108 Dining Room Chair Shelves Storage Design Photos And Ideas

During the 2019 renovation, the building’s floors were refinished with Ardex. "In the process, two layers of color were added, which brought so much depth," says Ali.
In the dining room, which leads to the sunken courtyard out front, a Restoration Hardware table is surrounded by Hans Wegner chairs. Fireclay Tile lines the backsplash above the sideboard.
The team preserved the blue and buggy pine paneling, which was important to the owners, and made it more of a feature by bringing in new pieces, all of which highlight the double-height ceilings. "That pine, it's really filled with character," says Fowler.
Cooking and eating together is an essential part of life on the ranch. The floors throughout the open kitchen and dining area are wide-plank, engineered white oak by Castle Bespoke. A pair of copper Semi Pendants by Gubi hangs above the island. Green CH47 chairs by Carl Hansen surround a Solo Oblong dining table from De Le Espada.
Built-in storage, floating shelves, and beverage and wine fridges now grace the nook where a sideboard had been. Rejuvenation’s Berkshire pendant with linen shades hangs above a Profile dining table by Ethnicraft and Fenwick chairs by Barnaby Lane. Muted colors like Dunn Edwards’ White Heat and Farrow & Ball’s Cornforth White for the cabinetry create a neutral, timeless background.
Where they could reuse original fittings and fixtures, they did, painting Bakelite handles and repurposing industrial, warehouse-style pendants found on-site. “We used whatever we could, and didn’t throw things out. Even the front door that was being thrown out by the neighbor next door (who was also renovating), Rose saved.” says Szczerbicki.
In the dining room, Tang installed a built-in reading bench under the windows. It’s upholstered in ikat fabric and anchored by bookshelves at one end. The vintage Danish cabinet belongs to the owners, while the brilliant, deep orange pendant was sourced by Tang’s team. It’s a 1960s Equator pendant by Jo Hammerborg for Fog and Morup.
The dining table was made by metalworker Rick Gage from planks reclaimed from a Detroit factory and drill bits. Seth Keller created the seating, shelving and credenza, on which sit ceramics by Suzanne Beautyman, Im Schafer, and Benjamin Teague. Two bright-orange plastic moulded Eames chairs add a pop of colour to the room and act as alternates to the bench seating around the table.
Hang out underneath the vaulted ceiling of this stone-and-timber hideaway situated in the woodlands of Fleischmanns, a tiny village not far from Belleayre Mountain Ski Center. Artful textiles from northern Argentina spruce up the open-plan living and dining area, where walls covered in knotty pine call to mind après-ski festivities. To best appreciate the much-needed silence, take to the sitting-room loft, wraparound deck, or clawfoot bathtub.
The shelves display the homeowners’ books, records, clothing, and more, bringing personality to the spaces while still creating a regularity with its straight lines and consistent spacing.
"Crossing the ground and first floors, the shelf solves aesthetic and functional aspects," says Zooco Estudio.
This 1930 building sits one block off the main street of Greenport Village in the North Fork of Long Island—just two hours from New York City. Partially covered in vines, the austere facade contrasts starkly with its bright interiors.
The house is largely furnished with pieces already owned by the couple, including the Eames Wire Chair DKR with Eiffel base used around the dining table. “The furniture all works together to create an eclectic mix,” says designer Jamie Chioco.
The marble dining table is supported by repurposed steel rods from the original structure of the building. “To keep the sense of history and cultural heritage, we didn’t want to use only new materials,” says Chu. “There is a very interesting relationship between the marble and the steel rods, which is found throughout the home. This balance between old and new is what makes this project so interesting.”
The renovation uses 70% recycled materials, both from the original building and other sources. The floors in the kitchen/dining area are made of marble slabs that were damaged during Taiwan’s last earthquake. This damaged marble was further broken down and mixed with concrete to create a terrazzo-like tile for the floors.
Solid oak, built-in shelving in the living and dining area keeps things streamlined.
Custom leather cushions sit atop extra-deep benches.
The built-in shelving and storage unit was redesigned. "The idea was to make it a very multifunctional space," says Wittman of the dining nook, where kids can do homework or watch a movie, and grown-ups can gather for dinner around the large table.
