247 Exterior Shed Roofline House Design Photos And Ideas

The wood siding gives the house a cabin-like aesthetic.
Honka’s Kippari log homes come with large windows that are perfect for framing beautiful natural sceneries.
This wilderness sauna cabin in the west coast of Finland was built with 112-millimeter thick squrae logs, and has a 1,028-square-foot outdoor terrace.
Wood from the property’s felled trees was incorporated into every room in the 3,000-square-foot house.
San Francisco firm Lundberg Design built this cabin out of reclaimed materials, including the exterior redwood, which has aged into an elegant, ashen gray. In a past life, the pool acted as a water tank for livestock.
This quaint cabin is located on Ragged Island, 20 miles off the coast of Maine. Photo by: Eirik Johnson
“I wanted more of a skeletal look for this house, and less of a chunky, log-cabin look,” says Panton, who added stark steel bracing across the entire length of the porch’s roof structure.
While it was tempting to embed the cabin into the hillside, Balance Associates sought a smarter solution. By elevating the project on two concrete walls, the clients could avoid a costly foundation, improve their view of the landscape, and stay above the thick winter snowfall.
Cabin Nordmarka, 2006.
The building takes advantage of passive heating and cooling, thanks to Blee and Halligan's strategic design to capture the most sunlight in the winter and provide the most shade in the summer. The above-ground glass facade faces east and draws in the daylight, but when the sun proves too strong, whoever is staying in the structure can close the internal shutters to beat the heat.
The site needed a path that would let residents easily ascend from the bank to the house. The architects created one by simply replicating the way they had naturally walked up the site the first time they visited. The result is a meandering trail that directs visitors to the landscape’s different features — whether a majestic Arbutus tree, a private stone beach, or a wildflower clearing.
Available in sizes that range from 646-square-feet to 850-square-feet, this model has a sheltered terrace at one end that’s great for outdoor barbeques or a summer kitchen.
The Kustavi has a monopitch roof, high windows and ceilings, two sheltered terraces, and a master bedroom with either a tall panoramic window, or a sliding door.
Lilyvilla Gardens built custom wood and concrete steps connecting the street to the house, which flow into an exposed patio under the refurbished carport. In addition to collecting midcentury furniture, Ty Milford is a vintage car aficionado and owner of two cherry red Porsches.
Jessica Helgerson Interior Design, with project manager and lead designer Emily Kudsen Leland at the helm, remade a Portland abode with a crisp paint palette: Benjamin Moore’s Wrought Iron for the cladding and Venetian Gold for the front door. Landscape design is by Lilyvilla Gardens.
The renovation literally raised the roof, increasing the interior ceiling height and allowing for the addition of clerestory windows.
Located in Sierra Madre, California, an existing ranch home with clean architectural geometry, was transformed into a contemporary home with an expanded open floor plan, improved circulation and access, and carefully placed clerestory windows. On the exterior, revised garage orientation eliminates excessive driveway paving and reestablishes the front yard as usable space.
The Hive was completed in May 2015 for a total construction cost of $160,000.
"It is so beautiful around here with the wildlife and the vegetation—the less disturbed, the better," says Axboe.
The house was designed to seamlessly integrate into its surroundings. It is conceived as a "looking box" to the mountain ranges, with ample outdoor decks and patios to enjoy the views.
Gently sloping roofs reach towards the water to the west, and the mountains to the east, reacting to the scenery adjacent to it.
The home fully embraces the natural setting, reaching out and embracing the natural wonders.
The two, season-specific wings of the L-shaped plan are separated by a covered breezeway.
Tomas Haeger and Tina Linde’s desire for simple weekend and  summer living led STEG Arkitekter to design a multi-volume retreat for the couple on the island of Tjörn. Clad in locally sourced fir, the house perches on pillars directly atop boulders that mark the steep site. “The idea was a place for contemplation and recharging our batteries,” says Tomas.
Gregory Creek Residence - Exterior
Evening at Gregory Creek
Because the studio does not have air-conditioning, it relies on natural ventilation for passive cooling. Its north orientation harnesses good solar gains.
The small studio is sited along a gentle slope and is raised upon steel supports to take in views of the tree canopies.
The plot slopes downward from street level.
A view of the main home's sheltered entrance with the annex to the right. All buildings feature continuous exterior insulation.
This annex houses a large recreation room as well as a guest suite.
A dramatic cantilevered roof helps mitigate unwanted solar heat gain while inviting in warm winter light.
Completed for an approximate cost of $2,000,000, the modern, net-zero home features 3,835 square feet and is located in the heart of Suncadia’s master-planned community.
To recall the region's past as a historic mining town, a rustic palette of mostly natural materials were applied to the home, including stone, Cor-ten steel, and reclaimed barn wood with modern detailing.
"We bumped up the roof line in two spots to create dramatic ceilings in the living area and flood the rooms with light," explains Hannah. "The brick and hardboard were then painted black, and we added cedar siding to add depth."
Inspired by tatami mats, the spacious rear deck comprises a series of cascading platforms built from Alaskan yellow cedar in alternating patterns and supported with low, board-formed concrete walls. The glazed doors along the east-west axis also frame views of the Marin Hills that can be enjoyed from the rear deck.
Beautiful views of the Buddha statue and lagoon can be seen in the approach to the front entrance flanked by Japanese maples. The homeowners often leave the rear LaCantina  doors wide open for continuous indoor/outdoor connection.
Located an hour north of San Francisco, the vacation home embraces views in two directions: the Marin Hills and a marine bird sanctuary to the east, and the sparkling waters of the Bolinas Lagoon to the west.
"The geometry of the roof transforms from a typical pitched gable on the short northeast end of the façade, to a flat roof on the opposite end of the southwest facade," says cofounder Javier Ampuero Ernst. "This transition creates a dynamic arrangement of folding roof planes."
The black stain is striking and bold, grabbing the eye while somehow blending in with the natural environment.
The new rectangular addition intersects with the existing curvilinear structure, fused together with daylight and long sight lines.
Simple, Angular Massing
As its name suggests, the house rests upon wooden stilts, which passively cools the interiors.
Exterior Dusk Shot
Diamond Head Mountain House

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.