1,252 Exterior Gable Roofline House Design Photos And Ideas

The cabin is clad in untreated, locally sourced pine that will develop a silvery-gray patina over time.
The off-grid MU50 is topped with solar panels and solar thermal panels. Ground-source heat pumps support underfloor heating and cooling, while a nearby well supplies water. A desalination system provides drinking water, and rainwater is collected for landscape irrigation.
The home’s 2,340 square feet span the upper and lower levels, while the basement can serve as an independent ADU, home office, or guest quarters. The lower-level entry is now more comfortable, with a wide waiting area protected from the weather overhead.
The Lofthouse is built one of the many hills separating it from the couple’s main residence. "Excavation was a challenge, as we wanted to maintain as much of the existing landscape as possible, but needed to clear out trees for the foundation," says Tarah.
"We love that our multipurpose space can act as a venue for productivity and collaboration in The Loft, while The House invites rest, relaxation, and connection as guests unplug at a quiet retreat in the woods," says Tarah. "The cherry on top is that we can do this from our own backyard, with our kids playing a special role in maintaining the property and hosting guests alongside us."
"I think the strong, simple, unrefined setting of nature all around The Lofthouse forces you into a different state of mind," says Tarah MacAlmon. "There is something that happens mentally when you aren’t on your own man-made turf anymore. You are on nature’s turf, and there really is a certain awe and even pause that comes with that."
The new cedar will age naturally, gaining a silver patina over time. The garage was refaced with stucco.
Some windows that were salvageable were kept, while others were replaced with new Jeld-Wen units that Jocie liked better for their size, shape, or function. At the corner of the sunroom, for example, an angular corner window looks much cleaner than the two units that had been there before.
The architect streamlined the exterior by replacing the shingles with tongue-and-groove Eastern white cedar boards, grown and milled in Maine.
The living room is warmed by a Morsø wood stove. The house is clad in Maibec prefinished tongue-and-groove wood siding in Ultra White and has a standing-seam metal roof.
The couple was inspired to build an all-white house after visiting Newfoundland and seeing the many white saltbox houses there. "They're neutral on the landscape—you can see the whole landscape around you,
Lizz’s parents—Louis, an architect, and Caren, a landscape architect—designed the house, which sits on a steep site.
The back of the property has a relatively private feel for a downtown location. The living room opens out to the garden through two glazed walls, while the trellis cladding of the mudroom echoes the screens at the front of the home.
The clients had long owned the property in Mapleton Hill, and they were looking to build their dream “forever” home in which to raise their family. The public-facing side of the home is historically appropriate, with gables, dormers, a porch, and double-hung windows. While these features are traditional in many senses, the clean, minimalist detailing signals contemporary construction. Timber screens and lattices add a texture and translucency to the archetypal forms.
A new cedar and glass dining pavilion extends through the back of a weekend retreat in rural Ontario designed by architect Brian O'Brian for Ben Sykes and Erin Connor. The 19th-century timber and stone structure, formerly a one-room schoolhouse, proved to be the perfect palimpsest for a modern intervention.
People stop us and say, ‘Oh, I went to school here,’ or, ‘My mom went here,’ and they’re so glad we’ve restored the building,” says Ben.
A look at the building exterior before the renovation.
Cutouts at the roofline demarcate the decks.
The design team treated the cedar siding with a product to give it a silvery patina that suited the neighborhood context, and anodized aluminum windows and doors match the standing-seam roof. “The design captures the spirit of this eclectic and evolving neighborhood, exhibiting both contemporary clean and straight lines but also a gable roof and cedar siding reminiscent of a traditional cottage feeling and material—something to reclaim the beachy character of the neighborhood,” says Saez Pedraja.
The front courtyard extends the living space off the kitchen, and connects the home to the neighborhood.
Saez Pedraja Architecture designed a two-bedroom, 1,600-square-foot home on a narrow city lot in the Ocean Park neighborhood of Santa Monica.
Rather than demolishing the neighboring remains of a 17th-century factory, Will Gamble Architects incorporated the ruins into a Northamptonshire, England, home that blends old and new.
A hefty portion of the budget addressed the exterior, including new siding ($30,000), exterior paint ($4500), and windows ($14,000), or less flashy, but important, interventions, like new interior drywall ($8300) and updated electrical work ($14,450).
The site in Darling Point is on a winding street leading up a hill, and the new architecture is designed to express the pitched-roof language of the original terrace house. “It’s incredibly steep at the back, which means the house looks rather modest from the street front—just a pitched-roof garage and a gate,” says architect Bronwyn Litera. “At the rear facing Rushcutters Bay, however, it drops away over a height of five stories. The house is also in a heritage conservation zone, which meant that the existing roof line and chimneys needed to be retained. We worked closely with TC Build to form a ‘plan of attack,’ which involved propping the two long walls and the roof, and completely gutting the interiors.”
