it feel like a remote area. “Before we started designing, we brought tents and camped on-site,” says architect Ryan Bollom. “You can watch the sun rise over the east hills, set over the west hills, and enjoy the stars at night. The place just brings a sense of calm and relaxation.”
The ground floor projects out from the slope and sits over the top of the concrete foundations, in which a wine cellar—accessed through a hatch in the hallway floor—is located.
The home is made of 42 unique cross-laminated timber panels. The smallest panel is 450 millimeters x 1500 millimeters, and the largest panel is the entire southern wall—14.4 meters x 2.3 meters. The cantilevered ground floor at the rear of the home was made possible by the strength of these panels.
There is a play between really earthy, natural materials—which are seen in some of the cladding, tiles, and concrete work—and a very sleek, black metal aesthetic. “I have a lot of experience in commercial architecture, so I’m not scared of using more commercial, industrial materials on a residential building,” says Craig.
The two wings are connected by the courtyard, and a dining and living space that opens to the street. Privacy is provided by a large, three-meter-wide sliding panel. "In the mornings, we open the panel up to allow our living space to engage directly with the street—think the Dutch Calvinist tradition of opening one’s home to the public gaze," says Joe. "We have met many neighbors as a result, and it is a powerful device connecting public and private realms and enabling community. In the evening before bed, we shut it down."
The house has two distinct wings—the 1885 original "front" and the contemporary "rear." The front part of the home has been restored to the original 1885 floor plan, while the rear of the home was demolished and replaced with a new build that contains the garage, bathroom, and storage on the ground floor, and the boys’ bedrooms on the upper floor.
Montalba’s biggest challenge was making sure that his four-bedroom home didn't look too large from the street.
The building council suggested that the site may have once been a lookout, thanks to its vantage point—hence the project name, Higher Ground.
Spotted gum slats screen the interior from the street, while allowing light to pass through and occupants to look out. “The vertical battens mimic the rhythm of the trees. A sharp-edged roof accent highlights the sensibility to the rock below, and draws the eye up to the tree canopy, [both] internally and externally,” says Litera.
Stafford Architecture devised a new plan that respects the natural features of the site.
The front door is crafted from solid spotted gum hardwood, which echoes the joinery used in the interior.
The Dome House is the perfect place to achieve that socially distanced vacation. The circular structure sits isolated amongst the surrounding mountains and windmills. Throughout the home, large-scale windows boast uninterrupted, 360-degree views of the environment. If desired, in-home massages can be booked, or you can find further relaxation in the outdoor jacuzzi.
The simple composition of the new house is inspired by midcentury modern homes. Instead of demolishing the old house, the couple decided move it to a new location a few miles away. “After all, there was no reason to put twenty odd tons in a landfill, especially since it had good structural integrity,” says designer Jamie Chioco. “It could make a good first-time home for someone just as it did for me”
The River House spans 3,100 square feet, with 500 additional square feet of exterior deck and patio space.
The home is designed for natural ventilation and shading with manually operated windows and window walls, and deep overhangs.
A bridge connects the home’s two volumes, which are divided between private and public spaces. The private spaces are protected through a series of screens and shading devices, while the main public living spaces are fluidly open to the outdoors.
Approaching the home from above, guests encounter a green roof that feels united with the landscape beyond. The entry sequence presents purposefully framed views that hide and reveal the lake.
A two-story, timber volume holds the private areas while a one-story concrete pavilion is more social and communal. Large openings blend indoor and outdoor spaces while allowing coastal breezes to become part of the home environment.
A launch pad for the homeowner’s adventurous lifestyle, Wallis Lake House has an outdoor shower at the lower-level entry so Adam can rinse off before he steps inside.
A view of the parklike retreat from the backyard pool shows how the glass-enclosed entryway connects the living and sleeping areas.
"The use of materials, the careful details, the integrated sense of place, the weaving together of inside and out, and creating a special home that the clients love make this a special story for me," Epstein notes fondly.
As night falls, the home lights up like a lantern, enhancing the warm glow of the wood ceiling. Immense clerestory windows and glass sliders connect the home to the outdoors.
Olympia Prairie Home exterior
Olympia Prairie Home exterior
Olympia Prairie Home exterior
Olympia Prairie Home entryway
Olympia Prairie Home exterior
Olympia Prairie Home entryway

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.