An oculus-like central skylight hangs overtop the great room.
The property's descending grade allowed the architects to create a split-level home so that the dining area steps down from the living space.
After: When designer Michael Corsar converted a late Victorian utility building in Suffolk
into a home for his friend Sandy Suffield, he kept the charming features, like the 17-foot ceilings, while making the space habitable after years of neglect. Deben Joinery built the kitchen cabinetry. The vintage Optima pendants are by Danish designer Hans Due.
Lago Vista by Dick Clark + Associates
Food blogger and commercial director Claire Thomas honors this Brentwood home’s heartwarming history. Jack and Marilyn Zuber lived in the Brentwood home for 65 years without altering anything but the wallpaper. Thomas even has photos of them digging on the site when construction first began. Out of respect for the home, Thomas tread carefully with her updates, even keeping the old drapes and using the original paint colors as a jumping-off point in researching color palettes of the era. Her approach was to "celebrate and preserve, rather than rip out and change."
Inside, a grand central hall retains much of the original barn-like interior. The original redwood paneling lines the double-height space, which also includes a spiral staircase leading to a loft.
The wood panels also conceal easy-to-access storage. "Most people are surprised to find that there's actually storage there," says Preda.
The breakfast nook is a fresh shade of green.
"The dining room is a transitional space between the old and new—in this space
we simplified the material palate, painting all decorative woodwork matte white to emphasize its geometry over its materiality," say the architects. The room holds a midcentury dining set and pendent lights from Raco.
Open shelves installed over a window allow light to pass through and create a reading nook in the corner of the dining area.
Alexandre Delaunay of Sabo Project helped Romain and Aurélie Fliedel renovate a 1,650-square-foot duplex when the couple were expecting their first child. Custom plywood cabinets and shelves line the dining area, which includes a table and chairs by Hay.
Much of the furniture— including the nine-foot dining table created from a single slab of a fallen Guanacaste tree—was custom made by local millworker HDM. The Eames Molded chairs are from Herman Miller, and the pendant light from IKEA.
The view from the kitchen to the barrel-vaulted dining and living area. The floors, walls, and cabinetry are all made from local oak.
Custom pine cabinets hang over the dining space.
View of dining and courtyard
A marble "portal" breaks up the wood finishes and lowers the ceiling around the passageway between the living room and kitchen/dining area.
The home has three different roof levels. Ceilings are composed of modular concrete blocks and the red concrete is scored to resemble tiles throughout.
The kitchen and dining area are separated by a glassed volume that wraps two mature trees. “The views from the house are defined precisely by materiality so that the forest seems to enter the house,” said the firm.
This dining room plays many roles, serving as a place for meals, crafts, mail collection, reading, and a toy/human race track. Renovator Erin Francois says “Cheers to small, multitasking homes that are typically never this clean.” Here she melds high and low with a Schoolhouse Luna pendant in black and Windsor dining chairs from Target.
On the ground floor adjacent to the open living and dining room, a tall black bookcase defines the stair, housing the owners’ colourful books and small collectibles.
To provide privacy without putting up light-obstructing walls, the architects installed curtains that can be pulled along curved tracks in the bedrooms and bathrooms.
The kitchen received a light "punch-up," including this wall-mounted pegboard shelving system.
A reading nook fits perfectly into one of the cantilevered boxes.
New York, New York
Dwell Magazine : November / December 2017
Double-glazed windows open the home up to the permaculture garden outside and northern sunlight. The kitchen is visible from nearly every room in the home.
Dash Marshall, the firm at which Bryan is a partner, designed the marble dining table. The seats are Eames Molded Plastic Chairs and the globe pendant came from a local hardware store.
There is even a casual dining area with direct outside access to the pool area.
Peter and his wife, artist Olia Feshina, relax inside their apartment in New York’s Washington Heights.
The kitchen was sunk down a few steps to better define it from the rest of the living spaces, while built-in, Douglas Fir cabinetry maximizes and streamlines storage. The custom Douglas Fir table is by ZZ Contracting.
The wine cellar can be seen through the glass section of the floor.
When the glass partitions are open, the passive heat from the conservatory is then released into the adjoining living spaces.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.