190 Dining Room Accent Lighting Table Design Photos And Ideas

A smaller, more casual dining space in the pantry is separated from the main dining room by a colored glass screen.
Colab Architecture's design brings natural light deep into the interior thanks to the courtyard and a double-height interior.
Pocket doors between the dining area and courtyard can be tucked away to create a true indoor/outdoor experience, ideal for entertaining.
The tea room overlooks a petite outdoor space. Chen’s eye for scale guided the home’s build as well. "Bob’s father is a carpenter. He has been observing lines since he was a little boy," says Guang. "He is extremely sensitive when it comes to corners and lines."
The tea room is illuminated by an Akari UF3-Q Light Sculpture by Isamu Noguchi in the corner.
The kitchen shelving, table, and bench were designed by Acuña and fabricated by Luis Miranda.
The dining table is a custom design by architect, Pete Kennon, and paired with 412 Cab chairs by Cassina. The chandelier is from Melbourne-based Industrial Designer Christopher Boots.
A bronze mesh veil fitted to the dining room window provides privacy while allowing for views of the street. The space is furnished with a Boyd table from KFive + Kinnarps Australia, Thonet No. 18 dining chairs, Schiavello Furniture stools as well as lights by Neri&Hu and CRITERIA.
The open-plan living room is housed in a 527-square-foot factory-built module.
La Cantina doors slide open for a seamless connection between the living spaces and the outdoors.
The team squared-off the bay window to form a new bump-out, which made room for the banquette to extend along the wall.
Relocating the entry further down the wall created room for a banquette with display shelving above. The scalloped detail at the shelf ends is something that Dyer introduced and which is repeated throughout, in honor of the home’s Victorian origins.
Living green walls may have gotten their start 80 years ago, but they’ve recently become some of the most striking and important eco-friendly features in buildings across the world.
The chimney now houses a wood-burning fireplace, which adds warmth and a notion of historical character to the main living area. The wood dining table and chairs pair nicely with the custom oak credenza.
Simple wood joinery provides a nice backdrop to the muted dining area while also discreetly concealing a bathroom behind and within. A salt-and-pepper finish on the concrete slab carries throughout the main floor plan.
A Coco pendant from local designer Coco-Flip hangs above a wood dining table. The natural hues from the timber flooring and recycled brick blend with the warm furniture tones.
The firm played with ceiling forms to create “spaces within spaces.” New skylights bring diffused natural light into the center of the home.
The use of white unifies the plan and enhances the feeling of spaciousness. Existing travertine and stained timber mark the apartment’s former layout as a nod to its heritage.
The dining room occupies the threshold between the sunken family room (past the sliding glass doors) and the living room. The reconfigured layout and removal of a dividing wall help unify the formerly disparate spaces.
Yellow Popham Design tiles add whimsy to the kitchen. A vintage Murano glass chandelier hangs above a custom table surrounded by DWR chairs.
One of the highlights of the walnut-paneled dining room is the avocado green bar which is set behind a sliding door and is original to the home.
Dining Room
The dining room sits within an open plan, but is defined by a clerestory pop-up and a display wall.
The outdoor dining table playfully converts to a ping pong table. The concrete kitchen island and dining table have been designed to be robust and low maintenance.
The dining area features a circular, custom-designed V’Soke rug and a dinette set that seats eight.
The newly revamped dining area is comfortable and cool with a built-in corner bench, tweed upholstery finishes, and sleek contemporary pendant lights. The homeowners' existing dining room table pairs nicely with the new modern touches, blending old and new.
Surrounded by retractable glass doors, the dining area opens up to the landscape.
A 36-foot-wide and 11-foot-tall horizontal acrylic window—cut into the one-and-a-half-foot-thick concrete walls at the end of the tube-shaped restaurant—provides a panoramic portal to the wildlife outside.
