599 Dining Room Light Hardwood Floors Chair Design Photos And Ideas

The team preserved the blue and buggy pine paneling, which was important to the owners, and made it more of a feature by bringing in new pieces, all of which highlight the double-height ceilings. "That pine, it's really filled with character," says Fowler.
Cooking and eating together is an essential part of life on the ranch. The floors throughout the open kitchen and dining area are wide-plank, engineered white oak by Castle Bespoke. A pair of copper Semi Pendants by Gubi hangs above the island. Green CH47 chairs by Carl Hansen surround a Solo Oblong dining table from De Le Espada.
The spaces are harmoniously linked by color and material palette. In the dining area, the round travertine table mirrors the paper lanterns by Isamu Noguchi suspended above, and vintage cane Cesca Chairs by Marcel Breuer completes the warm tableau.
At the Brooklyn outpost of The Wing, the all-women co-working space, a meeting room is swathed in a mature color palette of monochromatic pinks with matching un-upholstered Beetle chairs. The walls are covered with wallpaper depicting the the face of women.
Leather dining chairs have been paired with a simple white, round table to create spatial and visual balance in the corner nook by the kitchen.
The main dining area in The House features a simple white dining table surrounded by black-painted chairs. The generous windows flood the space with natural light.
A small table is built into the headboard of the bed, providing dining space for two. Simple pendant lights hang above, adding a decorative element to the muted interior.
A look back at how the living spaces now connect with the sunroom.
The vintage credenza once belonged to the architect’s grandmother, and the framed drawing on the right is by Graham’s mother, artist MJ Levy-Dickson.
In the dining room, a collection of new and old lives side by side: a table and paper lamp by HAY, vintage Breuer Cesca chairs from Jocie’s grandmother, and a painting by artist Carly Wilhelm.
The open-plan ground floor allows the communal spaces to flow into one another. A wooden ladder accesses the lofted bedrooms.
Built-in storage, floating shelves, and beverage and wine fridges now grace the nook where a sideboard had been. Rejuvenation’s Berkshire pendant with linen shades hangs above a Profile dining table by Ethnicraft and Fenwick chairs by Barnaby Lane. Muted colors like Dunn Edwards’ White Heat and Farrow & Ball’s Cornforth White for the cabinetry create a neutral, timeless background.
A view of the dining room from the kitchen. The portraits of the children are acrylic paintings by Kristine. The dining table was made by John from wood reclaimed from the farmhouse, and is paired with dining chairs from Smash Salvage in Hamilton, Ontario.
The built-in walnut buffet in the dining room adds a dramatic counterpoint to the white oak joinery used throughout the rest of the home.
The living room is a double-height volume filled with natural light. The furniture and housewares are by Knoll and Muuto.
Azalea Grey Mink Chairs from CB2 flank either end of the table, and the Rejuvenation Shaw Side Chairs line the sides. The artwork is by Seattle artist Jay Stern, and the wall lights are the Up Down Wall Sconce from In Common With, in green and black.
The brightened space sports midcentury-inspired furniture. The arrow artwork lines up with the five targets near the entry to the ground-floor bedroom.
A sheer curtain divides the living spaces as needed, while another lightwell directs sunlight into the dining area. “The pendant lights above the island and dining table are actually made of concrete, which I thought was a fun juxtaposition against the lightness of the room and general materials chosen,” Suzanne adds.

Photo by Kevin Scott
The couple streamlined and widened the decorative arch at the entry to the room so it synched with the living room ceilings, and straightened the walls to the ceiling for a cleaner look.
A run-down 1960s cabin in the Swiss Jura Mountains, a gateway to skiing, has been given a smart, playful overhaul by the architecture studio Frundgallina. Carved into four distinct sections, it’s a spiral playground that mingles different heights and thresholds.
The kitchen is efficient and compact, with flat-front cabinetry and Richlite counters.
The floors throughout are bleached oak.
The home’s entry opens to the kitchen and dining area in the first shipping container. Ecoply plywood walls, ceilings, and cabinetry, along with Tasmanian oak flooring, add a warm contrast to the exterior metal cladding.
Felted louvres between the entrance and the living room provide acoustic insulation and warmth while still allowing light to penetrate the interior.
