1059 Exterior House Building Type Design Photos And Ideas

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.

Designed by Italian architect Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, this holiday villa in the Sicilian countryside is intelligently designed so it’s raw wood board louvres can be opened to create a balcony that looks out to the countryside and sea beyond, or closed to maximize interior space.
Built with a steel frame, the Frost House features panels of styrofoam between aluminum sheets for the exterior walls and styrofoam between plywood for the roof and floors. Bold, primary colors accentuate its geometric form.  
Shortly after Karen Valentine and Bob Coscarelli purchased the home in 2016, they began to unearth nuggets of information about its pedigree. Their realtor had provided a brochure that identified the prefab as designed by architect Emil Tessin for the now-defunct Alside Homes Corporation based out of Akron, Ohio, which had held a patent for the structure’s aluminum paneling. Their new neighbors provided a stack of Alside Homes sales materials, floor plans of various models, and even a script that had been written for salespeople during home tours. They determined that the Frost House had been a sales model for the company, and that Tessin had been the son of Emil Albert Tessin, the legal guardian of Florence Knoll.
North facade - the framed box
Most impressive of all, a solar array on the roof empowers the residents to produce more energy than they consume on-site.
“So many houses seem like they’re completely still and heavy,” says Dencity architect Staffan Svenson. Inspired by his client’s role in the airline industry, Svenson relished the chance to create a home that evokes motion and lightness.
Front Exterior
Large floor-to-ceiling windows and doors provide abundant natural light and ventilation.
The decidedly nontraditional structure includes a front wall that opens the living room onto the front yard—and to the rest of the neighborhood, which has enthusiastically welcomed the house and its owner.
In need of more room for their growing brood, Eric and Emma Gimon, with Luc, Paul, baby Louise, and their dog, Nefi, asked for a private space to accompany the house designed for Eric’s great-aunt.
Privacy can often be an issue when living in such close proximity with your neighbors. Each of the units include their own private entrance and there are no shared walkways. Whether the unit has a deck or patio, all the units are separated by a wood wall to ensure privacy.
The owners’ goal was to transform the 19th-century building into a bold single-family residence. Historical architectural details were made modern with a striking black facade, while inside, a flexible living space that opens into an exterior garden enables a simplified lifestyle.
GilBartolomé Architects says the metal facade looks like "the skin of a dragon set in the ground when seen from below" but "waves of the sea when seen from above."
All-vinyl siding on the original shell was replaced with natural plywood T1-11 cladding. The second story features engineered brushbox wood plank, as well as Batu decking for the railing and lanai (a sheltered, open-sided patio).
The original house was a single-story structure, not robust enough to carry a second floor. Fritz’s solution was to build an upper level that functions like a bridge, spanning the original structure without compromising it.
Cor-Ten steel and board-form concrete give the exterior a weathered look.
Ramirez and his partner, Sarah Mason Williams, dine at a sequoia table by Redwood Burl next to a hulking juniper tree that they asked the architects to preserve as a centerpiece of the property.
4016 Tivoli at night
4016 Tivoli by day
Detail of computer-cut facade
On the third story, a master suite and roof deck with city views were designed along with two bedrooms and a new bath.
“With the two young kids commanding our schedule, we spend a lot of time around the house. Being able to completely open up the back of the house to the outside and back yard makes that time at home much more enjoyable and relaxing and completely takes care of the cabin fever we used to always feel in our old house,” explains David
Front facade with cantilevered trellis canopy and shadows
Front yard
Truly Open Eichler Remodel

Klopf Architecture, Arterra Landscape Architects, and Flegels Construction updated a classic Eichler open, indoor-outdoor home. Expanding on the original walls of glass and connection to nature that is common in mid-century modern homes. The completely openable walls allow the homeowners to truly open up the living space of the house, transforming it into an open air pavilion, extending the living area outdoors to the private side yards, and taking maximum advantage of indoor-outdoor living opportunities. Taking the concept of borrowed landscape from traditional Japanese architecture, the fountain, concrete bench wall, and natural landscaping bound the indoor-outdoor space. The Truly Open Eichler is a remodeled single-family house in Palo Alto. This 1,712 square foot, 3 bedroom, 2.5 bathroom is located in the heart of the Silicon Valley.
Modern Atrium House

The owners, inspired by mid-century modern architecture, hired Klopf Architecture to design an Eichler-inspired 21st-Century, energy efficient new home that would replace a dilapidated 1940s home. The home follows the gentle slope of the hillside while the overarching post-and-beam roof above provides an unchanging datum line. The changing moods of nature animate the house because of views through large glass walls at nearly every vantage point. Every square foot of the house remains close to the ground creating and adding to the sense of connection with nature.
Modern Atrium House

The owners, inspired by mid-century modern architecture, hired Klopf Architecture to design an Eichler-inspired 21st-Century, energy efficient new home that would replace a dilapidated 1940s home. The home follows the gentle slope of the hillside while the overarching post-and-beam roof above provides an unchanging datum line. The changing moods of nature animate the house because of views through large glass walls at nearly every vantage point. Every square foot of the house remains close to the ground creating and adding to the sense of connection with nature.
Double Gable Eichler Remodel

The new owners of this home had long dreamed of an Eichler remodel they would live in forever. Their vision was clean, contemporary, and open. Klopf Architecture would design and reconfigure the kitchen / family room, remove some walls and add windows, reconfigure the bathrooms / laundry areas / closets and upgrade systems to be more efficient, while working closely with the talented executive mother of three on selection of interior finishes and fixtures. The owners decorated and furnished the home themselves, with many vintage mid-century modern furniture pieces and original art.
Minimal Modern Addition

Sebastian and Tanja DiGrande's quest for natural light and open, modern design led them to Klopf Architecture in San Francisco. Working hand-in-hand with homeowner/designer Tanja DiGrande, Klopf collaborated on a modern addition to the rear of a traditional-style home. The idea was to depart from the original style completely to draw a distinction between the original house and any later additions, as well as observe a very minimal, clean, gallery-like modern style against which changing daylight, art, furniture, and of course the people provide the color and motion.

With its dark gray stuccoed walls, dark steel railing, and floor-to-ceiling windows, the exterior of the addition is at the same time an open, modern box as well as a receding volume that acts almost as a backdrop for the house, receding visually out of respect for the original home. From the interior, windows bring in nature and views from all around the lush property. They also allow views of the original house. Up on the roof deck the views magnify. The owners use a boom and crank to bring up food and drinks when entertaining!

Inside, the simple clean-lined spaces showcase the couple’s minimal, modern taste. The open bathroom epitomizes the clean, minimal style of the addition. On the exterior, steel elements bring a more industrial modern feeling to the addition from the rear.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.