511 Dining Room Chair Medium Hardwood Floors Design Photos And Ideas

The dining room is hidden behind a curve, providing privacy and a calm atmosphere.
In transforming the living area into the dining area, Hope removed the linoleum flooring and refinished the wood flooring beneath it.
The open-plan dining area, kitchen, and living room are arranged in the living wing. The dining and living spaces are separated by the kitchen island and fireplace, so each functional zone is clearly defined. There are also plenty of breakout spaces that cater to a wide range of activities.
This nook in the kitchen area features storage concealed behind bespoke oak joinery and a Quaderna Bench by Superstudio for Zanotta decorated with various objets d’art.
In order to protect an adjacent root system, the architects cantilevered the dining room. This solution allows the "roots to breathe," Nance says.
The custom pendant above the dining table was made by a small Lithuanian design studio based on a brief from the client. The black hexagonal tiles help define the different zones in the tiny interior space.
The dining area and kitchen can be separated by door panels when necessary.
The custom-built dining table can flip up to accommodate additional seating.
The raw pine cabinetry in the kitchen ties to the raw pine flooring, ceilings, and beams that outfit all of the other rooms in the house.
The dining room now sits where the kitchen was before, with the kitchen positioned on the rear wall. A cut-out at the stairs connects the passageway with the living spaces and entry.
It was important that there was enough space for a dining table with six chairs, as the client wanted her home to be a welcoming space for guests.
The dining room also received double glass exterior doors to join it to the new deck, as well as leaded glass units on the back wall.
A set of salvaged doors helps to separate the dining area acoustically, if needed.
The dining area features Apple Green DAX chairs by Charles and Ray Eames for Herman Miller.
On the main floor of the second-story apartment, rustic oak flooring is paired with fir cladding, which unfolds into the staircase and walls of the “wood box” that contains the mezzanine level.
The Leÿer-designed Victoria ash dining table is paired with leather-and-timber GlobeWest dining chairs. Potter Halo pendant lights from Anchor Ceramics hang from the ceiling.
The raked red cedar ceiling is one of the couple’s favorite aspects of the home. They are particularly enamored with “the small shadow lines we created in the junction between the raked ceiling and the plaster bulk heads…it’s such a tiny detail that tightens everything up.”
The couple played with scale and added in large furnishings to complement the tall ceilings.
The homes feature split-level floor plans. Inside, the open interiors evoke the flow of much larger homes.
Ben made the black laminate top for the metal table base, and Emily bought the vintage chairs in a Target parking lot after spotting them in the back of someone’s truck and asking if they were for sale. The pendant is Schoolhouse Electric, and the large painting is also by Emily.
The dining area, flooded with natural light due to strategically placed windows, is flanked by the living room and the kitchen. Plywood wall panels provide warmth and texture for the space.
A Coco pendant from local designer Coco-Flip hangs above a wood dining table. The natural hues from the timber flooring and recycled brick blend with the warm furniture tones.
The firm played with ceiling forms to create “spaces within spaces.” New skylights bring diffused natural light into the center of the home.
Nature lovers that they are, Eva and Jamie knew they needed a space to dine al fresco and take in the landscape.
Thoughtfully placed windows provide gorgeous views. The treetops inspired the Gunnings’ name for the home, Tree House.
In the kitchen/dining area, the architects suspended brass pendants with a slim silhouette that let the adjacent courtyard be the room’s focal point.
The archways progress throughout the interior, leading residents from one room to the next. A second courtyard is situated between the kitchen/dining area and a staircase that leads to the loft. Teak flooring in the kitchen/dining area contrasts with the lime plaster walls, adding warmth to the space.
Lime plaster walls lend rich texture to the interior, absorbing and reflecting sunlight that pours in through an archway that frames the front courtyard.
The dining room occupies the threshold between the sunken family room (past the sliding glass doors) and the living room. The reconfigured layout and removal of a dividing wall help unify the formerly disparate spaces.
The entrance (at the back corner) leads directly into the kitchen, dining room, and living room.
Communal tables at the back are intentional and meant to encourage social interaction between travelers picking up breakfast.
The light-filled lobby has a vintage vibe and centers around Dóttir, an Icelandic-themed restaurant that is open for three meals a day.
