395 Dining Room Light Hardwood Floors Pendant Lighting Design Photos And Ideas

The kitchen countertops are CaesarStone Sleek Concrete from the Metropolitan worktops collection. The cool gray color is a nod to the silver-green leaves of the eucalyptus trees around the property.
A coffee nook (featuring the same teal-blue tiles as the backsplash) is built into a corner of the kitchen next to the pantry, with a framed view of the eucalyptus trees that surround the home.
The corner of the dining space features a built-in study nook with integrated lighting and storage. The bespoke joinery, along with the new windows and doors, was one of the most costly parts of the project. The newly located stair wraps around the back of the dining room.
The kitchen opens into the living/dining space. Sight lines continue from the wraparound deck and garden, through the kitchen to the dining table.
Bleached walnut replaced cold concrete floors in this family-friendly renovation of a dated loft in West Chelsea’s late 19th-century Spears Building. To make the loft feel more welcoming, architects Ravi Raj and Evan Watts toned down the heavy industrial elements of the 2,700-square-foot loft with a warmer and lighter palette and added custom built-ins for a streamlined look. At the same time, the loft still preserves much of its historic appeal—from the exposed brick seen throughout the home to the oversized openings left intact.
Dining / Entertainment Space leading to Garden Patio
The spaces are harmoniously linked by color and material palette. In the dining area, the round travertine table mirrors the paper lanterns by Isamu Noguchi suspended above, and vintage cane Cesca Chairs by Marcel Breuer completes the warm tableau.
At the Brooklyn outpost of The Wing, the all-women co-working space, a meeting room is swathed in a mature color palette of monochromatic pinks with matching un-upholstered Beetle chairs. The walls are covered with wallpaper depicting the the face of women.
Leather dining chairs have been paired with a simple white, round table to create spatial and visual balance in the corner nook by the kitchen.
The main dining area in The House features a simple white dining table surrounded by black-painted chairs. The generous windows flood the space with natural light.
A small table is built into the headboard of the bed, providing dining space for two. Simple pendant lights hang above, adding a decorative element to the muted interior.
A look back at how the living spaces now connect with the sunroom.
The vintage credenza once belonged to the architect’s grandmother, and the framed drawing on the right is by Graham’s mother, artist MJ Levy-Dickson.
In the dining room, a collection of new and old lives side by side: a table and paper lamp by HAY, vintage Breuer Cesca chairs from Jocie’s grandmother, and a painting by artist Carly Wilhelm.
A view of the dining room from the kitchen. The portraits of the children are acrylic paintings by Kristine. The dining table was made by John from wood reclaimed from the farmhouse, and is paired with dining chairs from Smash Salvage in Hamilton, Ontario.
The built-in walnut buffet in the dining room adds a dramatic counterpoint to the white oak joinery used throughout the rest of the home.
Azalea Grey Mink Chairs from CB2 flank either end of the table, and the Rejuvenation Shaw Side Chairs line the sides. The artwork is by Seattle artist Jay Stern, and the wall lights are the Up Down Wall Sconce from In Common With, in green and black.
The brightened space sports midcentury-inspired furniture. The arrow artwork lines up with the five targets near the entry to the ground-floor bedroom.
A sheer curtain divides the living spaces as needed, while another lightwell directs sunlight into the dining area. “The pendant lights above the island and dining table are actually made of concrete, which I thought was a fun juxtaposition against the lightness of the room and general materials chosen,” Suzanne adds.

Photo by Kevin Scott
The couple streamlined and widened the decorative arch at the entry to the room so it synched with the living room ceilings, and straightened the walls to the ceiling for a cleaner look.
Felted louvres between the entrance and the living room provide acoustic insulation and warmth while still allowing light to penetrate the interior.
The large, double-height window at the front of the home looks into the dining area and brings light into one of the girls’ bedrooms in the basement. “The dining area is the part of the home that is pressed against the glass because the clients wanted it to be part of their community when people came over,” says architect Trevor Wallace. The edges of the otherwise square form of the surrounding timber screen have been rounded off to create a visual softness.
Claire picked out the furnishings for the second unit, making sure none were chemically treated. A spiral staircase leads up to the bonus loft space.
Inside Eugene and Claire’s home, an expansive sliding glass door connects their living spaces to the farm, creating a literal farm-to-table experience.
