582 Dining Room Chair Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas

Azalea Grey Mink Chairs from CB2 flank either end of the table, and the Rejuvenation Shaw Side Chairs line the sides. The artwork is by Seattle artist Jay Stern, and the wall lights are the Up Down Wall Sconce from In Common With, in green and black.
The brightened space sports midcentury-inspired furniture. The arrow artwork lines up with the five targets near the entry to the ground-floor bedroom.
A sheer curtain divides the living spaces as needed, while another lightwell directs sunlight into the dining area. “The pendant lights above the island and dining table are actually made of concrete, which I thought was a fun juxtaposition against the lightness of the room and general materials chosen,” Suzanne adds.

Photo by Kevin Scott
The couple streamlined and widened the decorative arch at the entry to the room so it synched with the living room ceilings, and straightened the walls to the ceiling for a cleaner look.
A run-down 1960s cabin in the Swiss Jura Mountains, a gateway to skiing, has been given a smart, playful overhaul by the architecture studio Frundgallina. Carved into four distinct sections, it’s a spiral playground that mingles different heights and thresholds.
The kitchen is efficient and compact, with flat-front cabinetry and Richlite counters.
The floors throughout are bleached oak.
The home’s entry opens to the kitchen and dining area in the first shipping container. Ecoply plywood walls, ceilings, and cabinetry, along with Tasmanian oak flooring, add a warm contrast to the exterior metal cladding.
Felted louvres between the entrance and the living room provide acoustic insulation and warmth while still allowing light to penetrate the interior.
The large, double-height window at the front of the home looks into the dining area and brings light into one of the girls’ bedrooms in the basement. “The dining area is the part of the home that is pressed against the glass because the clients wanted it to be part of their community when people came over,” says architect Trevor Wallace. The edges of the otherwise square form of the surrounding timber screen have been rounded off to create a visual softness.
Claire picked out the furnishings for the second unit, making sure none were chemically treated. A spiral staircase leads up to the bonus loft space.
Inside Eugene and Claire’s home, an expansive sliding glass door connects their living spaces to the farm, creating a literal farm-to-table experience.
The breakfast nook is a new addition, and takes the place of where a dining room once was. The bench storage "makes the kitchen feel much more organized now,
The home measures approximately 1,485 square feet, with an open living space that includes the kitchen and dining room.
The dining area is also where Alex and Andrea often work on client or personal projects.
An Ingo Maurer Flotation light hangs over the Keiji Ashizawa-designed kitchen table, which is lined with Carl Hansen chairs.
Rich black soapstone counters wrap black-matte IKEA cabinets, and appliances are hidden behind cabinet fronts so the room recedes. Storage now extends under the windows and lines the dining area, where the table and chairs were both Craigslist finds.
An open floor plan hosts the kitchen, dining, and living room. Strategic angled walls and window positions control the views of the neighborhood, as well as the greater vistas.
Incisive openings to the garden make the interior feel more spacious. “The interior spaces have a generosity and benefit through actively borrowing external views,” says Bokey-Grant.
The architect also kept the home’s traditional organization around a central corridor.
A new HVAC system fills the space between the brick columns at the windows. It’s a more graceful, streamlined treatment than in-wall units.
The brick wall that the wine storage once occupied was patched and repaired as necessary, while still bearing marks of the past.
The oak ceilings are about 16.5 feet high in the living and dining room.
The kitchen shelving, table, and bench were designed by Acuña and fabricated by Luis Miranda.
The lower level of the maisonette holds a dining area and kitchen.
“It’s a house where the architecture has been allowed to sing—it’s on display but not in a showy way,” says co-owner Francesca Breach.
The shelves display the homeowners’ books, records, clothing, and more, bringing personality to the spaces while still creating a regularity with its straight lines and consistent spacing.
"Crossing the ground and first floors, the shelf solves aesthetic and functional aspects," says Zooco Estudio.
Zooco Estudio hung multiple light fixtures at different heights to avoid distracting from the proportions of the double-height dining area.
