1,254 Exterior Metal Roof Material Wood Siding Material Design Photos And Ideas

“My parents tell me they love the home every time they wake up,” says architect Ryan Bollom.
The home sits over a single level on the site and has a long, linear form that extends landscape views to the horizon. It is aligned to frame both the sunrise and the sunset.
“We always comb through work we really like for general inspiration when starting a project, but usually there isn’t one project we draw from,” says architect Ryan Bollom. “I’d consider The Barak House, designed by R&Sie in 2003, a more direct precedent for this home. Formally and conceptually it’s very different, but its core idea is a flexible wrapper over a more rigid home construction.”
The design concept is based around an interior space protected by an outer wrapper. The facade is a cement stucco, and the exterior roof structure is supported by durable cedar timbers with a basic Galvalume metal roof over a TPO flat roof. “We tried to use standard materials and finishes to minimize costs,” reveals architect Ryan Bollom.
While the home is located in a ranch-style neighborhood surrounded by other houses, the plots are large enough to make it feel like a remote area. “Before we started designing, we brought tents and camped on-site,” says architect Ryan Bollom. “You can watch the sun rise over the east hills, set over the west hills, and enjoy the stars at night. The place just brings a sense of calm and relaxation.”
A generously-sized, comfortable deck lines the water side of the cabin.
The “River Cabaan” is just steps away from the Wilson River and a 80-minute drive from Portland, Oregon.
Den's A frame house is designed with 1,000 square feet of living space.
The ground floor projects out from the slope and sits over the top of the concrete foundations, in which a wine cellar—accessed through a hatch in the hallway floor—is located.
The sharply angled roof balances the fragmented form of the home at the front. “We called the roof the ‘shark’s fin roof’ when we were designing it,” says Craig. “It offers a formal counterpoint to the mass of the upstairs, but uses a sharp angle to create a dynamic form as the building goes down the site.”
The home is made of 42 unique cross-laminated timber panels. The smallest panel is 450 millimeters x 1500 millimeters, and the largest panel is the entire southern wall—14.4 meters x 2.3 meters. The cantilevered ground floor at the rear of the home was made possible by the strength of these panels.
There is a play between really earthy, natural materials—which are seen in some of the cladding, tiles, and concrete work—and a very sleek, black metal aesthetic. “I have a lot of experience in commercial architecture, so I’m not scared of using more commercial, industrial materials on a residential building,” says Craig.
The Douglas fir cladding is from Abodo, and the home is the first project in New Zealand to use iron vitriol to treat timber cladding. The innovative finishing option enhances the natural qualities of the band-sawn timber, creating a striking contrast with the metal cladding.
The house fronts the street with the large top story and a sharply angled roof that defines the staircase, creating a striking form—especially at night, when it is lit up from within.
Den's A frame house plans also include a laundry closet and full bathroom.
The entire front facade of the Bunk Cabin is encased in glass to maximize views.
The Bunk Cabin's design includes floor-to-ceiling windows to bring the outdoors in.
Den's A frame Bunk Cabin is designed for pint-sized living with 168 square feet of space.
The two wings are connected by the courtyard, and a dining and living space that opens to the street. Privacy is provided by a large, three-meter-wide sliding panel. "In the mornings, we open the panel up to allow our living space to engage directly with the street—think the Dutch Calvinist tradition of opening one’s home to the public gaze," says Joe. "We have met many neighbors as a result, and it is a powerful device connecting public and private realms and enabling community. In the evening before bed, we shut it down."
The house has two distinct wings—the 1885 original "front" and the contemporary "rear." The front part of the home has been restored to the original 1885 floor plan, while the rear of the home was demolished and replaced with a new build that contains the garage, bathroom, and storage on the ground floor, and the boys’ bedrooms on the upper floor.
The building council suggested that the site may have once been a lookout, thanks to its vantage point—hence the project name, Higher Ground.
Spotted gum slats screen the interior from the street, while allowing light to pass through and occupants to look out. “The vertical battens mimic the rhythm of the trees. A sharp-edged roof accent highlights the sensibility to the rock below, and draws the eye up to the tree canopy, [both] internally and externally,” says Litera.
Stafford Architecture devised a new plan that respects the natural features of the site.
The front door is crafted from solid spotted gum hardwood, which echoes the joinery used in the interior.
Over the coming decades, the owners plan to rejuvenate the surrounding land, which features beautiful blue gum trees and scented gum trees, but is badly affected by invasive species. “The bush has been let go and is infested with weeds,” says the client Roger Nelson. “We need to reduce the fuel load and allow the wildflowers and native grasses to come through.”
