2,299 Exterior Metal Roof Material Design Photos And Ideas - Page 38

The Airstream is tucked into the back garden of a Berkeley co-op.  Having a garden at my footsteps and chickens just over the fence make it feel peaceful and private.
Exterior, night
European baroque architecture, especially the Gesù Nuovo in Naples, is closely referenced in the diamond cladding pattern of the zinc. This connection plays into Blake’s interest in “how buildings become vessels for cultural meaning.” Although the theme of continental influence on Scottish architecture punctuates the design, Blake emphasizes the pure and joyous nature of the structure. “In some ways it’s a serious building about architecture, but it is also just meant to look pretty, glisten in the sunlight, talk to the water, and just feel right.”
While making its own unique mark, the studio is also deeply respectful towards its historic surroundings. The structure sits directly on top of a Victorian "midden wall," an enclosure traditionally used by the adjacent stables as a depository for horse manure. The studio's twin gables mimic its direct neighbors, and the zinc molding on the gutter also echoes its Victorian predecessors.
Occupying a footprint of just 110 square feet, the studio finds smart ways to maximize space. Central to this undertaking is the studio’s cantilever, which appears to float over the stream. The cantilever affords the studio more internal volume, while occupying no greater footprint below.
The studio is located in the natural context of the Scottish coast, with the island of Jura in the distance. A significant design challenge, according to Blake, was “building something quite refined in an extreme and remote environment.” To overcome this logistical obstacle, much of the material was prefabricated offsite and transported to the building location. At the facade, elemental zinc is elevated from raw material to art piece by the unique cladding pattern. The custom embossed standing seam zinc system was designed in collaboration with VM Zinc, and fitted by HLMetals.
The home is made up of two parts: a rear wing containing the studio and a guest room, and the north-facing living quarters (which, in the southern hemisphere, attract the most sun) overlooking the lake.
The home is mostly clad in black trapezoidal-profile steel, with cedar boards lining what the owners call the “human spaces”—external passages between buildings. A solar hot water system perches on the roof.
The location on the shores of a small bay means it is sheltered from cold southerly winds. The alpine location provided plenty of inspiration for landscaping, which Ritchie and Kerr elected to keep as minimal as possible, as if the home had landed on its site with as little disturbance or alteration as possible.
Guests can buy fresh cheese, milk, and eggs from the neighbors.
this is the South facing front of the home
this is the North facing side of the home
the back east facing side of the house
The home’s geometric silhouette echoes the classic typology of the region’s gable roof barns. “We took our inspiration from this vernacular architecture and re-interpreted it with a contemporary twist,” Dworkind says.
Poteet replaced one wall with a large steel-and-glass lift-and-slide window wall, which he says makes the best use of indirect light. “The big sliding door and picture window make the 250-square-foot living space feel big,” says Hill.
The concrete plinth supports the planters and deck while concealing a foundation of concrete pylons. Both modules were transported to the site from a factory in Utah and installed with a crane.
Side View
Besides transforming this Venice Beach abode into a work of art, the perforated skin of this Kevin Daly Architects designed house also enhances privacy, provides shade and helps support the balconies that extend from the master bedrooms in the main house.
The home looks out over a valley in Western North Carolina.
Pool House
'Tree House' - Terrace
With this curvy, glowing form, architect Jesse Judd has rendered the sometimes-harsh Australian bush habitable for his friends and family.
It looks dramatic, but the building has very little physical impact on the landscape. “It’s anti-monumental,” Judd says. “There’s no reason why you couldn’t pick it up and move it elsewhere.”
Architect Georg van Gass adds a delicately poised cantilevered exterior wall that appears to slice the deck in half. Photo by: Elsa Young
Four distinct structures make up the house. Their design echoes the shape of an older, gabled-roof building already on site. “We considered the neighboring construction quite interesting in terms of scale and layout,” de Carvalho says. “Due to the proximity, we felt the necessity to integrate it in the design.”
Seen from a distance, the farmhouse has a time-honored quality, though it’s still clearly a product of the 21st century.
Modular corrugated steel protects the house against year-round rain. Home automation company Home Control outfitted the residence with energy-efficient LED lights and zone-specific audio systems.
Front View
A trap-door opening at the top of the house allows for better circulation.
West Exterior
East Exterior
We took inspiration from modern, scandinavian, and farmhouse design to achieve our very own style. The simple "box" shape helped keep costs in check while the large windows, metal roof, and large ipe shutter created the perfect amount of interest.
Little Box on the Prairie
The steel shading structure and massive concrete foundation help keep the home’s temperature a comfortable 70 degrees. In a climate where highs and lows can vary by 100 degrees, keeping temperatures stable would seem a huge energy drain. But the air-conditioning unit required by county codes still hasn’t been turned on.
Exterior - Dusk
Rimrock | Olson Kundig
Rimrock | Olson Kundig
Rimrock | Olson Kundig
The house is a simple cement and steel box with elements that fold outwards to create privacy screens where needed. A perforated aluminum fence unravels from the building down toward the street. The material was selected to deter local graffiti artists from leaving their mark. Instead, a recycled brick wall serves as an appropriate canvas for street art.
Churtichaga and de la Quadra-Salcedo purchased a parcel of former farmland to build their vacation home twelve years ago but only recently completed the house—a timber-clad minimalist structure expertly designed to disappear into the scenic landscape.
Set on five acres, the three pavilions total 2,900 square feet. They gently fan out in a semicircle “like the charms on a necklace,” Suzanne says. The pair recruited landscape designer Bernard Trainor to help integrate the house with the land.
"Pulling the buildings apart allows what is not a big house to feel really big," says architect Jonathan Feldman of the sustainable retirement home he built for a couple in California. "Because of the ways it opens up, it feels much more expansive than it really is."
A Workshop - Toodyay Shack
A tradition of weekend hiking trips served as the premise for Jeff and Millie Baird’s off-the-grid retreat in California’s Sonoma County. Affectionately named Camp Baird, the home is located on a 165-acre parcel near a campsite the couple and their two young daughters had visited for years. Architect Malcolm Davis worked with contractors Fairweather & Associates on the new build; landscape architect Cary Bush of Merge Studio incorporated drought-resistant nativeplantings into the property.
Sattler-Smith explains that “the north side of the house is covered with corrugated galvanized steel and pierced with only a few very small windows; this protects from the 100-mile-per-hour north winds.”

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.