1068 Exterior Metal Roof Material Design Photos And Ideas

Located in Sierra Madre, California, an existing ranch home with clean architectural geometry, was transformed into a contemporary home with an expanded open floor plan, improved circulation and access, and carefully placed clerestory windows. On the exterior, revised garage orientation eliminates excessive driveway paving and reestablishes the front yard as usable space.
Minim Homes are wrapped in beautiful shiplapped cyprus that will gently age to grey. And a 960-watt solar array on the roof can be battery powered, allowing the home to be completely off-grid if desired.
"The roof that connects the two volumes makes it possible to use the patio even when it rains or when the dew settles," note the architects. "This way the house is adapted for Swedish summer— it works in all kinds of weather."
The timber decking that connects the existing cottage to the new volumes emphasizes indoor-outdoor living.
The volume that extends toward the south of the site (to the right of the central volume) also contains two bedrooms.
The house is clad in vertical planks of black-painted fir.
A place of unspoilt nature, the island property spans approximately 1.6 acres.
"It is so beautiful around here with the wildlife and the vegetation—the less disturbed, the better," says Axboe.
The house was designed to seamlessly integrate into its surroundings. It is conceived as a "looking box" to the mountain ranges, with ample outdoor decks and patios to enjoy the views.
A ribbed copper roof curls over the top of the 5,000-square-foot residence, which previously belonged to a scion of the Austrian furniture company Wittmann.
Scott and Lauren’s compact backyard home is located in the back half of their 5,000-square-foot lot in the Richmond neighborhood of Southeast Portland.
Clear Rock Lookout seen at dusk.
The home's main entry—two levels off the street—forces guests to get intimately acquainted with the steep topography of the site. Although the home's residents have the option to enter via garage and interior stair, guests instead travel up exterior stairs at the corner of the site, passing the planted neighboring lot to reach the home's front door.
Earthy, organic materials were favored for the home's composition. The exterior palette features Pietra Serena limestone, color-integral stucco, metal panels, and stained cedar.
A peek at the surrounding lush landscape.
Materials used for the exterior include stucco, wood, metal, and concrete.
Lemmo Architecture and Design received a 2017 AIA Austin award for the Clear Rock Lookout, one of their first commissions.
A low-impact design approach informed the compact, elevated footprint and grated metal walkways. Rainwater is channeled from the roof (covered in local stone) into a rain barrel.
"The modern form contrasts with the Hill Country vernacular used on the rest of the 1,000-acre West Texas ranch," notes the firm.
In contrast to the glazed writer's studio, the hunting blind is punctuated by two thin windows.
The weathering steel exterior pays homage to the owner’s youth, which was spent welding oil tanks.
A grated metal footbridge with hog-wire, guard-rail panels connects the top of the mesa from the west side to the observation deck. Stairs lead to the glazed studio and hunting blind below.
Fronted with full-height, double-glazed openings, the studio frames east-facing views of the creek-bed and beyond.
A view of the home at night.
The main entrance to the home is located opposite the door of the outbuilding.
The home also includes a small outbuilding that echoes the main building's monochromatic, gabled form.
The vertical corrugated metal siding mimics the verticality of the trees.
A large cedar deck offers outdoor entertaining opportunities. The outdoor furnishings are by COOP Etabli.
A pathway winds through the woods from the parking pad to reveal the cottage and a raised cedar walkway.
A view of the house from the southeast approach.
Nestled in the woods, Chalet Grand-Pic was completed for construction costs of approximately $227,000.
Since the council wouldn't allow off-street parking or a dedicated crossover, the architects created a "hidden" sliding side gate (seen open in this image) to provide vehicle access if needed.
The exterior door adds a pop of color to the white and gray facade.
Steel columns echo the Norwegian folk form.
The house features a simple gable roof.
Gregory Creek Residence - Exterior
Evening at Gregory Creek
Blackened, recycled wood slats define the front entry alcove. "The design of House A was originally intended to challenge the status quo of oversized and low-quality housing in Western Australia," say the architects.
Soft gray concrete, a polycarbonate screen, and metal roof bedeck the simple front facade of House A. Not immediately apparent? An underground water collection tank and solar panels. "We used a really high recycled content mix for our tilt-up concrete walls, which have 65-percent slag [a byproduct of steel production] instead of high-carbon emitting Portland cement," say the architects.
Western Red Cedar with a clear vertical grain was paired with vertical and horizontal shiplap for the exterior siding.
The back of the home opens up to an outdoor patio, hot tub, and fire pit.
Originally built in 1974 as a kit home, the A-Frame was constructed with cedar siding and metal roofing. The house faces east toward the water.
In good weather, the owners can open up the exterior glass walls.
Entry to the house is accessed via the gravel arrival court. A floating ledge bridges to the front door, which is located in a "glazed volume set between two of the buildings," said the architects.
The project recently won a Gold Pin in the 2018 Best Design Awards. The judges were impressed with how “the residence settles completely and utterly into its location with exceptional detail, and a sensitivity that responds to its changing environment through the seasons.”
A 669-square-foot, one bedroom, one bedroom guest unit, the Trillium is a zero-net energy house with a large outdoor storage closet.
In contrast to its heavily glazed north facade, the home's other three sides are closed off from view for privacy.
A splash band of black Richlite wraps the base of the building to protect the timber siding from the snow and rain.
A separate two-car garage is located near the entrance of the house, which has a bike rack and planters out front.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.