164 Dining Room Pendant Lighting Concrete Floors Design Photos And Ideas

A look at the dining area.
In the dining area sits Finn Juhl 109 chairs, a bespoke table, as well as a chandelier from Flos. There is also a Le Corbusier painting on the wall.
Expansive oak-framed pivot doors frame views of the rear garden, and also form a functional extension to the kitchen for dining, socializing, and play.
At the heart of the extension is a new kitchen and dining area.
A former factory for Alexander Thomson & Sons Pattern Makers—a company that made wooden forms which were then cast in metal for propellers—this old building now has a new second floor and an excavated cellar, which has increased its floor space from 3,500 square feet to a whooping 8,500 square feet.
Generous glazing mimics the experience of dining outdoors.
The different levels act as a topographic map to guide one through the common areas.
The layout includes an interesting interplay of levels.
A staircase connects the dining area and kitchen on the ground floor to the bedroom on the upper level.
A pullout dining table is concealed within one of the white kitchen panels.
Stone and concrete combine to create a stark, clean aesthetic that beautifully complements and contrasts the rugged landscape.
Inside the home, a simple, neutral color scheme harmonizes with warm natural oak, walnut wood, and dramatic black steel details.
The 111 House is designed to be open, bright and modern. With an open floor plan it's great for relaxing, socializing or using as a home base as you explore Portland, Oregon.
A gray table, mint-green pendant lamp, and blue dining chairs are located in the dining area.
The vegan pizza and ice cream bar features a reclaimed wood counter, dark green Muuto Nerd stools, and Clé tile on the stair risers.
The kitchen bookends an open-plan layout that also includes a dining area and living room. Full-height windows help create a sense of spaciousness and open the living areas to the backyard.
This pendant light fixture is from Lambert & Fils.
Polished concrete floors with integrated radiant heating are used throughout the home, while the walls are lined with white-painted wood planks.
Behind the library wall, and beyond the switchback staircase is a kitchen and dining area that opens out to a streamlined courtyard with herringbone brickwork floor.
Meals can be taken al fresco or in the dining room. Locally sourced ceramics and wood pieces are found throughout the home.
Handmade leather Fernando chairs by Jayson Home surround a live-edge custom walnut table by Ben Riddering in the dining area.
Double-glazed windows open the home up to the permaculture garden outside and northern sunlight. The kitchen is visible from nearly every room in the home.
Indoor/outdoor living was a priority in the redesign, and the interior was reconfigured so that views of the backyard and the majestic gum tree can be immediately seen as soon as the front door is opened.
Recycled timbers are used throughout the home from the curved bench to the joinery in the kitchen. The kitchen also connects to a cold-store walk-in pantry that’s cooled with an in-slab ventilation pipe funneling cool under-house air.
In the kitchen/dining area, the range hood and cooktop are by Fisher & Paykel; the Navy chairs are by Emeco.
The courtyard’s board-formed concrete retaining wall extends indoors and has niches for growing herbs.
The communal area enjoys a close connection to the outdoors through a Duratherm lift-roll door. Beneath artworks by Christopher Flach, Cherner armchairs are paired with a Tulip table from Knoll.
An overview of the first-floor living space. Despite the dark color palette, the home is still able to find plenty of light with the full-height sliding doors.
Perforated black panels became a recurring theme throughout the home. For instance, here they are employed on the walls of the kitchen.
The full-height sliding glass doors have been added to mediate the threshold between the garden and house.
Entry courtyard to the right and dinning room in the front flanked by covered glass patio.
Dining room with a covered patio and fabric curtain(open position) for privacy and harsh south sun.
A chandelier by Lindsey Adelman hangs overhead. The floor-to-ceiling windows throughout are by Fleetwood Windows.
In the open plan kitchen, dining room, and living room, the materials palette was kept very simple and restrained, with a burnished concrete floor, kitchen island composed of unfinished concrete block, and plywood cabinets. A pantry sheathed in vertical planks of contrasting wood anchors the open space.
On the ground level, the kitchen is reached by stepping down toward the back of the home, ultimately leading out to a rear yard.
A fire pit and small courtyard lie directly adjacent to the dining space.
The open-plan living area on the ground floor of the new building is fitted with large windows that frame tranquil views of the lake.
Operable full-height glazing opens the dining room up on both sides.
Nakada works from an Alvar Aalto table in the living and dining area, adjacent to the kitchen. He saved on some elements, such as the plywood cabinetry, and splurged on others, such as the Finn Juhl chairs and Vilhelm Lauritzen lamp. A skylight beneath the angled roof allows in a sliver of constantly changing light.
A dining table fits into a nook on the side of the kitchen referencing the mess area on the yachts on which the owner works. Above the table is a sleeping platform accessed by a long ladder also adding a ship-like feel. <span style=
The fireproofing material that the architects used to cover the steel girders give them the textural appearance of roughened concrete.
Within the open plan living-dining-kitchen space, they created a second ceiling in the form of three brick arcs that extend from one girder to the next, with each gentle arc rising over one of the functional zones.
The apartment’s floor plan consists of two parallel spaces, so the architects designated one section for the common areas, and the other for the two bedrooms, dressing room, and bathroom.
Passageways were carefully planned to present intriguing interior perspectives.
The ground floor consists of two zones—a northern wing where the open-plan kitchen, dining room, and living area are located, as well as a western wing, which houses the four bedrooms.
This 7,072-square-feet, two-story house consists of 80 tsubos, which were re-organized to accommodate modern living.
In traditional Japanese architecture, spaces are divided into "tsubos," a Japanese unit of floor area that’s the equivalent to approximately 35.58 square feet.
Now, the remodeled staircase features pine paneling and is painted white.
The built-in bookshelf was salvaged in the renovation, painted white, and now serves as a backdrop to the dining room area.
The concrete wall mimics the slope of the hill outside as a reference to early Maori structures that were dug into the land. The simple kitchen has strandboard cabinetry and an MDF island that conceals a fireplace at one end. The ceramic works on the built-in seat at right are by Raewyn Atkinson and Robyn Lewis.
Filled with natural light and air-purifying plants, the two-bedroom abode boasts clean and contemporary character.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.