The large, double-height window at the front of the home looks into the dining area and brings light into one of the girls’ bedrooms in the basement. “The dining area is the part of the home that is pressed against the glass because the clients wanted it to be part of their community when people came over,” says architect Trevor Wallace. The edges of the otherwise square form of the surrounding timber screen have been rounded off to create a visual softness.
Claire picked out the furnishings for the second unit, making sure none were chemically treated. A spiral staircase leads up to the bonus loft space.
Inside Eugene and Claire’s home, an expansive sliding glass door connects their living spaces to the farm, creating a literal farm-to-table experience.
The breakfast nook is a new addition, and takes the place of where a dining room once was. The bench storage "makes the kitchen feel much more organized now,
The home measures approximately 1,485 square feet, with an open living space that includes the kitchen and dining room.
The dining area is also where Alex and Andrea often work on client or personal projects.
An Ingo Maurer Flotation light hangs over the Keiji Ashizawa-designed kitchen table, which is lined with Carl Hansen chairs.
Rich black soapstone counters wrap black-matte IKEA cabinets, and appliances are hidden behind cabinet fronts so the room recedes. Storage now extends under the windows and lines the dining area, where the table and chairs were both Craigslist finds.
An open floor plan hosts the kitchen, dining, and living room. Strategic angled walls and window positions control the views of the neighborhood, as well as the greater vistas.
Incisive openings to the garden make the interior feel more spacious. “The interior spaces have a generosity and benefit through actively borrowing external views,” says Bokey-Grant.
The architect also kept the home’s traditional organization around a central corridor.
A new HVAC system fills the space between the brick columns at the windows. It’s a more graceful, streamlined treatment than in-wall units.
The brick wall that the wine storage once occupied was patched and repaired as necessary, while still bearing marks of the past.
The oak ceilings are about 16.5 feet high in the living and dining room.
The kitchen shelving, table, and bench were designed by Acuña and fabricated by Luis Miranda.
The lower level of the maisonette holds a dining area and kitchen.
“It’s a house where the architecture has been allowed to sing—it’s on display but not in a showy way,” says co-owner Francesca Breach.
The shelves display the homeowners’ books, records, clothing, and more, bringing personality to the spaces while still creating a regularity with its straight lines and consistent spacing.
"Crossing the ground and first floors, the shelf solves aesthetic and functional aspects," says Zooco Estudio.
Zooco Estudio hung multiple light fixtures at different heights to avoid distracting from the proportions of the double-height dining area.
A custom-made black walnut dining table is surrounded by chairs from Matthew Hilton Designs. A Lindsey Adelman chandelier hangs overhead. The team chose to paint the dining room in Railings by Farrow and Ball to create a mood apart from the airier kitchen and living area.
Frances sourced all of the furniture, much of which is midcentury and restored or custom made. The dining table was a bespoke piece done in collaboration with Guy Eddington, a local furniture designer. The vintage Moller chairs were manufactured by TH Brown and restored by and purchased from Juliet's Balcony.
Walls painted Black Ink by Benjamin Moore set the tone in the dining room. The couple retained the original floors and beadboard ceilings, and left the woodwork as they found it. Nick built the table, which can seat 14, from a counter found in the barn, and the chandelier above it is from Rejuvenation.
Berasategui also cites inspiration from "the atmosphere of the Factory and the first houses of Frank Gehry,"—but above all, he adds, the spirit of the home is lighthearted, "a playful liberation where humor leads."
One of the apartment's two bathrooms is tucked behind a curtain adjacent to the kitchen.
AZAB tore down the walls of the 969-square-foot flat using curtains to define and separate the living spaces. They also chose to embrace the unit's gentle curve and incorporate it into their design.
The project team discovered brick under the drywall in the room and left it exposed. The brick is indicative of the room once being a "summer kitchen," or a kitchen set up on the exterior of the home to be used during warm weather, which allowed for the heat to escape easily.
Drake Woodworking fabricated the dining table from old-growth maple wood, and it can comfortably seat 10 people.
The pendant lamp above the dining space combines Western industrial touches with an Asian wink at paper lanterns. It was the basis of the renovation's design.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.