288 Doors Wood Design Photos And Ideas

The front entrance's unfinished look was an intentional decision made during construction and explores the concept of "finishing" a home that will certainly continue to evolve.
On the first site visit, Rausch was relieved to see that despite a disastrous ’60s remodel, some original details, like the stained-glass windows, had persevered.
Geometric recessed door handles adorn solid oak pocket doors.
A side door in the music room opens up to an adjacent volume that houses the new, brick-floored guest suite on the ground level.
A wall of windows floods the music room with northern light.
Dyer allocated the entry to the niche, saving and reinstalling the woodwork. It frames a beckoning view of the kitchen, as well as the striking new windows over the sink.
The recent remodel and expansion of this North Vancouver split-level preserved much of the front facade. New paint, new window units, and a punchy yellow door go a long way toward updating the old without making any drastic structural changes to the front elevation.
In Yuen Long, Hong Kong, a 452-square foot residence is designed to accommodate a young couple, one of their mothers, and their pets: a cat and a parrot. The home features transforming furniture and nooks and crannies that are perfect for the pets. A bench by the door doubles as a litter box.
An interior window conveys natural light into the hallway from an exterior window in the bedroom. Curving walls allow the relatively small space to live larger. The custom door pull is fashioned from walnut.
The height of oversized doors can be offset or accentuated with long hardware.
Door hardware is a small design detail, but as with all decor choices, a wise one can effortlessly elevate the overall aesthetic. From hardware style to finish and form, that doorknob you put your hands on every day can really make a statement.
A unique door that swivels from the top was designed to prevent heat escape.
A new transom window over the doorway brings much-needed light into the hallway, and the doors pocket into the walls for unimpeded flow, which is even more crucial in a small space. "[They] help the flat feel more sleek and less cluttered," says Astrain. The new doors also comply with building regulations—there needed to be a fire door between the kitchen and hallway.
In the front of the home, original Edwardian details remain—including the stained glass doors and window. The large front yard remains as a play area for the children.
The design team widened the door to the backyard.
There is now a defined entry space inside the front door.
Inside, white siding echoes the exterior of the home.
Rossi installed a new front door with amber bottle glass, the latter salvaged from the firm’s Guthrie House project in Palm Springs.
“Some people struggle with the color of the bricks. It does stand out, but in a good way. If you’re going to do something different, there’s no point compromising,” says Michelle.
The gradient of dark to light green mimics the tones of the greenery around the pavilion.
The renovation was completed on a tight budget, made possible by the use of low-cost and recycled materials throughout the interior. The steel structure supporting the mezzanine is left exposed, creating a graphic feature.
The new mezzanine is supported by six exposed steel frames that stabilize and distribute the weight. This approach negated the need for structural columns in the open floor space.
“We couldn't resist this beautiful shade of pink,” notes Richard of the door color. “It was championed by Kristina, but I didn’t take much convincing. It would also draw a lot of attention and help the house to be easily found by visiting clients and potential new business.”
For a playful touch, the front door features a MadeMeasure Stacked door handle.
Bedrooms bookend the living space in the middle.
The alley entrance is shaded by a cantilevered volume on the second floor. Turf-block pavers reduce runoff.
A beautiful wooden door offers a stately welcome. The polished canopy of redwood lines a bayed seating area above.
A raised planter adds character and defines the entryway, while still allowing for connection between the front door and living room. “You want the space to breathe, but you also want to designate zones,” says Wei.
On a trip to Naoshima, Japan, the Houston newlyweds behind Robertson Design fell in love with Tadao Ando’s concrete-composed museums. This led the couple to create a residence of their own comprised of a low concrete wall, concrete cube, and box clad in Siberian larch. The indoors are rounded out with white oak, marble, and leather-finished granite.
The pink curtain is made from a semi-transparent material, which is visually similar to linen. The client's children like to use it like a "theatre curtain" when playing.
Front entry
The glass box entry was added in 1964. The home is a series of light-filled moments and lovely views of the surrounding landscape.
An original twisted column at the front entry inspired new design elements throughout the interiors.
Fifty miles north of New York City, a controversial home and guesthouse were built from Frank Lloyd Wright’s drawings on a private island. Intriguingly, the main home was completed in 1996 following Wright's original sketches for the 1950s owner of the island, who ultimately instead commissioned a 1,200-square-foot home on the island because of the high cost. Today, that 1,200-square-foot home serves as a three-bedroom guesthouse—the perfect space for extended family to stay.
Glass panels pivot to let air circulate and merge the interior with the exterior.
“People have a real obsession with putting things on the water,” says Campos. “They feel as though they paid for ocean or something, and they just need to stare at the ocean. And, I think that they really miss any opportunity to have a bit of foreground.”
Behind the sliding door is the master bath with a glazed shower with views of the valley below.
The concrete block is now covered in light-colored stucco, grey lap siding, and charcoal metal trim. The front door is painted teal and surrounded by clear-coated Maple.
The roof of the home consists of thermo-insulated sandwich roof panels with skylight perforations and solar panels, and the ceilings have integrated lighting and ceiling fans to help increase air flow as necessary.
The sandstone flooring continues inside, as does the wall-hung bench, for a seamless look. The new white oak front door was custom-designed by Miles Woofter, and built and carved by Chuck Newport, the builder on the project. Glass on two sides brings plentiful natural light inside and better sight lines between inside and out.
Opening to the home's main entrance on the upper level, a large red sliding door—one of three—is painted Gypsy Red by Sherwin-Williams. To the left is the kitchen and dining space, and to the right is the living room and studio.
The original entryway, conceived as an aperture to view beyond, was updated with more glass. The street-facing exterior was bumped out four feet toward the road to create additional space.
The sliding wall on the upper floor has a miniature doorway for Sacha the cat; the second opening contains his litter box.
The extended roof eave wraps around the building for shelter and protection from the sun.
The large pocket doors of the central room slide open to connect to adjoining patios.
Cedar siding, painted white, wraps around the stairwell on all four sides, echoing the exterior of the home.
A pivot door is one of the home’s unique features. "It’s meant to be more seamless as far as coming in and out. There’s drama in the way it hinges and in the scale of the door," says architect Peter Liang.
Special attention was paid to the casework detail. Overlapping butt joints form a subtle herringbone pattern and exposes the plywood end-grain.
The door leads to an en-suite room that can be used for sleeping or set up as a dining room, as it is here.
The bespoke sliding door system conceals a small storage closet accessed from the outdoor deck.
The entrance is an artistic mix of midcentury lines and features globe pendant lighting.
The entry to the 1953 midcentury ranch was reworked by Boyer. To the left, the popped-out window box contains a built-in bench which is part of the home office nook.
A pivot-hung door
The hinoki is left in its natural state save for a transparent natural wax seal that allows the wood’s natural fragrance to come through. The floors, ceilings, and walls are all built of hinoki, including the handrails and the slatted doors.
Martins | Afonso described the project as one where “everything was conceived in detail so that each architectural element finds its way, and where each sequencing and framing both highlights what previously existed and also gives it the stamp of united togetherness.”

Modern doors are all about first impressions, whether it's installed on the exterior or interior. Endlessly customizable, crafted out of metal or wood, they have the power to reconfigure any space. Ideas for modern folding, sliding, and swing doors abound in our collection.