508 Exterior House Metal Roof Material Design Photos And Ideas

Steep street. Original garage door and wooden louvers.  New third floor glass louvers.
Two fin-like, metal-clad walls rise from the crown of the hill to support a three-story plywood box suspended a full story above grade.
Standing seam siding gives a durable exterior finish, with plywood panels adding warm accents.
drone view
forrest view
Colorbond gutters, downpipes, flashings, and cappings have been installed.
The view from the outdoor patio looking up and inside the curved battened screen.
The curved battened screen provides privacy for the master suite and gives the extension sculptural appeal.
The modules were installed in just one day.
"To accommodate for the sloping site, the extension is terraced down the block with a slight change in levels between the original house, the entrance way, and the new modular living area," adds the firm.
The lower level of the Ivanhoe extension is wrapped in black-stained timber, while the upper portion features blackbutt vertical cladding.
South side of house, with 6-ft roof overhangs and large sliding glass panels
The tapered limestone chimney draws inspiration from an existing shed built of dry-stacked local stone.
"The porch’s distinctive 30-foot peak is discernible from a great distance, and its rhythmic, horizontal cypress slats are a contemporary interpretation of traditional vented gables," add the architects.
A waste-management plan has been developed to minimize, mitigate, and/or completely eliminate construction waste, while also properly disposing unused materials.
All three flat-roofed buildings are clad in weathering steel expanded metal rainscreens, while floor-to-ceiling operable glass walls bring the outdoors in.
The gabled addition is topped with a standing seam metal roof and is clad in vertical corrugated metal siding.
The home presents a narrow facade to the street.
After searching for an idyllic site for their retreat, the couple finally came across a plot of land raised above a valley, which catches great light and overlooks views of Pelverata’s Sherwood Hill Conservation Area.
"The mono-pitch roof falls opposite to the stepping plan, creating a tall volume in the living room," says Hugh Maguire, co-founder of the firm. "This allows a high-level window to capture views of the high-forested horizon in the west."
A study is placed on the street-facing side of the addition.
The 3,767-square-foot residence is comprised of two rural-style pavilions that are connected and clad in Blackbutt eucalyptus timber.
Not only does the home deliver an abundance of privacy, it also provides access to a series of spectacular beaches close to the site.
"The gabled forms embrace the context of the surrounding post-war weatherboard houses, and the white polycarbonate directly references the white weatherboards of the dwelling to the north," say the architects.
From this angle, all three buildings can be seen, two of which are clad in wood. The foremost building is wrapped in white polycarbonate.
Constructed with wood and Perspex acrylic glass, this semi-transparent volume extends from the side of the main house, blurring the boundaries between indoors and outdoors.
This creates the appearance of a singular gabled house with opaque walls on one side and transparent walls on the other.
"One first encounters the refined folded steel gutter, and transitions along the entry deck as the project unfolds toward the rear," said the architects. "Offset against the heavy blade walls, the roof canopy is simple and refined as it tapers to a point and allows the folded steel gutter to cut a sharp silhouette against the undulating roof forms of the adjoining buildings."
Ogosta used staggered board-form concrete site walls to raise the house above the street level.
Scott and Lauren plan to track the energy use of their new-build’s electric equipment and appliances. The data will inform the size of their photovoltaic array they'll add to offset the energy costs of the ADU and the bungalow.
The FSC-certified Western Red Cedar siding, supplied by Sustainable Northwest Wood, was lightened and will develop a darkened patina over time.
Scott and Lauren’s compact backyard home is located in the back half of their 5,000-square-foot lot in the Richmond neighborhood of Southeast Portland.
The living space seamlessly connects to an outdoor patio with seating.
Thanks to a complete revamp, this midcentury gem now has a fresh new look.
Although Silver did not follow the original footprint exactly, the new layout was clearly inspired by Hemenway's design.
Everything has been planned with particular attention to the character of the streetscape and the preservation of the landscape. The garage door has been integrated with a timber screen, which provides visual relief and delicately mediates between public and private space.
The back deck provides the perfect spot for entertaining and enjoying the lush landscape.
The wood and stucco addition features a pitched metal roof that complements the existing home's midcentury style. The hidden side windows (by the planter) allow natural light to filter in.
From the street, a discrete metallic wall features two green steel doors on either side.
The building’s historical façade was preserved and the the original company sign was retained.
The large, sliding doors pocket into the deep stone walls, completely opening up the living space to the outdoors.
A simple composition in form, but intelligent in detail and execution, the peaked-roof dwelling is a stunning wood- and stone-clad living space.
From afar, the home closely resembles the traditional architectural character of the surrounding heritage.
This home is iconic of Sugden’s work in Utah, and is a direct expression of both the Modernist movement and the Bauhaus school.
Like all of Sugden’s work, the building frame is entirely made of A36 steel that is joined exclusively with moment-resisting welded connections, and rests on an exposed, reinforced concrete foundation.
The Starlight is 2,007 square feet and wraps a courtyard. It includes three bedrooms, one of which is a separate master wing.
The sheet metal roof and wood cladding of the new structure complements the smooth, shiny birch tree barks on the site.
In winter, the extension looks as if it’s covered in snow.
The ribbed texture of the facade echoes the whitewashed walls of the area’s rural barns.
The new addition consists of a white prism that rests atop a concrete pedestal.
“The factory-built modules were carefully transported up winding roads and set in place without harming a single tree,” adds the firm.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.