358 Exterior Metal Roof Material Shed Roofline Design Photos And Ideas - Page 2

The house’s cube-like form and its block siding create a strong geometric statement.
A yellow-painted sloping roof supports solar panels and helps to drain rainwater.
The home’s exterior is composed of stacked blocks made from mining waste and concrete. A glass wall on the rear facade contrasts with the blocks and facilitates an indoor/outdoor connection.
The warm amber color of the cedar makes the shed glow at night.
The home’s charred-cedar rain screen facade blends in with the forested 15-acre site.
Before renovations, the farm had been abandoned for some 17 years.
Surrounded by native grasses, the outdoor entertaining area is lowered to give spatial difference.
Reclaimed cedar from the original chicken coop was used for siding.
Set on a southeast-facing slope, the AB Cabin is fitted with double-glazed windows that frame views of the town of Taihape and rolling hills beyond.
Cedar, glass, and concrete combine in this minimalist pool house that draws inspiration from Mies van der Rohe’s 1929 Barcelona Pavilion. The pool house, built into a mountainside west of Montreal and designed by Halifax–based MacKay-Lyons Sweetapple Architects, employs board-formed concrete for the home's expressive exterior.
At Under, a Snøhetta-designed restaurant balanced on the Norwegian coast, guests dine 16 feet below the ocean’s surface. The tilted concrete tube gives the impression that it’s sliding into the sea. “The idea was to make a tube that would bring people from above sea level down under the sea,” lead architect Rune Grasdal told Dezeen. “That transition is easy to understand, but it’s also the most effective way to do it. It also feels secure, but you don’t feel trapped.” The angle was also designed with the building’s aquatic neighbors in mind. Over time the structure will become part of its environment, acting as an artificial reef. Marine research tools like cameras have been installed outside the restaurant to help scientists learn about the population, behavior, and diversity of the species living in this part of the North Atlantic.
The team had to leave the front of the heritage protected house as is, but the back showcases an entirely new aesthetic.
“This was the first Annex house we have ever done,” LeBlanc says. “We’ve done a lot of work with existing buildings, and it’s actually a big part of our practice—but with this home there were many significant details worth protecting and restoring.”
Heritage hemlock, purchased from Old Order Mennonites, clads one of the facades. "The whole [aging] process takes about three years to get the boards into the position where they have turned gray enough," says Bocken.
The property was a serendipitous find by architect Nicholas Ancerl and a development partner, who were driving through the quaint streets of Parkland. The new facade features black house numbers from Gingers, loft-style windows from Kingshore Windows & Doors, and antique brick from King Masonry.
In Toronto’s West End lies Sorauren 116, one half of a dual residential development that was completed over an arduous, three-year period by architects from Ancerl Studio.
"When we bought the property it was so inexpensive that we had naturally assumed that it would be off-grid," says Copeland. "But it turned out that some wastewater drainage had recently been installed by the local authority and that powerlines were close by."
Designed to sleep eight, the flexible cabin can be used as a quiet retreat for the couple or a gathering place for family and friends.
Concrete blocks lead up to an elevated timber deck with a sliding aluminum entrance door.
The AB Cabin is set in the middle of high country with Mount Ruapehu to the north and the Ruahine Ranges to the south. The building takes inspiration from the surrounding timber-framed houses and metal-clad farm buildings.
If you’d like to make room for visiting friends and family without moving to a larger home, take notes from these accessory dwelling units (ADUs), lower-level guest spaces, and other inventive in-law units that treat Grandma right.
The top priorities for Chalet M—a small, plywood cabin in the suburban area of São Lourenço da Serra in São Paulo, Brazil—were to ensure the lightest possible footprint on its forest site, and to maximize the experience of being one with nature for its owners.
In Finland, two students with little experience but a lot of gumption design a minimalist home in the woods and build most of it—from the roofing to the stovepipes—on their own.
After narrowly escaping demolition in the 1990s, Frank Lloyd Wright's Thaxton House has been respectfully restored and updated—and it just returned to the market for $2,850,000. The house is one of only three Wright-designed homes in Texas, and it's the sole Wright residence in Houston.
"My goal was to carry on the client’s family legacy by creating a very special place that took inspiration from the landscape,” explains architect Tom Kundig.
Just outside Stowe, Vermont, the Barr family cabin, designed by architect Tom Kundig, sits on a hillside overlooking a dense landscape of maples, Scotch pines, and ferns. Kundig wrapped two of the cabin’s three stories in Cor-Ten steel, a signature material for the designer.
The cantilevered living room is hung from the roof and features large glazed walls that overlook the surrounding landscape.
