3292 Exterior House Design Photos And Ideas - Page 14

Dimster pierced the roof with a glass box topping the new central stair. To the right of the entrance is the transparent buffer between the facade and the kitchen, where an old courtyard once stood. “We wanted to keep the idea of the courtyard,” says Dimster. “The frosted panels are a distinct feature of the facade.”
The stylish midcentury has an elegant profile.
The facade will go gray and silver natural, so its verticality, texture and colors will blend in with the vertical tree trunks of the forest.
Exterior of Pink House from the street. The entryway is recessed to enhance the spatial notion of soild and void.
The site-built lower level, erected by Barber Builders, connects to the terrace via corner glass pocket doors.
Nestled into the surrounding forest against a dramatic backdrop.
The original roof was flat with a flush parapet. In the early 90s, the former owners had a low-pitched roof placed on top of the existing roof, as well as new corrugated siding to cover the parapets. During the renovation, the interim roof was removed, and a new minimum-slope roofing structure was erected on the existing beams—reinstating the roof section toward the original design. The parapet is now clad with copper paneling.
The project encompassed exterior renovations and retrofitting, as well as four small additions to the building, and the construction of a new roof and landscaping.
When the current homeowners acquired the property from its original owners, the house had been well-maintained and was in good condition. The dwelling was even equipped with an HVAC system, a rare innovation for the period and building type.
Front view of the FlatPak House in Minneapolis, Minnesota. When the architect first told his wife about his idea, she said, “It’s about time you focus on a house for me!” He continues, “It’s like the old story about the cobbler whose kids have no shoes.”
Generous balconies reach back into the surrounding forest at every level.
Front facade
Living area at night time
Central courtyard
Architect Lorcan O’Herlihy created a residence for himself and his wife, Cornelia, in Venice, California.
Given the simplicity of the house’s brick façade—a seven-foot brick base with a massive gabled roof on top—the complex spatial geometry of the interiors comes as a surprise to visitors.
The owner—a ceramics artist—wanted to make the best of the topography of the lot, and also requested views of the site's nearby horse arena.
The home frames the spectacular view of the lake
The property is constructed with exclusively recyclable materials and maintains a low level of energy consumption.
Sitting less than 20 feet from the water’s edge, the home enjoys a spectacular lakeside view.
Much of the renovation process involved revealing and exposing the history of the old building, and bringing out echoes of the original construction materials.
White clad the new story with a black-stained cedar rain screen. The large opaque window lights the stairwell and second floor.
The Meadowbrook house is an anomaly in downtown Phoenix, nestled in a downtrodden neighborhood amid lush oleander bushes.
Parson Russell terriers Pepper and Trixie get a glimpse of the large courtyard through a glassy expanse by Marvin Windows and Doors.
The cantilevered extension appears to float above the hillside.
The courtyard is just one of many open spaces that will be highly utilized—in the non-winter months anyway. Concrete worked well with developing the language of FlatPak. The second level is a wood panel that can be clad in corrugated metal or cedar—different layers that can be plugged in like covers on your cellphone.
Jorge appreciates his efforts at twilight. The polycarbonate panels that partially clad the exterior of the structure provide a warm glow, adding life to Tijuana’s densely packed rolling hillsides
Here is the lovely home at dusk.
The cedar shingles—common to local buildings—are scaled up to the size of the boards to cover the roof and sidewalls.
Each structure has an independent mechanical system so it can be shut down when not in use.
As with connected farms, the limited material palette unifies the various spaces.
The separate volumes are unified in their external appearance.
From the courtyard, views extend straight through the home to the other side of the structure.
To instill the desired sense of comfort and peace, it was important that the design blend with the setting and local building traditions.
An exterior staircases rises along a courtyard-facing wall on one of the volumes, and leads up to a roof terrace that faces a mountain to the east.
The volumes that contain the living room and a guest bedroom were designed with roof terraces, and green roofs cover four of the other volumes.
Speaking to his original design, architect Saul Zaik says, “We were really just building boxes with a bunch of windows but experimenting with how you integrated indoor and outdoor spaces.” The house has seven different openings to the exterior, allowing different courtyard or patio settings for a range of outdoor activities, including seating for a gathering on the street-facing side. The Milfords hired Lilyvilla Gardens for the landscaping around the house, including variegated bluestone steps with thyme joints.
Lilyvilla Gardens built custom wood and concrete steps connecting the street to the house, which flow into an exposed patio under the refurbished carport. In addition to collecting midcentury furniture, Ty Milford is a vintage car aficionado and owner of two cherry red Porsches.
Exterior
Like the windows, the front door is also a square.
"Sometimes, contemporary tropical design is either too clinical, too rustic, or simply unoriginal. We are trying to find ways of interfering within the natural landscape responsibly, and reducing energy consumption through natural ventilation," explains Saxe.
The terraces create such a strong sense of being outside that the house has practically become a part of the natural world.
At once part of the city and protected from it, the house benefits from plenty of open space and light and creates its own courtyard enclosure.
Alexander walks from the bedroom pod into the living room under her freeway-inspired sculpture, titled Run A Way.
Telegraph Hill
Just as the barn was extended and cantilevered over the sloped site, so too was the deck off the kitchen, which juts out toward the oak grove. “There are 125 coast live oaks on the property,” says Walker. “They’re beautiful trees, so why not exploit that?” See more ways to use oak in your home.
He worked around existing oak and eucalyptus trees for the new building, and retained the vernacular of an original barn, at right, where Frankel hosts concerts. Check out MVRDV's Balancing Barn.
Buckner and Roberts both expressed admiration for Jones’s thoughtful details—including the sloping glass, angled columns, and Wrightian light shelf.
Nicknamed the Floating Farmhouse, this 200-year-old home inspired one former copywriter to delve into architecture as a living. Inside, renovator and owner Tom Givone mixes vintage and industrial decor. Photo by Mark Mahaney.
The poured concrete foundation is clearly visible when viewing the back of the home.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.