A custom-made black walnut dining table is surrounded by chairs from Matthew Hilton Designs. A Lindsey Adelman chandelier hangs overhead. The team chose to paint the dining room in Railings by Farrow and Ball to create a mood apart from the airier kitchen and living area.
Frances sourced all of the furniture, much of which is midcentury and restored or custom made. The dining table was a bespoke piece done in collaboration with Guy Eddington, a local furniture designer. The vintage Moller chairs were manufactured by TH Brown and restored by and purchased from Juliet's Balcony.
Walls painted Black Ink by Benjamin Moore set the tone in the dining room. The couple retained the original floors and beadboard ceilings, and left the woodwork as they found it. Nick built the table, which can seat 14, from a counter found in the barn, and the chandelier above it is from Rejuvenation.
Berasategui also cites inspiration from "the atmosphere of the Factory and the first houses of Frank Gehry,"—but above all, he adds, the spirit of the home is lighthearted, "a playful liberation where humor leads."
One of the apartment's two bathrooms is tucked behind a curtain adjacent to the kitchen.
AZAB tore down the walls of the 969-square-foot flat using curtains to define and separate the living spaces. They also chose to embrace the unit's gentle curve and incorporate it into their design.
The project team discovered brick under the drywall in the room and left it exposed. The brick is indicative of the room once being a "summer kitchen," or a kitchen set up on the exterior of the home to be used during warm weather, which allowed for the heat to escape easily.
Drake Woodworking fabricated the dining table from old-growth maple wood, and it can comfortably seat 10 people.
The pendant lamp above the dining space combines Western industrial touches with an Asian wink at paper lanterns. It was the basis of the renovation's design.
On the main floor, the rhythmic repetition of floor-to-ceiling windows in the kitchen and dining room overlook the courtyard.
In the dining room, the whitewashed floorboards, walls, and ceiling provide a bright contrast to the tempestuous Cornwall weather.
“For us, the owner’s involvement was really exciting. We ended up doing a job that was much more eccentric than what’s usually seen in this market,” says designer Mazouk Al-Bader.
"We were influenced by Scandinavian style, but a white box with modern furniture would not have been right for us,” says resident Alya Shipilova.
The team retained the cupola and inserted an industrial skylight that floods the living spaces with natural light. Teak paneling brings a warmth to the living areas beyond regular drywall, and teak slats allow light to flow into the stairwell.
Now, there’s enough room for a dedicated living and dining area, comfortably separated by a walkway out to the sliding glass doors and deck. The flooring is wide-plank pine, which will accrue a nice patina over time.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom. The Drop Hat pendants are by Plumen and the convertible sofa is by Resource Furniture.
The dining room also serves as a home office for the wife. She wanted to have her work set up in the same room as the piano, so that she could easily take quick music breaks.
This highly decorative dining room features complementary patterned wallpapers from the 2LG Studio collection for Graham & Brown. "Because ceilings are above your eyeline, using a patterned wallpaper can give life to a space without being overwhelming,
Wardrobe cabinets from Reform stand on either side of the fireplace, maximizing storage. 
The new arched window brings light and views into the open-plan kitchen and dining area. Five colorful, geometric pendants designed by Jula Jessen for Schneid's Junit collection hangs over the dining table. 
A strategically placed skylight brings natural light into the dining booth, which adjoins the kitchen and the outdoor terrace.
The chimney now houses a wood-burning fireplace, which adds warmth and a notion of historical character to the main living area. The wood dining table and chairs pair nicely with the custom oak credenza.
A whitewashed oak bench installed under the window provides additional seating and storage.
In the new dining area, a Dreamweaver pendant from Pop & Scott is suspended over an Agostino & Brown Jam table in oak with a navy powder-coated base. Bleached ashwood Nym chairs by Pedrali surround the table.
The open dining area is equipped with custom white oak cabinets, floor-to-ceiling glazing, and a casement window.
The eat-in kitchen also boasts a stylish dining set composed of a travertine marquetry and brass inlay pedestal dining table from the 1970s paired with Thonet 209 bentwood and cane dining chairs. The lighting is Italian pendant lighting made of Murano glass and chrome from the 1970s by ZeroQuattro.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.