277 Exterior Prefab Flat Roofline Design Photos And Ideas

The clever, low-impact build is nested amid hillside flora.
Cover designed this 414-square-foot prefab office/guesthouse specifically for the Hollywood site.
The LumiPod is equipped with Rockwool insulation, exterior rain sheeting, and a moisture protection film. A Toshiba reversible air conditioning system is installed by default for heating and cooling.
The building’s dark wooden exterior and low profile helps it blend into its surroundings.
The Lumicene glass panels, which double as the entry, are secured with two locks at each end.
The standard LumiPod is clad in charred Douglas fir siding inspired by the traditional Japanese Shou Sugi Ban method of wood preservation. Clients can also choose from a variety of cladding options.
Blackout curtains installed along a curved rod can cover the entire glass window to provide privacy and block light.
Built of steel, the LumiPod structure can be set on screw piles for minimal site impact.
The curved glass panels slide completely open and pocket into the sides of the structure to create a seamless indoor/outdoor living experience. The ceiling is covered with a merino wool felt fabric.
The prefab’s windows include double-glazed panels and aluminum frames with thermal breaks. Customers can also select triple glazing as well.
One of the first LumiPods was completed in the French Alps at 1,000 meters above sea level in the heart of a pine-and-oak forest.
All lightHouses come with custom OxBox (oxidized steel) and Barn (wood) siding, as well as a collection of unique exterior steel features.
The first Plant Prefab–built modular lightHouse ADU was completed earlier this spring in Sebastopol, California. This 423-square-foot lightHouse was completed for around $285,000. That figure breaks down to approximate costs of $210,000 for design, engineering and production; $60,000 for infrastructure and site work; and $15,000 for shipping and installation.
Pictured is a rendering of a 570-square-foot 2X lightHouse with a one-bedroom unit stacked atop a two-car garage.
The Buhaus includes a living/sleeping area with a kitchenette, a bathroom, and an outdoor deck. Each unit can be completed within three to four months.
"Radical sustainability
These prefab ADUs are the perfect solution for those in need of a separate home office.
The long, low home sits unobtrusively atop the ridge. Large areas of glazing open the home to the landscape to the south.
An enclosed porch with a fireplace sits between the living wing and the services wing, providing a pivotal point from which the home fans out.
The simple, affordable material palette allows the home to sit comfortably within the natural landscape.
The home is oriented to take in views of Mount Canobolas in the Great Dividing Range. With an elevation of 4,577 feet, the extinct volcano is the highest mountain in the region.
Floor-to-ceiling glazing ensures natural light is plentiful throughout the home. The silvertop ash cladding on the exterior will develop a silver-gray patina over time.
The home is respectful to the rural site and champions the view. Thanks to the prefab construction, there was very little earthwork and minimal site impact. This approach also helped to eliminate potential weather delays—which would have been likely as, owing to the high altitude, the area frequently experiences frost and snow in winter months.
The 1,950-square-foot Koto LivingHome 2 (Piha) is organized around a central open-plan living space with a direct connection to the outdoors. The design is named after the two courtyards located on both sides of the home.
Wrapped in timber, the 1,016-square-foot Koto LivingHome 1 (Yksi) includes two bedrooms and a flex room on the first floor. The open-plan kitchen, dining, and living area is located on the floor above.
Koto and Plant Prefab will work directly with homeowners to determine optimal site placement and adhere to energy-saving passive solar principles.
Gabions and loose stone create walkable pervious surfaces.
Designed for year-round use, the Rocky Brook weeHouse features covered and exposed spaces for enjoying the outdoors.
To minimize energy use, the residence relies on natural ventilation for cooling. Heat is provided by an inflow hydronic tubing system. Note the guesthouse seen behind the bridge.
The clients encouraged the development of hemlock trees, which grow from the creek to the building site. They create a beautiful backdrop for the second story of the main building and deck overtop the master bedroom.
The home is clad in corrugated Cor-ten steel siding selected for its durability and ability to blend the home into its natural surroundings over time.
Located two hours north of Boston, the Rocky Brook weeHouse is carved out of the grade of a steep creekside lot.
Amagansett Modular House by MB Architecture
Six slabs were placed in a row on top of prefab concrete walls (inset). The architects chose the components in part for their length, which could span the width of the house, eliminating the need for columns.
“The clients wanted a house that blended into nature,” notes Berensson.
In New Hampshire White Mountains, the Rocky Brook weeHouse is a loft-like home designed to embrace forest views and the sounds of rushing creek nearby.
