162 Dining Room Table Shelves Design Photos And Ideas

The dining room.
The timber windows and doors are by Charles Sandford.
Discrete rooms are parsed by large, arched concrete pillars, and spaces flow seamlessly into each other.
The kitchen was sunk down a few steps to better define it from the rest of the living spaces, while built-in, Douglas Fir cabinetry maximizes and streamlines storage. The custom Douglas Fir table is by ZZ Contracting.
Open shelving continues from the kitchen to the sun room, with Cappellini Big Break dining table and Knoll Gigi chairs.
INT2 architecture used a variety of different materials to delineate spaces throughout the apartment.
The wine cellar can be seen through the glass section of the floor.
When the glass partitions are open, the passive heat from the conservatory is then released into the adjoining living spaces.
"I painted these bookcases white to brighten up the space, but then nothing else matched them," says Janelle. "So naturally, everything else in the room had to go so that the bookcases could work. So pretty much this room was built around white paint."
The dining table and chairs were swapped out for more contemporary furnishings. To keep costs low, Janelle shopped at big box stores; the light fixture is from Costco and the chairs are from Target.
Large windows pulls views of the landscape indoors to create an immersive experience in the open-plan living spaces.
The wall of windows is original, while the floor received new concrete. Horner also specified a new stove and hood, as well as a new backsplash in large textured field tile from The Surface Store in Portland.
Horner replaced the closed storage with custom, open shelving that now connects to the entry, increasing natural light and sight lines throughout the house.
"A space in my house that I love is our bougie breakfast nook with the fancy marble table and brass pedestal bottom," says Encarnacion.
Matte-black Tolix chairs surround a 14-foot harvest dining table that dates back to the 1800s.
Detailing for the open shelves next to dining area allows for the interplay of light and shadow.
A breakfast nook, big enough for two.
Stepping into the Dining, a white wall connects the Dining and Master bedroom visually. An adjacent grey wall, is a backdrop for a painting of complementing texture.
The living-room and the terrace
Dining
In the Library, built-in bookcases and a long banquette (upholstered in Kravet’s Versailles Velvet fabric, color E25600) were installed on the far side of the room.
The Library, which serves as a dining room at the inn, was given a bold color scheme. The walls and paneling were painted in Farrow & Ball’s Stiffkey Blue, and the ceiling was given a lighter shade. The Dallas Chandelier from Arteriors adds a sleek, contemporary edge to the space.
Fitted cupboards and bookcases help create a streamlined look throughout the home. Jutting into the space from the interior walls are rod-like metal lights, which add to the vintage feel.
The custom built-ins create the perfect breakfast nook, complete with a built-in bench and pantry storage on both sides. A new window draws additional daylight into the space.
The pavilion relates to the original house in the exterior framework, as both use white-painted timber. Glass doors retract for full outdoor access.
Indoor/outdoor living was a priority in the redesign, and the interior was reconfigured so that views of the backyard and the majestic gum tree can be immediately seen as soon as the front door is opened.
Recycled timbers are used throughout the home from the curved bench to the joinery in the kitchen. The kitchen also connects to a cold-store walk-in pantry that’s cooled with an in-slab ventilation pipe funneling cool under-house air.
"The views to the north are unsettling, with tall, dense forest always in dark shadow," notes the architects. For that reason, they positioned the cabin so this serene seating area would take advantage of the southern view, which is more expansive.
In the kitchen/dining area, the range hood and cooktop are by Fisher & Paykel; the Navy chairs are by Emeco.
On the second level, maple floors connect all the rooms together, unifying the composition.
At the corner between the dining room and the kitchen is a small outdoor terrace with floor-to-ceiling glass doors that bring plenty of sunlight into the home.
The bedroom door is painted the same dark color as the walls, making it almost imperceptible.
Dining Room & Kitchen
Half of the house is a solid volume with a shed roof.
A wall of bookshelves with a library ladder enriches the sitting area.
The home references Singapore's lush outdoors with an abundance of natural light, greenery, and timber.
Stealing the scene, an installation of some 1,500 hand-blown glass orbs by local artist John Sharvin hangs from the ceiling in the dining wing, refracting light from the track fixtures.
A wood-burning stove anchors one side of the dining area that connects to the sheltered outdoor terrace.
At the other end, he added floor-to-ceiling, built-in shelving, which has created a more streamlined look and eliminated the need for additional furniture.
The entire apartment is outfited with Sangaré’s UNITÉ lighting, which has been inspired by the rectangular, prefab building blocks of Habitat 67.
In the upstairs apartment, a neutral color scheme complements the earthy tones of the coach house, while also letting its original architectural features shine.
Sangaré kept the material and color palette minimal to enhance the unit's striking light quality.
Plenty of light pours in through the large windows in the main living area.
The second floor, where the common areas are located, was designed as an open plan space with a kitchen island, a dining table, and a compact sofa near the window that’s perfect for two.
“The swap allowed the house to feel less cramped, it removed bottle-necks, and provided a larger, and brighter atmosphere,” says Nathan.
Horner replaced the dysfunctional, closed storage with custom, open shelving that now connects the kitchen to the entry, increasing natural light and sightlines around the house.
A dining area divides the open kitchen from the living room.
Now, the remodeled staircase features pine paneling and is painted white.
The built-in bookshelf was salvaged in the renovation, painted white, and now serves as a backdrop to the dining room area.
Dusty also built the table and custom industrial bookshelf in the dining area.
Peter and his wife, artist Olia Feshina, relax inside their apartment in New York’s Washington Heights.

New York, New York
Dwell Magazine : November / December 2017
The red Piana folding chairs are by David Chipperfield for Alessi; Garneau custom-designed the millwork tabletop and stainless-steel legs.


Photo by Rafael Gamo
The stairs lead to a sleeping loft outfitted with a mechanical skylight.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.