The breakfast nook is a new addition, and takes the place of where a dining room once was. The bench storage "makes the kitchen feel much more organized now,
The home measures approximately 1,485 square feet, with an open living space that includes the kitchen and dining room.
A dining area is located in one corner of the living space. The interior light fixtures are from Schoolhouse Electric in Portland, Oregon.
An Ingo Maurer Flotation light hangs over the Keiji Ashizawa-designed kitchen table, which is lined with Carl Hansen chairs.
An open floor plan hosts the kitchen, dining, and living room. Strategic angled walls and window positions control the views of the neighborhood, as well as the greater vistas.
Incisive openings to the garden make the interior feel more spacious. “The interior spaces have a generosity and benefit through actively borrowing external views,” says Bokey-Grant.
The architect also kept the home’s traditional organization around a central corridor.
“It’s a house where the architecture has been allowed to sing—it’s on display but not in a showy way,” says co-owner Francesca Breach.
The shelves display the homeowners’ books, records, clothing, and more, bringing personality to the spaces while still creating a regularity with its straight lines and consistent spacing.
"Crossing the ground and first floors, the shelf solves aesthetic and functional aspects," says Zooco Estudio.
Zooco Estudio hung multiple light fixtures at different heights to avoid distracting from the proportions of the double-height dining area.
Walls painted Black Ink by Benjamin Moore set the tone in the dining room. The couple retained the original floors and beadboard ceilings, and left the woodwork as they found it. Nick built the table, which can seat 14, from a counter found in the barn, and the chandelier above it is from Rejuvenation.
Drake Woodworking fabricated the dining table from old-growth maple wood, and it can comfortably seat 10 people.
The pendant lamp above the dining space combines Western industrial touches with an Asian wink at paper lanterns. It was the basis of the renovation's design.
On the main floor, the rhythmic repetition of floor-to-ceiling windows in the kitchen and dining room overlook the courtyard.
In the dining room, the whitewashed floorboards, walls, and ceiling provide a bright contrast to the tempestuous Cornwall weather.
“For us, the owner’s involvement was really exciting. We ended up doing a job that was much more eccentric than what’s usually seen in this market,” says designer Mazouk Al-Bader.
The team retained the cupola and inserted an industrial skylight that floods the living spaces with natural light. Teak paneling brings a warmth to the living areas beyond regular drywall, and teak slats allow light to flow into the stairwell.
Now, there’s enough room for a dedicated living and dining area, comfortably separated by a walkway out to the sliding glass doors and deck. The flooring is wide-plank pine, which will accrue a nice patina over time.
Graham Hill, a sustainability advocate whose TED talks have delved into the benefits of living small, put his own lessons into practice at his 350-square-foot apartment, which he shares with his partner and two dogs. Quick transitions, like drawing the FilzFelt curtain, convert the living space into a bedroom. The Drop Hat pendants are by Plumen and the convertible sofa is by Resource Furniture.
"Lipstick
Wardrobe cabinets from Reform stand on either side of the fireplace, maximizing storage. 
The new arched window brings light and views into the open-plan kitchen and dining area. Five colorful, geometric pendants designed by Jula Jessen for Schneid's Junit collection hangs over the dining table. 
The chimney now houses a wood-burning fireplace, which adds warmth and a notion of historical character to the main living area. The wood dining table and chairs pair nicely with the custom oak credenza.
The open dining area is equipped with custom white oak cabinets, floor-to-ceiling glazing, and a casement window.
The eat-in kitchen also boasts a stylish dining set composed of a travertine marquetry and brass inlay pedestal dining table from the 1970s paired with Thonet 209 bentwood and cane dining chairs. The lighting is Italian pendant lighting made of Murano glass and chrome from the 1970s by ZeroQuattro.
Alts Design Office replaced all the old insulation materials and moved the living room from the first floor to the second floor.
Larger models include more floor space for living, dining, or extra beds.
Petillaut designed a modernist built-in oak table that cantilevers in the dining room, preserving space in the open-plan area. Custom chairs with a slim silhouette also help to conserve space and create an airy quality for the room.
The kitchen looks into the living/dining area. The pressed metal backsplash was incorporated because it has sentimental meaning for the clients. The material is also economical and quick and easy to install.
The chairs slide out when needed.
In the dining room, Cori’s painting Perch hangs near a Laneberg table from IKEA.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.