When Austin-based firm Matt Fajkus Architecture was tasked with renovating this classic midcentury home, they sought to open up the interior—not only by unifying the common areas into an open-plan layout, but also by literally raising the home's roof. This strategy increased the ceiling height on three sides of the home, allowing for the insertion of clerestory windows to create a bright and airy open living space. "The raised ceiling maintains the original pitched roof geometry to stay harmonious with the existing gabled roof in the private zone," explain the architects in a statement.
These design-forward home builders on the West Coast are crafting tiny dwellings that are big on style and sustainability.
Land Ark RV used Cumaru—a renewable Brazilian hardwood—for the deck and the inset siding of this tiny home’s exterior. The deck can be raised and lowered for transport in two minutes via an interior switch.
“The walls consist of a stick-framed stud wall with prefabricated structural insulated panels attached to it, made off-site in a facility to our design and specifications,” explains Gibson. “The roof structure consists of trusses built off-site.”
Fiber-cement siding by Allura emphasizes the horizontality of the house and, along with the standing seam metal roof, nods to the traditional New England vernacular.
Set back from the road at an angle to minimize views from the road and to maximize connection with nature, the home is a quiet and private sanctuary. The photovoltaic panels on the garage can feed excess solar energy back to the grid.
Completed in 10 months on a flat meadow atop a wooded bluff near the Cousins River estuary, the energy-efficient residence emphasizes indoor/outdoor living for a pair of nature lovers.
Clustered around a sunny courtyard, Three Piece House’s three volumes—a main house, comprising two volumes (one for living and the other for sleeping) connected via a sun-soaked reading corridor, and a free-standing guest studio—are oriented for optimal passive solar conditions, including access to cooling ocean breezes. Recycled brick paving ties the volumes together. Located in the garden, the studio accommodates visiting friends, family, and guests.
Hidden Studio is a 646-square-foot guesthouse that overlooks both the hinterland and Pacific Ocean. Designed by local practice Harley Graham Architects, the small dwelling responds to two existing buildings on the same property—a family house and a writer’s cabin.
The cabin’s concept was simple: To create a cabin that is small and sparse yet spatially rich. The 55-square-meter (592-square-foot) cabin, commissioned by a private client and completed in 2016, comprises a large living room, bedroom, ski room, and small annex with a utility room. It functions off the water and electricity grids.
The interior, including the master suite, is sided with locally sourced hoop pine plywood panels that contrast with polished concrete floors.
Manufactured in Utah and installed on site in six weeks, this 1,100-square-foot Stillwater prefab home was craned into place over an existing barn in Napa, California.
On the southwest side of the island are the studio and the wood-fired sauna. Both buildings face uninterrupted views of the sea.
Off to the side of the main house is a compact beach house with two bunk rooms and a wooden deck.
The 323-square-foot guest house is located behind the main house and contains two bedrooms, a fully tiled bathroom with ceramic tile floors, subfloor heating, laundry facilities, and a Cinderella incineration toilet.
Indoor/outdoor living is emphasized with wraparound decks, covered patios, and large windows throughout the property.
The cabins are set on rocky formations and oriented for optimal panoramic views and guest privacy. Depending on the time of year, guests can enjoy views of the Northern Lights, the midnight sun, and the continent's largest colony of sea eagles.
Entered from the south-facing rear, each cabin was designed to be as compact as possible with a footprint of roughly 320 square feet.
Bergmann and Becker traveled from Germany, where they were studying, to the remote lakeside site in Finland to complete the project over three summers. They prefabricated the modular frames in Bergmann’s grandparents’ barn (which had electricity) to avoid weather disruptions.
Built with trees felled on-site, a 650-foot-long elevated pathway connects the cabin to the nearest road.
Dubbed Small but Fine, the 280-square-foot cabin connects with the outdoors and features a minimal footprint. Not pictured is a detached outhouse with a composting toilet.
Located in Lavia in southwest Finland with nary a neighbor in sight, the remote cabin is set close to a lake and surrounded by a swamp and an old forest. The site was selected for its lake views and close connection to nature. "On some days you can see moose, deer, and traces of lynx," say the designers, who use the cabin as a retreat from city life.
The resort was envisioned as a base for adventures around the island, of which there are many. Guests can enjoy outdoor activities like diving, kayaking, fishing, mountaineering or take it easy and relax in the sauna, hot water bath, and other social gathering areas.
The custom-made, double-glazed windows are closely sealed to the aluminum facade to prevent leakage of air and penetration of seawater.
The cabins had to be built a certain height above the water to protect against high tide and predicted sea level rise. The structures are elevated on iron rods drilled into the rock and anchored with steel reclaimed from the island.
Located in the protected Steigen Archipelago off the coast of Northern Norway, the remote resort on Manshausen Island is surrounded by a harsh, yet beautiful, environment. All waste is treated on the island, which aims to be completely self-sufficient and off-grid in a few years.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.