The weeHouse has also been applied to a new, housing-for-the-homeless prototypes designed for the Envision Community Group in Minneapolis.
Designed for senior design director at Apple, the ultra-minimal Sonoma weeHouse in California is a custom high-end build comprising two minimalist, open-sided boxes with nine-foot-tall sliding glass walls to open the interiors up to the outdoors.
Multi-discipli­nary Swedish firm Claesson Koivisto Rune created the plans for this home for design-minded kit-house manu­fact­urer Arkitektus. Considering the unique balance of the facade, as well as its climate-specific construction—the asymmetrical "lifted" roof allows for both water drainage and maximum light during the dark winter months—Claesson Koivisto Rune’s approach to the project is some­what surprising. "We design buildings from the inside out," explains principal Eero Koivisto. "The exterior is more or less a product of the interior plans."
The module ends are clad in cedar planks with a gray Swedish vitriol stain.
Oriented to face the west, the interconnected modules fan out to provide three slightly different views of the adjacent gully between two rises in the landscape.
“The name Warp House comes from the challenges of constructing these ‘warped’ modules in comparison to the standard boxes prefabricators normally construct,” note the architects.
The modules “float” above the landscape to minimize site impact.
The client told the architects that she didn’t want any stairs in her new single-story home, which is fitted with an entrance ramp.
Located on a remote and steeply sloped plot in the forest, the Warp House takes cues from Cape Cod’s low-impact, experimental midcentury houses—such as the nearby Hatch Cottage by Jack Hall.
Buhaus can be customized with a variety of finishes, and buyers can choose from a range of “editions”—from standard polished aluminum to black and even camouflage exteriors. The build time is approximately three months.
Buhaus debuted an early version of their Studio Unit at the WestEdge Design Fair in Santa Monica last year.
A glassed-in walkway connects the open-plan living areas to a separate bedroom wing.
The architecture follows the natural contours of the wedge-shaped site: the building is placed on higher ground on the site’s wider east end, while exterior decking steps down to the pool to the west.
“The structural design of the 10' pop-out on the second floor is unique. There are no beams under it—it looks afloat,” explains Behrooz, who notes that the pop-out was originally cut down from a 20-foot container. “Technically it is not a cantilever—but it is structured from the top (roof) and held back in tension, down to the foundation on the opposite side. It’s kind of a structural breakthrough—we used the inherent structural strength of the containers to our advantage.”
The architects applied BM marine-grade paint to the containers’ corrugated metal walls. The home is deliberately compact to match the scale of the neighborhood homes
A glimpse into one of two bedrooms housed in the single, 40-foot container placed on the north side of the site.
The container house is designed to wrap around an existing oak tree.
Los Angeles–based writer Leslie Longworth knew she’d found the perfect retreat when she spotted a five-acre lot in Pioneertown. Immersed in the rugged beauty of Joshua Tree with a dirt road for access, it was an ideal creative space. Seeking a low-impact build, she hired prefab company Cover to draft, construct, and install a custom home. The prefab came complete with fixtures, finishes, Wolf Sub-Zero appliances, and a state-of-the-art radiant heating and cooling system. In order to design around endangered Joshua trees, boulders, and the view, Cover used a combination of 3D mapping via drone imagery and handheld photos.
The Birch Le Collaboration House and all of the Hygge Supply homes are made from structural insulated panels (SIPs) and steel framing, both of which are designed and cut to spec and delivered to the job site ready for placement, leaving little to no waste onsite. The homes can either be built on a slab-on-grade foundation with concrete floors; pier foundations with Thermory wood floors; or a basement foundation which also includes Thermory wood floors.
Conceived as an escape from city living, this 2,580-square-foot prefab comprises two primary and 11 secondary modules, while the 290-square-foot guest cabins consist of single modules craned into place atop concrete piers.
The one-bedroom VMD unit will be relocated to Avandaro, Valle de Bravo, a popular weekend destination near Mexico City. The show model will reopen to the public at its new location starting December 18.
The unit is wrapped in black Hunter Douglass Quadroline aluminum and gray Valchromat Viroc cement-bonded particle board, which is water- and fire-resistant, non-toxic, sound dampening, and thermally insulating.
Constructed from a single repurposed shipping container, the one-bedroom VMD model includes an open-plan kitchenette, a dining area, and living space on one end. A bathroom and storage space are located in the middle, and the bedroom is on the opposite side.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.