The glazed entry is on the southern side of the building, and it’s accessed via a loose court. From this position, you can see the distinction between the two sheds. The home is accessed via a small timber walkway that leads to a brass door.
The verandas provide a threshold between the internal and external spaces. “They soften the abrupt change and mediate the relationship between inside and out,” says architect Ben Shields.
“We wanted to make a feature of the large gable roofs,” says architect Ben Shields. “A family home in Nagasaki by Matsuyama Architect and Associates was inspirational in that regard—it has a completely featureless gable roof that is the key design feature externally.”
The home was designed as a retreat for architect Roger Nelson and his wife Jane, a teacher of yoga. “We were very involved in the process, as once the ‘building documentation’ was complete we administered the project,” says Roger. “It’s a space for us to unwind and relax alone or with family and friends.” Ironbark timber was selected for the exterior cladding due to its high BAL (Bushfire Attack Level) rating.
With his mother moving from Massachusetts to California to be closer to family, architect Peter Liang created a 265-square-foot tiny home, dubbed the Kleines Haus, behind his sister’s residence in Oakland for the matriarch to land in. “Since we are a mixed family, it’s key that my kids are close to their grandparents,” says homeowner Stefanie Liang Chung. “Now their German grandmother is teaching them, and I’m grateful that I have an Asian partner who knows that you take in your in-laws.”
With a new baby on the way and the soon-to-be grandmother moving in, Seattleites Ilga Paskovskis and Kyle Parmentier asked Best Practice Architecture to expand their detached garage into a 570-square-foot ADU, which they now call the Granny Pad. “We can see the joy it brings Grandma when the baby comes over to visit,” says Kyle. “It’s the best part of her day.”
Local fauna can pass beneath the elevated home into the courtyard and out onto the other side. The interior courtyard was partly inspired by the lush, open-sky garden at the National Library of France.
Rather than focusing on a singular view of the lake, the architects designed a multidirectional home that engages views of the interior courtyard, adjacent forests and meadows, as well as the lake, islands, and mountains.
Modeled after a compluvium, the metal roof slants inwards toward a central courtyard.
A repeated “section” forms the building’s exposed exoskeleton on all sides.
The use of an “exoskeleton” allowed the architects to build the structure and roof during the dry season and finish the cladding and the rest of the build during the rainy season.
The home is elevated nearly four feet off the ground to protect the timber structure from damp soil during the rainy season.
The home is set within an existing clearing so as to preserve all of the centennial oak and coigüe trees on-site.
Blackened pine clads the home.
Due to its position at the foot of the Andes, Lago Ranco experiences a long rainy season that can complicate construction timelines.
The timber holiday home is located at the edge of Lago Ranco, the fourth largest lake in Chile.
The roof has no gutters, and there's an 18-inch perimeter of gravel and a subsurface drain to manage rainfall.
"It doesn't feel like it's propped in the air," says Appel.
In order for the home to have a basement, it's raised 18 inches off the ground, but Appel's "design trick" of gently grading the land so water runs away from the home makes it feel connected to the ground.
The exterior features Western red cedar siding and a standing-seam metal roof. The home is engineered to meet Passive House standards, with Makrowin Passive House Certified
windows and blown mineral wool and cellulose insulation.
Designed by Vincent Appel, principal of Of Possible Architectures, and built by Kent Hicks Construction, this single-story residence in the Berkshires of Massachusetts frames the surrounding landscape.
Surrounded by an apple orchard, an evergreen grove, and gardens originally tended by the owners’ parents, Sheffield Residence keeps family memories alive.
The Outdoor Room frames west-facing views of the Kaimai Range. “With timber-battened clear roofing above, it perfectly frames the forest views beyond, creating moments of uninterrupted connection and stillness with nature,” note the architects.
The all-timber build helps establish a continuous indoor/outdoor living experience. The interior cross-laminated timber flooring transitions to radiata pine at the outdoor deck.
The Outdoor Room divides the main house (on the left) from the guest suite/office (on the right).
The timber construction is a nod to Coromandel’s timber logging heritage.
The home is wrapped in eco-friendly Abodo Tundra shiplap with a sustainable Sioo:x finish that helps the wood develop a silvery patina over time.
The homeowners have joined New Zealand’s One Billion Trees program and plan to regenerate part of their land with native bush.
James, an avid mountain biker, with his young daughter. The outdoorsy family enjoys access to the many hiking and river swimming opportunities available on the property.
The north side of the home opens up to a covered wraparound deck and views of the Karangahake Gorge.
Curious cows are a frequent sight on the farm. The house is located upslope from a 1900s worker’s cottage that the couple renovated in 2017 and rent out on Airbnb.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.