220 Exterior House Mid Century Design Photos And Ideas

MDO panels the color of California poppies accent the home’s exterior.
Chris and Laura Porter’s new master suite connects to the rest of the house via an indoor/outdoor bridge that comprises a covered deck and small library; Bonelli windows and Fleetwood sliders look out on a landscape designed by Christine Ferris.
An exterior view of the property.
Overhanging roof eaves help protect the home from unwanted solar gain.
Built in 1956 by renowned local builder Vito Fosella, the two-story home embraces the wooded landscape with an exterior clad in teak, mahogany, and stone. The roof is tar and gravel.
The covered approach, a common element in Wright's works, is flanked by Japanese stone lanterns.
Writer Marc Kristal described the house as "a lapidary example of Miesian simplicity: a 25-by-95-foot rectangle, composed of a black exposed-steel frame, front and northern elevations clad largely in white glazed brick, and southern and western exposures enclosed by floor-to-ceiling glass sliders."
A flat roofline and solid post-and-beam construction create the clean lines of this classic midcentury profile.
The Waymire Residence has a stunning profile with classic midcentury lines, and is set against the backdrop of Los Angeles.
Set on a 7.7-acre lot, the 3,400-square-foot residence is both spacious and compact with a natural flagstone facade and black-stained cedar framing.
11 Tallwoods Road in Armonk, NY
When Rob and Mary Lubera started pulling threads to uncover the origins of their new home—the lone midcentury house amid rows of Tudor Revivals in suburban Detroit—not even architecture scholars could have anticipated what they would find. Theirs is the last surviving residence by Alexander Girard (1907–1993), a modernist visionary who made his name in textiles but tried his hand at virtually everything, architecture included. The shoji-like laminate screens, seen  in the entryway, are characteristic of his Japanese-influenced work.
In the entrance, a team with the general contracting firm Martha uncovered an abstract mural that Engels painted himself and then plastered over. He also made the geometric door handle. Simon speculates that Engels sourced the marble, found all over the house, from Expo ’58, after the pavilions had been dismantled.
Villa Engels, the home of the esteemed Belgian modernist Lucien Engels (1928–2016), was falling apart when its second owners bought it in 2013. Yet due to its heritage status, any changes they planned would have to be approved by the provincial preservation office. Engels completed the elongated, cantilevered residence in 1958, the same year he finalized the master plan for Expo ’58, the Brussels World’s Fair that famously featured the Atomium.
The house is, thanks to a new owner, in excellent, original condition.
Pereira’s modernist ranch for Firestone combined "the strength of his commercial work with the lightness that desert living demanded." The timeless home still looks every bit as contemporary today as it did when it was originally built.
Designed by a young Californian engineer named Val Powelson, the plans for the Maranz Residence were based on a principle that was the height of engineering innovation in the late 1950s: the hyperbolic paraboloid roof.
The view from the upper wraparound deck.
The entry of the wood-clad property features beautiful midcentury lines.
A look at the exterior of the home.
The home is surrounded by an acre of woods and overlooks the Great Salt Lake which provides stunning sunset views.
The site is located within the Australian bushland of Willoughby Council's Griffin Heritage Conservation Area, which added another level of complexity to the approvals process and design.
Pederson was thrilled to be able to keep the home's floor-to-ceiling glass walls—a feature not possible with new construction because of the Title 24 restrictions.
A look at the backside of the home.
The home and its distinctive California casual elegance been featured in design and architecture books.
Steep street. Original garage door and wooden louvers.  New third floor glass louvers.
The evening view of the glass louvered studio below with the roof deck.
The front of the house restored and adapted
A dramatic triangular wooden truss extends the butterfly roof beyond the glass wall of the living room, also shading the stone-paved terrace. A low stone wall expands from the house into the surrounding landscape.
Inspired by Philip Johnson's Glass House, the home was developed in a collaboration between Swedish architect Iver Lofving—an architect at the Philip Johnson Architecture Studio who worked on the iconic Seagram Building—and Athos Zacharias, a moderin abstract painter who was working at the time as a studio assistant to Jackson Pollock and later to Elaine de Kooning.
Ogosta used staggered board-form concrete site walls to raise the house above the street level.
Thanks to a complete revamp, this midcentury gem now has a fresh new look.
Although Silver did not follow the original footprint exactly, the new layout was clearly inspired by Hemenway's design.
The back deck provides the perfect spot for entertaining and enjoying the lush landscape.
The wood and stucco addition features a pitched metal roof that complements the existing home's midcentury style. The hidden side windows (by the planter) allow natural light to filter in.
“At night, the Smith House appears to float like a glass box in space.
The vertical part of the "T" contains the living and dining rooms, which are divided by a fireplace. This area also provides the most dramatic vantage point for the sweeping views.
Here is a look at the elegant entrance.
The 1,550-square-foot hillside home features a vertical T-shaped layout and houses dramatic city and ocean views.
The first task at hand was to open up and vault the ceilings. The architects added floor-to-ceiling windows, which allowed the home to take full advantage of its amazing views.
Lovely lines and heaps of character make this midcentury property a true gem.
This home is iconic of Sugden’s work in Utah, and is a direct expression of both the Modernist movement and the Bauhaus school.
Like all of Sugden’s work, the building frame is entirely made of A36 steel that is joined exclusively with moment-resisting welded connections, and rests on an exposed, reinforced concrete foundation.
Fortunately, the existing structure had good bones, so Edmonds + Lee was able to maintain the dwelling's original footprint, and focus on opening up the interiors.
The stylish midcentury has an elegant profile.
The original roof was flat with a flush parapet. In the early 90s, the former owners had a low-pitched roof placed on top of the existing roof, as well as new corrugated siding to cover the parapets. During the renovation, the interim roof was removed, and a new minimum-slope roofing structure was erected on the existing beams—reinstating the roof section toward the original design. The parapet is now clad with copper paneling.
The project encompassed exterior renovations and retrofitting, as well as four small additions to the building, and the construction of a new roof and landscaping.
When the current homeowners acquired the property from its original owners, the house had been well-maintained and was in good condition. The dwelling was even equipped with an HVAC system, a rare innovation for the period and building type.
The original building is set around an L-shaped courtyard. The main entrance is next to the carport on the street side, with a second entry toward the back of the house.
The goal of the renovation was to respect the high quality work of Kristinsson's original design, and retain the intent of the home where the interior spaces flow seamlessly into the exterior.
All windows and doors have been custom-designed and fitted with aluminum framing.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.