The exterior of the home features warm blackbutt timber cladding and crisp black metalwork. Each level of the home opens out to a deck or balcony, and the curved white balustrade outside the main bedroom is a contemporary take on the original architecture.
“An angled entry clad in white brick addresses the angle of the street and provides a place to pause before entering into the home,” says the firm.
This neighborhood in Whitefish, Montana used to be the grounds of a summer camp. “This was the last lot that had one of those original buildings, and it was the check-in office, which had been converted to a triplex,” says George. The clients own a custom snowboard and wakeboard company, and they wanted to “keep that camper, tree house–type feel with the massing” of the new house.
The home’s exterior is clad in panels made from expanded corkboard—a sustainable, cost-effective material that provides insulation.
A corrugated metal roof and cork-panel siding were durable, cost-effective material choices, but their textures also recall those of the area’s historic homes and agricultural buildings.
In this semirural suburban setting, the home’s floor-to-ceiling windows often attract wildlife visitors.
Casa Parasito effortlessly provides accommodations for two people in a cleverly unique location: the rooftop of a city building in San Juan, Ecuador. El Sindicato Arquitectura wanted to not only provide a home, but also contribute positively to the densification challenge that the city’s inhabitants face. The design concept hinges on an A-frame facade. Within, an interior layout is marked by a rectangular core—also the main social/living space—from which all other utilitarian spaces, such as the kitchen, dining area, bathroom, bed, work area, and storage are accessed.
Despite its relatively small footprint, House MM in north Amsterdam boasts significant internal volume. Chris Collaris Architects transformed a once-old-and-decaying brick house by using every inch of the allocation plan to the new home’s advantage—made possible by the clever mitigation of restricted roof heights. The outcome is an increase in volume that results in a spacious interior. Finished with protective wax-coated pinewood cladding in black, the home's exterior is clean lined and makes a bold statement standing out almost brazenly among its more mellow peers. This timber cladding yields only in precise areas for large windows throughout that invite light in and present delightful views, with full-height glazing that opens onto a terrace overlooking the gardens.
Now, there are two different seating areas off the back of the house, rather than facing the driveway and neighbor as they did before.
A custom concrete planter is now home to a 70-year-old olive tree. The couple reconfigured the front porch to allow for a straight path between the front door and the driveway for better circulation.
The exterior of the front door has been painted bright orange, a reference to the shipping containers' (painted over) Cor-Ten steel. From the street, this is the only indication of what lies inside.
It was important that the renovation fit into the vernacular of the traditional neighbourhood, both in terms of scale and external materiality. As a result, the shipping containers are visible only in the interior and backyard.
Arnott is no stranger to designing with sustainability in mind. His firm, Stark Architecture, won the "ice box challenge," an architecture competition calling on participants to build a small container with the best passive insulation.
The exterior was sealed through shou sugi ban, an environmentally friendly fireproofing practice common in Japanese architecture. The black exterior seems to disappear into the evergreens from one angle, and pops against the white snow from another.
Lexi’s career as a professional big mountain freeskier has taken her all over the world, and Trinity Passive in the woods of Revelstoke is full of reminders of her globe-trotting lifestyle. "It’s a cumulation of all of my life experiences coming together," she says.
Glazed sliding doors connect the living spaces to an outdoor deck built with Silvertop ash. Setbacks allow for “deep pockets of garden,” according to the architects.
The architects also minimized the appearance of the street-facing garages by concealing the western townhouse’s carport behind a timber picket gate and seamlessly integrating the other fully enclosed garage into the facade. Here is a close-up of the deeply recessed eastern townhouse entrance with the concealed carport to the left.
“The brick detailing at the entries, together with rich timber and crisp white cladding, inverts the cul-de-sac palette but plays along,” note the architects.
The ground-floor volume is covered warm timber surfaces and stucco render with a Dulux Surfmist paint finish.
Following the example of the neighboring homes, the architects placed the upper floor slightly behind the ground-floor volume. Although the new roof is only 47 inches taller than its single-story predecessor, it allows for a second story.
Designed by Fowler and Ward, this affordable two-unit home provides a beautiful solution to the Melbourne’s housing shortage.
To open up the backyard, the architects removed the existing timber enclosure that once covered the pool.
Kennon+ expanded and renovated a celebrity couple’s home into an impressive Melbourne mullet.
The traditional facade of this Craftsman home in San Francisco’s Noe Valley doesn’t give away its industrial-inspired interiors and the ultra-modern, glass rear facade. Originally built in 1906, the Valley Street Project was completely reimagined by architect Ross Levy and architect and interior designer Kevin Hackett for a tech entrepreneur, a community organizer, and their two children.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.