1312 Exterior House Metal Siding Material Design Photos And Ideas

The ground-floor living space looks inward to the courtyard and is protected on all other sides by the mass of the building and the blank brick facade.
A side patio leads from the front of the home to the courtyard. The same red bricks used for the facade have been used for the paving to create a seamless fabric that wraps the built form and the site.
The slim profile of the red bricks used in the facade creates a textured surface across the monolithic form, while red and brown tones of each brick create an organic, varied pattern of color.
The entire home is wrapped in a brick "skin" that extends onto the ground at the front and sides of the home. The entrance is found through a simple void in the facade beside a pond with floating vegetation that hints at the verdant interior.
The trapezoid-shaped addition hosts a new master suite on the main level.
The team preserved the deck, but installed a new railing.
At night, the home’s interior is illuminated through the windows and skylights. As a result, the character of the built form is transformed from private and introverted to extroverted.
The dark brick facade peels away into the garage, creating an interior stairwell. The garage door, like the front door, is crafted from black steel.
The warehouse-inspired front door on the southern side of the home is crafted from black steel and features a solid steel screen that slides in front of it, creating a completely blank facade.
The neighboring property has a beautiful, established garden. The gridded windows of the Park Terrace house—which take inspiration from the industrial warehouse archetype—are positioned to capture snippets of this garden, in effect borrowing the landscape. A small terrace has been cut out of the gable form to create a division between the master bedroom and the living area.
The southern facade of the home—the entrance—is a completely blank facade, which gives the home a private aspect, says the architect. The brick facade curves into the interior of the home.
The previous home on the Park Terrace site was damaged in the earthquake and subsequently demolished. Architect Phil Redmond, director of PRau, used this project to explore an archetypal industrial form which was lost as a result of the earthquakes.
Constructed with sustainably sourced lumber and large, double-pane windows, Studio Shed’s all-season Signature Series units are popularly used as backyard offices.
“The void in the veranda and deck creates a spectacular shaft of light that cuts across the shiny aluminum surface, reflecting rippled patterns into the house,” adds Mulla.
The young lancewoods in the sunken garden to the right of the deck are among Mulla’s favorite features of the home. “They will eventually grow through an opening through the roof and add to the light display.”
The metallic skin and white surfaces amplify the home’s radiant golden glow—even at night.
The new west-facing extension is wrapped in a mill-finished aluminum skin that changes color throughout the day and seasons. In the summer, the silver facade reflects a rose-colored glow, and in winter it shines a cool blue.
Vitex decking by Rosenfeld Kidson lines the L-shaped deck.
The deep roof overhang provides protection from the sun and bounces reflected yellow light from the floor.
Glazed doors slide open to seamlessly connect the living spaces with the outdoors.
A view of the parklike retreat from the backyard pool shows how the glass-enclosed entryway connects the living and sleeping areas.
"The use of materials, the careful details, the integrated sense of place, the weaving together of inside and out, and creating a special home that the clients love make this a special story for me," Epstein notes fondly.
As night falls, the home lights up like a lantern, enhancing the warm glow of the wood ceiling. Immense clerestory windows and glass sliders connect the home to the outdoors.
Built to commune with its scenic surroundings, this sustainable home embodies understated luxury.
The all-glass room provides views of the neighboring lake.
Metal details accent the home’s pared-down material palette.
A perforated metal screen allows the family to “see people on the street—but they can’t see the other direction into the house,” Lazor says.
A glimpse into the main bedroom at the end of the day. Windows on the south facade are oversized for solar gains, views, and a robust indoor/outdoor connection.
This uber-green dwelling not only walks the walk, it talks the talk.
The steel bridge—which echoes the design language of the steel brise soleil—extends from the second-floor study into the rear garden.
The deep brise soleil shades the interior as well and offers privacy from neighboring buildings without compromising the views.
Both the boys' bedroom and family room spill out into the ground floor garden, providing the children with an expanded play area outside of the house.
The two monolithic walls on the north and south sides are integrally colored, steel-troweled plaster. They anchor the home in its site as well as provide privacy from neighboring homes.
The home has large areas of glazing on the east and west facades. Given the small footprint of the home and the open floor plan, the entire interior experiences direct light in the morning and evening.
There is now continuous, stepped landscaping from one home to the next as the buildings and street rise up the hillside.
The gable decoration is a Viking element traditionally used to protect homes from danger. The “moon” shape comes from the shape of Viking horns.
Built from simple materials and quietly fitting into the landscape, the family home is a reflection of its bucolic surroundings.
The home is functionally modular, suitable for one person or the whole family. When they travel to the property alone, the clients are able to access just the master suite, while keeping the rest of the home closed off.
In the home's private wing, patios interspersed between the bedrooms act as spatial and sound buffers.
The home’s more sheltered faces are clad with humidity-treated pine paneling in a bold, dark hue.
Micro-corrugated zinc sheets were used on the areas most exposed to rain and wind, treated so that the finish was rusty, but not uniformly so. "After many tests I did in my house, I managed to find a technique to oxidize the material and achieve the patina we were looking for," says Sánchez.
"The materiality and the look of the house had to have the identity of Chiloé," says Sánchez. Corrugated zinc panels clad the home’s exterior, zinc being the chosen material which "covers 90% of the houses in Southern Chile."
The home is built with minimal disturbance to the landscape, perched on piles which mitigate the slope of the site.
Designing to attract the least possible attention, Sánchez ensured that the home respected its environmental and cultural context.
A key directive in the home’s design was that "the materials were all from the island, and all very simple," says Sánchez.
In designing the home, "a very important factor was the study of the construction in the area, both in materials and orientation, especially due to the weather," explains architect Baltazar Sánchez. "The conversations with the locals were very important."
When envisioning the perfect home for their family, Kiley and Jim agreed that accessibility was paramount—access to the outdoors, and access for their daughters, Langley and Boelyn, who have special needs and rely on their wheelchairs to get around. After purchasing a narrow lot in Downers Grove, Illinois, the couple reached out to Chicago-based firm Kuklinski + Rappe Architects to design a residence that would serve their daughters, their son Huck, and their own various needs. Crafted to adapt to the family's lifestyle over the years, the home will provide lifelong health and happiness.
Gabions and loose stone create walkable pervious surfaces.
Designed for year-round use, the Rocky Brook weeHouse features covered and exposed spaces for enjoying the outdoors.
To minimize energy use, the residence relies on natural ventilation for cooling. Heat is provided by an inflow hydronic tubing system. Note the guesthouse seen behind the bridge.
The clients encouraged the development of hemlock trees, which grow from the creek to the building site. They create a beautiful backdrop for the second story of the main building and deck overtop the master bedroom.
The home is clad in corrugated Cor-ten steel siding selected for its durability and ability to blend the home into its natural surroundings over time.
Located two hours north of Boston, the Rocky Brook weeHouse is carved out of the grade of a steep creekside lot.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.