69 Dining Room Recessed Lighting Pendant Lighting Design Photos And Ideas

The kitchen and dining room on the first level.
Openings were carefully planned to present intriguing interior perspectives.
Glass walls allow light to filter through all spaces in the floor plan.  Continuous wood flooring blends from room to room, creating a coherent space.
The material palette of rustic oak cabinetry, oak floors, and a variety of beautiful marble and quartzite countertops create a warm and inviting retreat-like home.
The furniture is a combination of family heirlooms and newer items, such as the Hiroshima Woodseat armchairs by Naoto Fukusawa for Mjolk that surround the dining table. Two Glo-Ball pendants by Jasper Morrison hang in the living/dining area, while Drop 1 pendants by Peter Bowles light the kitchen.
The simple and stylish dining set complements the dark kitchen.
Typical of modern Scandinavian homes, the interiors are bright and airy.
View from Kitchen
The living/dining area wraps around a central open kitchen and looks out on the wraparound terrace. The home features many state-of-the features such as a Creston electronic shade system throughout.
A suspension lamp by Fontana Arte.
In the dining area, a Campo d’oro table from De Padova is ringed by vintage Michael Thonet Bentwood chairs. The kitchen features b3 cabinets by Bulthaup and custom stainless-steel countertops. The red Stool_One counter stools are by Konstantin Grcic for Magis.
Terra Máe is the hotel’s restaurant that describes itself as being New American with an adventurous spirit and an often locally-sourced menu.
The 53 rooms of The Durham Hotel – a mid-century modern boutique, hotel in the heart of downtown Durham are decked out in the bold Bauhaus colors of yellow, red and blue.
The Kvadrat curtain is based on an unrealized detail from the original architect’s notes. The Carbon Chair is by Bertjan Pot and Marcel Wanders and the Treeflower stool is by Company.
The bright, open, contemporary kitchen.
The kitchen also displays a reliance on natural materials and soft colors. For the wine storage area, Roundabout Studio used reclaimed wood from the original building. The new dining room table also utilizes repurposed studs salvaged from the building’s demolition. The kitchen stools are from Avenue Road, the dining room table is custom, and the pendant light is from Dark Tools.
The dining room is meant to be a flexible space for eating or dancing. “One of the most important things for me,” explains Grunbaum, “is how a house feels. It has to be a place where you don’t want to leave.” The Cyclone table is by Isamu Noguchi for Knoll and the pendant lamp is by Lightoiler.
The living room, kitchen, and dining room sit below street level in an open, communal area. A large, operable skylight measuring six by three meters allows light to stream over the dining table—the four glass panes had to be craned over the neighboring buildings.
Trout Lake | Olson Kundig
A wood framed banquette frames the dining space.  Herman Miller Eames Shell Chairs and Alvar Aalto Pendants decorate the eating area.
Sunset pendants by Treviso-based Torremato illuminate a custom table and bench as well as a trio of Eames chairs. Di Stefano and Bongiorno used lighting to structure the open plan: “We put accents on focus points; we didn’t want the light completely spread out,” Di Stefano says.
Beams extending from the kitchen floor give the impression of an oversize butcher-block stage for a custom walnut-slab table and a dozen Molded Plastic chairs by Charles and Ray Eames for Herman Miller.
A linear layout allows for air and light to flow freely through the apartment, making it an a open haven in the center of the city. An IKEA pendant and chairs surround a table by Zone Maison.
For the kitchen, American cherry wood was used to create cabinets that establish a warm and sturdy tone. Each piece of lumber was purchased at auction by the Brillharts and stored in New Hampshire, before being shipped to Miami and milled on site. The wood island is painted black to provide a point of visual contrast.
To create a better flow, they took out the wall between the kitchen and dining rooms and added a peninsula where they could put bar stools for people to hang out while they’re cooking. They also moved the range closer to the peninsula to create a better layout for entertaining. Finally, the installed new quartz countertops and cabinets. They salvaged some of the old cabinets and repurposed them in the laundry room downstairs.
Dining table from Berkshire wood products, and dining chairs from Allmodern
Meg Home | Olson Kundig
Interior rendering of Framework.
What are some places the children's and parents' needs dovetail in the design?

There was a lot of concern about minimizing clutter. There's acres of cabinetry to put things away. I think that helps to keep the kids calm. Clutter is really hard on autistic kids. Being able to keep things clean seems to really help. This place had to be user-friendly for the kids, parents, and tutors.
Studio Junction transformed a two-story apartment above Mjölk, Juli Daoust and John Baker’s design boutique on Toronto’s busy Dundas Street West, into a tranquil space. A courtyard joins the living room and the open kitchen and dining area.
A set of Eames molded-plastic bar stools line the Caesarstone countertop in the kitchen.
Mary Blodgett and Carlton Calvin initially approached Fung + Blatt to design a ceramics studio on their Southern California property, which contains a 1950s house by modernist architect Calvin Straub.
A series of Masters chairs by Philippe Starck and Eugeni Quitllet for Kartell enliven the dining area of Don and Linda Shafer’s hilltop prefab home in Marfa, Texas. The walnut Light Extending Table by Matthew Hilton for De La Espada straddles the black steel band “marriage line” that connects the two modules that make up the living area. Two Hope pendants by Luceplan hang overhead.
The central living area features an open-plan kitchen, living space, and deck with views of Louttit Bay. To maximize energy savings, the house has a ducted reverse air cycle system from Fujitsu.
The living area incorporates wood, marble, and porcelain; a materials palette that is carried through throughout the home.
Cozy family room off of the kitchen with a custom built in eating area and sofa.
The fourth-floor kitchen features appliances by Miele, and Heracleum II pendants by Bertjan Pot for Moooi hang over both the kitchen island and the dining table.
Parents Mitra and Sasan Nakhshab join sons Nima and Soheil (with daughter, Sofia) and Soheil’s girlfriend, Susana Mora (with son, Shayan), on the main floor.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.