1058 Exterior Metal Siding Material Design Photos And Ideas

Clear Rock Lookout seen at dusk.
The DROPLET has a kitchen at the rear which includes an acrylic, easy-to-clean countertop and backsplash; two LED lamps; a 12-volt slide-out fridge; a two-burner propane cooking stove; and drawers for storage. The sink is deep enough for dishes, and a closed-loop water system is hand-pump operated.
The home's main entry—two levels off the street—forces guests to get intimately acquainted with the steep topography of the site. Although the home's residents have the option to enter via garage and interior stair, guests instead travel up exterior stairs at the corner of the site, passing the planted neighboring lot to reach the home's front door.
Earthy, organic materials were favored for the home's composition. The exterior palette features Pietra Serena limestone, color-integral stucco, metal panels, and stained cedar.
Materials used for the exterior include stucco, wood, metal, and concrete.
Lemmo Architecture and Design received a 2017 AIA Austin award for the Clear Rock Lookout, one of their first commissions.
A low-impact design approach informed the compact, elevated footprint and grated metal walkways. Rainwater is channeled from the roof (covered in local stone) into a rain barrel.
"The modern form contrasts with the Hill Country vernacular used on the rest of the 1,000-acre West Texas ranch," notes the firm.
In contrast to the glazed writer's studio, the hunting blind is punctuated by two thin windows.
The weathering steel exterior pays homage to the owner’s youth, which was spent welding oil tanks.
A grated metal footbridge with hog-wire, guard-rail panels connects the top of the mesa from the west side to the observation deck. Stairs lead to the glazed studio and hunting blind below.
Fronted with full-height, double-glazed openings, the studio frames east-facing views of the creek-bed and beyond.
A view of the home at night.
The main entrance to the home is located opposite the door of the outbuilding.
The home also includes a small outbuilding that echoes the main building's monochromatic, gabled form.
The vertical corrugated metal siding mimics the verticality of the trees.
A large cedar deck offers outdoor entertaining opportunities. The outdoor furnishings are by COOP Etabli.
A pathway winds through the woods from the parking pad to reveal the cottage and a raised cedar walkway.
A view of the house from the southeast approach.
Nestled in the woods, Chalet Grand-Pic was completed for construction costs of approximately $227,000.
Since the council wouldn't allow off-street parking or a dedicated crossover, the architects created a "hidden" sliding side gate (seen open in this image) to provide vehicle access if needed.
Gregory Creek Residence - Exterior
Evening at Gregory Creek
In good weather, the owners can open up the exterior glass walls.
Entry to the house is accessed via the gravel arrival court. A floating ledge bridges to the front door, which is located in a "glazed volume set between two of the buildings," said the architects.
The project recently won a Gold Pin in the 2018 Best Design Awards. The judges were impressed with how “the residence settles completely and utterly into its location with exceptional detail, and a sensitivity that responds to its changing environment through the seasons.”
In contrast to its heavily glazed north facade, the home's other three sides are closed off from view for privacy.
Because the studio does not have air-conditioning, it relies on natural ventilation for passive cooling. Its north orientation harnesses good solar gains.
"Both the deep-set windows and the brise soleil, in addition to the back canted wall, help to control solar gain."
A glimpse of the entrance at dusk from the south elevation. To the right is a swimming pool shielded behind wooden fencing.
A view of a gravel walkway and the entrance that leads to a covered pathway. "The entry side is hyper minimal and mysterious with slight glimpses out from within, providing only a tease on approach from the road," says the firm.
The deck projects out toward the beach.
"The dark silhouette of the fortress-like structure [is] one of few things seen through the thick fog," add the architects.
Extra-dark bronze standing-seam metal partly clads the home and creates an armored appearance.
Located on the southern shore of Nova Scotia in Kingsburg, Treow Brycg is set in wild landscape of rocks, the sea, and tall grasses.
A view of the main home's sheltered entrance with the annex to the right. All buildings feature continuous exterior insulation.
This annex houses a large recreation room as well as a guest suite.
A dramatic cantilevered roof helps mitigate unwanted solar heat gain while inviting in warm winter light.
To recall the region's past as a historic mining town, a rustic palette of mostly natural materials were applied to the home, including stone, Cor-ten steel, and reclaimed barn wood with modern detailing.
The board-formed concrete, steel, and teak over a rainscreen system blend the building into the site.
Surrounded by rugged beauty, the home was designed with a faceted exterior optimized for wraparound views unique in each room.
"Exterior materials include black anodized-aluminum windows, stained western red cedar, and pre-painted metal siding," Parish says. "These materials complement the new modern volume of the house, while also nodding to the existing character of the neighborhood."
This custom residence for actor Will Arnett was inspired by LivingHomes' RK2 model. About a third was built on-site, including a glass staircase tower and a guest wing (featuring a recording booth where Will can ply his trademark baritone).
To minimize water use, SCDA and Strata Landscape Architecture designed a native, drought-resistant planting plan with sensor-controlled drip irrigation. The lawn takes up less than 10% of the landscape.
Vertical planks of western red cedar provide a warm contrast against horizontal zinc siding panels.
facade materials
Respecting the site’s heritage, the architects retain the house’s terrace façade.
When Brill purchased his residence, a onetime warehouse for mid-century lighting fixtures, it was subdivided. He and architect Tony Unruh gutted the 1,800-square-foot building completely and created an open floor plan for Brill's living areas and practice space.
The fourth floor connects to an outdoor dining area and garden space.
A collage of brightly colored, geometric volumes comprise the Ettore Sottsass–designed residence of Lesley Bailey and Adrian Olabuenaga, proprietors of jewelry and accessories company ACME Studio. Completed in 1997, this home is one of few private commissions designed by the Italian architect, who passed away in 2007.
An exterior steel-and-wood bridge connects the upper floors of the two wings.
The home exterior was recently sandblasted and painted with a ship-grade, high-gloss industrial paint.
The office has been cladded in yellow cedar to comply with the city requirement that all shipping containers be clad.
This four-module LivingHome was installed in just four hours.
The C6 is one of LivingHomes' most popular models. Coming in at 1,232 square feet, this LivingHome offers a comfortable living space for a relatively low cost.
This boxy contemporary prefab in Hollywood was a custom-built for a client.
In contrast to their former house that had been set on a flat, densely wooded lot, the clients picked a steeply sloped West Vancouver property with sweeping panoramic views.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.