136 Exterior Cabin Flat Roofline Design Photos And Ideas

A slatted wood canopy extends from one side of the cabin, providing an increased amount of filtered light.
The home is approached from the south with views of Hood Canal below.
“The factory-built modules were carefully transported up winding roads and set in place without harming a single tree,” adds the firm.
Each cabin was assembled from single, mostly completed modules craned into place and raised atop concrete piers. The cabins include a bedroom and bathroom, a study desk, a  covered porch and a fire pit.
The entry is marked by a thin, cantilevered canopy hovering over the front porch.
The dark cladding helps recede the simple, boxy home into the lush forest.
The southern and eastern elevations are mostly left opaque to provide privacy from the nearby access road.
Large windows punctuate the north elevation to pull views of the the water and landscape indoors.
The rich material palette of stone, timber, glass, and board-formed concrete blend the home into the surroundings.
A glazed staircase placed on the south side of the building next to the hillside leads to the bedrooms on the upper level.
The house was strategically placed between the lake and an adjacent granite rock-face to capture key landscape views.
The property in Gooderham is set at the end of the original lake access road, and enjoys 1,300 feet of uninterrupted lakeside shoreline.
All outposts are a two-hour drive (or less) from its respective city, without traffic.
Each campsite comprises multiple cabins that are spaced far enough part to preserve privacy.
The front deck, invisible from the road, is an extension of the wood paneling in the main living space.
The Red House, 2002.
Each Getaway cabin has a hot shower with bath products, and electric toilet, mini-kitchen, hearing, and either one or two queen beds with, fresh linens, and pillows.
Here's the cover image in all its glory. Van der Rohe's Farnsworth House is the essential glass house (sorry Philip J) and looks pretty spectacular in the snow. One wonders if those windows are double-paned though. Photo by Jason Schmidt.
Cho’s recently completed vacation retreat, the Concrete Box House, was inspired by the use of raw materials. Cho decided on grape vines as an unusual landscape element.
The pinwheel plan also led to the creation of two sheltered outdoor spaces: the morning porch and the evening porch.
Planning regulations required a gable roof, which the architects split into four shed roofs carefully designed to respond to heavy snow and meet spatial and aesthetic wishes.
Pascal and Richie have worked hard to learn the lay of the land around their new house, and to become stewards of their small wetland area, with help from local high school kids.
Torontonians Dan and Diane Molenaar head north to Drag Lake when they need a weekend away from urban life—though they brought some of the city with them. The mirrored windows that circle the cottage were recycled from two office towers in Toronto.
House O, designed by Jun Igarashi, forgoes hallways and interior doors in favor of casually interconnected rooms.
The prefab cabin is an arresting sight at night.
The three-bedroom, two-bathroom cabin has a communal space with a custom Baltic Birch bookshelf, and a bench by the window where the owners can look out to the surrounding wilderness, and fern meadow.
The goal was to be able to squeeze a full bathroom, kitchen, living room, storage, as well as a sleeping space that would accommodate a king-sized bed into the cabin's original tiny footprint.
The Independent Kasita is a model designed for individual placement and can be considered as an accessory dwelling unit.
The constraints informed the building design, and were embraced—for example, the cladding that was milled at the end was only enough to partially clad the studio.
The studio is built on two floors—there is a 592-square-foot enclosed space accessed via a bridge from the slope which is above an open workshop.
The steel firebox situated on the central axis is a ruin from the fire and functions as a centerpiece for outdoor space.
The location's sometimes inhospitable conditions (wind, dust, and high temperatures) lead to the project's name, which means "Air of Bardenas" in Spanish.
Joussard, Lesser Slave Lake, Alberta, 2011
The floating suites are scattered throughout the site.
After sunset the effect is reversed, and a radiating internal glow emerges from between the wooden slats.
Night views.
An exterior view.
The wood screens translate the elegant vertical movement of the reeds into a repetitive geometric pattern.
A view of the surrounding wraparound deck and wooden privacy screens.
The architecture almost evokes primitive constructions in the midst of the lake's reeds.
A wooden gangplank leads from shore to suite.
The shape and material selection of the building let it blend in.
Nic Lehoux

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.