A custom-finished Jean Prouvé EM dining table from Vitra is surrounded by Adelaide chairs by BoConcept and a Vistosi Futura pendant hangs overhead.
Except for the board-formed concrete stairwell, the interior is clad entirely in pine plywood. “It was a leap of faith to go with the plywood,” says Luciano, “but now we look at it and just think, ‘Wow.’”
When the Murphy bed is stowed away, a small section of the wall can be lowered to create a small table. Note the fire-resistant metal panels that can be lifted up to serve as shade elements for an outdoor living area; when pulled down, the panels can be secured for privacy and during inclement weather.
The property's descending grade allowed the architects to create a split-level home so that the dining area steps down from the living space.
After: Wood beams and concrete walls emerge from cutaways in the drywall, revealing the building’s industrial skeleton. The custom steel-and-oak dining table is by Ohio Design.
Designed by acclaimed Bay Area architect Joseph Esherick, this magnificent midcentury modern in Oakland, California, communes with its wooded setting. Situated in Oakland's secluded Montclair Hills, the home was designed in 1963 and was carefully designed to take advantage of the views of the Golden Gate and Bay Bridges. Although the home retains the majority of its original character, spaces like the kitchen have been modernized, and includes plenty of well-designed storage space.
The wood panels also conceal easy-to-access storage. "Most people are surprised to find that there's actually storage there," says Preda.
Opposite the living room is the kitchen and dining area. Barstools at the long central island offer additional seating.
Oiled, wide-plank, white oak flooring from Stone Tile runs through the first floor.
The simple kitchen is located beneath the mezzanine. The dining tabletop was made from a cross-laminated timber off cut, while the bench, which was designed and built by O’Connell, can be transformed into a double bed.
The newly revamped dining area is comfortable and cool with a built-in corner bench, tweed upholstery finishes, and sleek contemporary pendant lights. The homeowners' existing dining room table pairs nicely with the new modern touches, blending old and new.
Another look at the large dining space. High ceilings and windows create a bright and airy atmosphere.
Newly restored hardwood floors and wooden trim run throughout the space, adding a warmth to the traditional industrial loft style. Bright upholstered chairs add a colorful touch, complementing the lush greenery throughout the space.
This rural Montana residence was designed both around the owners’ art collection as well as the sweeping landscape. Jackson Hole–based Carney Logan Burke Architects developed a modern abode knitted into the sweeping setting of the eight-acre valley property. The 9,000-square-foot home RCR Compound was developed as a series of connected buildings encircling an elevated courtyard. To meld with the settings, they used ledger-cut Montana Sandstone, clear cedar, and oxidized steel roof-and-wall paneling. Inside, wood and plaster surfaces exude warmth without competing with the art.
Surrounded by retractable glass doors, the dining area opens up to the landscape.
The Winston Dining Table is by Rove Concepts. The Giant Pendants over the kitchen island and dining table are from Anglepoise.
Wei kept the dining room’s wallpaper, sprucing it up by combining it with hardwood floors and freshly painted wainscot.
The walnut dining table and custom solid oak chairs are by Atra Form. The juxtaposition of rustic board-formed concrete with luxe furnishings gives depth to the interiors.
The living room transitions into the dining room, which looks out onto another light well.
Piso Creativos FSC-certified engineered oak floors line the interiors. A Capital Studio dining table is paired with Dorica dining chairs.
Living and dining spaces are open to one another, providing ample space for the whole family to gather. A white pendant light by LAAL hangs above the Provincial Table by The Wood Room.
To match the modern architecture, Longworth furnished the dining area with a teak table by e15 and Voxel chairs by Karim Rashid for Vondom.
Shumaker Design + Build Associates honed in on natural light, rich tones, and earthy materials to update this Chicago kitchen. The renovated kitchen now boasts a ten-foot-long banquette paired with a West Elm table, offering seating for everything from quick breakfasts to grand dinners.
The pitched ceiling soars to nearly 15 feet high, "giving a grand sense of scale and volume," says Dunin. The effect is underscored by triangular skylights that brighten up the dining space, which holds a table by Jardan and the chairs by FeelGood Designs.
View into the open living dining kitchen space and the transparency of the sliding glass doors

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.