"It was a malfunctioning bathroom that led them to first reach out," recalls Eng-Goetz. "I think this is often the case with renovations—a malfunction such as a leaking plumbing fixture prompts one to think, ‘What else could be improved?’ and before you know it, a whole-house renovation is underway."
Living and dining spaces are open to one another, providing ample space for the whole family to gather. A white pendant light by LAAL hangs above the Provincial Table by The Wood Room.
Shumaker Design + Build Associates honed in on natural light, rich tones, and earthy materials to update this Chicago kitchen. The renovated kitchen now boasts a ten-foot-long banquette paired with a West Elm table, offering seating for everything from quick breakfasts to grand dinners.
Open plan gives the space a loft-like feel.
View into the open living dining kitchen space and the transparency of the sliding glass doors
A work by Michael Salvatore Tierney hangs in the entry. The laser-cut metal stair railing is by Sing Welding, and the white oak flooring is from KB’s Floors.
Chairs by Charles and Ray Eames, Dirk Vander Kooij, and Verner Panton surround a table designed by Clive and crafted in South Africa by his father, Ken. Overhead is a custom brass pendant by Cole Lighting.
Fir-veneer plywood wraps the entire interior of a compact guest cabin with a 12-by-15-foot footprint, smaller than a single-car garage.
A larger eating area is located just steps away from the kitchen. One of the stunning Art Deco pillars stands almost as artwork in the space.
The dining room connects to the living room through a black-outlined arch that echos the window frames in the living room. The leather credenza is from BDDW.
The dining room features a collection of surfboards from Barry McGee. The striking diamond-patterned rug is from Nanimarquina. An oval, marble-topped Mizar table from Giorgetti is paired with chairs from Dmitriy & Co and a Cloud chandelier from Apparatus Studio.
A black-and-white-striped epoxy “rug” defines the dining area. “The choice of the epoxy floor of the room was a consequence of the client's request for a ‘material without slits and easy to clean, like a painting,’” says the firm.
The dining room has built-in bench seating with three separate tables and Platner Arm Chairs from Knoll. The designer specified the arrangement according to how he likes to entertain.
Edwards Anker’s 3D-printed Latitude Lights dot the dining room table. They can be optimized so that the tilt of the photovoltaic panel changes according to latitude.
Kravitz Design’s Bisha Suite at Bisha Hotel & Residences in Toronto features a gold-tone dining room and in-suite bar. A jewel-like, geometric chandelier hangs over the table.
A breakfast nook off the kitchen is designed as a solarium and looks out onto the lush backyard. The glass ceiling and wall of windows allow sunshine to warm the space, which also features an exposed brick wall and built-in china cabinets on both sides.
A formal dining room is located between the kitchen and living room. The space features a crystal-decorated antler chandelier underneath a circular raised ceiling.
The grand foyer opens to a formal dining space, decorated with a statement Universe Custom pendant light by Quasar. White oak planks extend throughout, wrapping the floor and ceiling.
In the main dining room are chairs by Root’d Home; Fireclay Tile floor; local ceramics by Ursula Basinger and HF Coors via Amazon Home, custom dining table by Rich’s dad Jay Combs, and artwork by Heather Day.
The top of the mezzanine wall peels away, allowing the space to remain somewhat open. It also provides an opportunity to inset a flush, recessed, flexible LED light into the top of the wall as it dies into the ceiling.
Edition Office designed the custom dining table that's flanked by Molloy dining chairs by Adam Goodrum for Nau. The outdoor dining table in the courtyard is Kos by Tribu.
SPAN Architecture recast this two-level space in New York City—previously a photography studio—as a loft-like residence that is rich in materials. A blackened steel staircase, executed by general contractor Richard Kaleta, leads to the private quarters on the duplex's second floor. The walkway is composed of custom etched glass, stretched across an open atrium to below.
GEZA designed the custom dining table (which is nearly 12 feet in length) to meet the clients' desire for entertaining a large numbers of guests. A MOOOI Heracleum Endless lighting fixture hangs above.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.