172 Dining Room Concrete Floors Ceiling Lighting Design Photos And Ideas

The open-concept kitchen/dining room features new windows. A new custom glass door matches the original French doors in the dining room.
An Egg Collective dining table and vintage chairs sit under lighting by Lindsey Adelman. The walls echo the shou sugi ban siding of the exterior.
During the 2019 renovation, the building’s floors were refinished with Ardex. "In the process, two layers of color were added, which brought so much depth," says Ali.
The sun-drenched dining room features a commodious table designed by Measured Architecture and fabricated by local studio Caliper, surrounded by restored vintage Danish chairs.
Large glass doors fold open, joining the living room and kitchen with the front courtyard.
The kitchen and dining space sit on the second level, where expansive windows frame the treetops that populate the adjacent hillside.
Rather than adding flooring on top of the slab, the floors throughout are exposed aggregate concrete. The thick concrete slab adds thermal mass, keeping the interior temperature more consistent.
The bespoke dining table is crafted from a fallen silk oak found on the site. The large glazed doors open to the covered patio, extending the living space outside.
A small dining area is located behind the living area. A plaster wall separates the dining and living space from the kitchen. The decision was made to create dividing "panels" rather than full walls to maintain a sense of openness throughout the home and to allow for the layering of the couple’s collection of objects.
With the door separating the existing home and the addition open, there is a clear flow between the new family room and the kitchen and dining area. With the door closed, however, the space is divided into two more private spaces.
Thonet chairs surround a table from Made by Morgen, and the pendant is by Cult Design. The dining room cedes to an exterior terrace.
The view from the kitchen-dining room shows the glassed-in, central garden lightwell, accessible via large sliders.
The kitchen/dining area features bespoke American oak joinery, and Juuyo suspension lamps created by Lorenza Bozzoli for Moooi.
The geometric shape of the roof was driven by the desire to capture a “perspective view” out into the landscape, through both windows and skylights. “The volumes of the roof extend that view out into the landscape,” says architect Peter Tolkin. “The angle and shape of these various views were all connected, which is how the shape of the roof structure got produced.” As a result, each volume has a unique shape and section.
An exterior terrace lies just off the main living spaces on the third floor. It can be seen through the window at the stairs.
Natural light cascades over the stairwells to reach the tree growing in the dining room.
The open dining area sits between the living room and the kitchen, and it can be closed off to the entry hallway via a sliding door.
A screen made of white oak separates the living room from the dining room and kitchen. The lower level has concrete floors.
The goal for the first floor was to embrace the shade provided by the mature trees, create a rich material moment, and incorporate all of the storage that the family would need.
These wood-wrapped spaces take oriented strand board to new heights.
The warmth of the cross-laminated timber (CLT) panels is contrasted with darker, more stonelike materials throughout—including a polished concrete floor in the dining area and dark stone tiles in the bathrooms.
The dining room features a number of potted plants in a “dry courtyard” that echoes the greenery in the outside living spaces.
The experience of volume is much greater in a small space than in a large one, and that’s what contributes to the house’s feel,” says architect Michael Lumby.
The living and dining rooms have custom built-in cabinetry by Alula Woodworks.
The owners did not want window treatments that would obscure the views, so motorized privacy shades and insect screens were installed on the exterior. The polished concrete floor slab helps cool the home in the summer and retain heat in the winter.
Strategic openings and skylights—such as the one above the dining room table—provide plenty of natural light throughout the day. As a result, artificial lighting is only needed at night.
Pocketed sliding doors connect the breakfast nook to the front yard, which is screened from passersby with olive trees. “Enjoying the early morning light that enters the breakfast nook is a great way to wake up while having a cup of coffee,” says Joseph.
“Public interior and exterior spaces have been arranged to enable free flow from one space to another,” says Joseph. “One can feel the total length and width of the property by standing at the heart of the home, the kitchen island.”
Above the dining room there is an atrium with 28-foot vaulted ceiling and skylights. While the steel “moment frame” structure was initially designed to be entirely framed in wood, the span required a switch to steel, which was left exposed as a design feature to create a “wow” moment upon entry.
The home takes the form of two volumes that slide past each other. The front door leads directly to the center of the home, which connects to the both the entrance courtyard and the rear pool area, dissolving the boundaries between interior and exterior space.
A vintage table and chairs ground the dining room, which features art by Chaz Bear (also known as Chazwick Bundick).
The dining table is a family heirloom surrounded by Ripley Dining Chairs from Four Hands.
The former exterior wall is now a textural accent in the living room that syncs with the concrete wall in the kitchen.
Moloney Architects unified the home’s interior and exterior by strategically applying materials. The oak at the interior ceiling continues on the exterior, as does the white brick. The thin profile of the steel around the windows and doors completes the effect.
Architect Kirsten Schwalgien converts the former stable of a famed Catalan modernist building into a contemporary loft.
For the dining room, Claudio asked local artisans to create an homage to Donald Judd’s Library chairs using Oaxacan materials.
The Nook
The red paint was stripped off the built-in and the hardware updated, while the counter was kept.
A coat of Dunn Edwards White brightens up the spaces now. A table from Henrybuilt is surrounded by Eames chairs and sits atop a rug from Nordic Knots. The pendant light is Gerald Thurston for Lightolier and was purchased at a local vintage store called the Sunshine Shop.
Simple wood joinery provides a nice backdrop to the muted dining area while also discreetly concealing a bathroom behind and within. A salt-and-pepper finish on the concrete slab carries throughout the main floor plan.
The timber pendant above the dining table is by New Zealand–based lighting designer David Trubridge.
A long breakfast counter is inserted within the white box, encouraging dialogue between people in the living and dining areas and those in the dry kitchen.
The home’s interior is quite minimal and makes extensive use of large windows to let in sunlight and views.
By saving money on her dining table, which is a piece of walnut countertop from IKEA, Morrison was able to budget for splurges like a bespoke, pink velvet sofa from Anthropologie.
Located on a wooded property some 80 miles north of New York City, the Pond House is the weekend hangout for Kyle Page, founder of Brooklyn-based architecture firm Sundial Studios and his family. Perched atop a concrete plinth, it features weathered steel cladding and blackened cedar siding. Glass doors and a covered porch stepping down to the pond add another dash of indoor/outdoor synergy, while the interiors are awash in natural materials like sugar maple and fallen ash.
Lago Vista by Dick Clark + Associates
In the dining area, an opaque interior window belongs to the bathroom in the master suite and the door leads to the second bedroom and bathroom suite.
A 2014 remodel of Steel House #4 improved daylighting by opening the floor plan.
The outdoor dining table playfully converts to a ping pong table. The concrete kitchen island and dining table have been designed to be robust and low maintenance.
The home has been designed to encourage engagement with the outdoors, with the majority of the living spaces located outside, including the dining area and kitchen. Sliding timber barn doors close off the kitchen space when it is not in use.
The apartment renovation takes raw, industrial materials and celebrates them in a refined way.
The elevator entrance opens to the kitchen and dining area, which is the social heart of the home. A line of statement halogen lights hang from the ceiling above the dining bench, which is clad in timber boards reclaimed from the original floor.
The client leads an active lifestyle, and the design team had initially planned on putting a climbing wall in one corner of the apartment. While this feature didn’t make it into the final design, there is abundant storage for bikes and ski gear.
The dining room is separated from the living area by a built-in cabinet, both rooms are located under the home's airy vaulted ceiling.
Set within an architectural village in Nova Scotia, Canada, MacKay-Lyons Sweetapple Architects’ Smith House is a vacation home for an art collector couple. Comprising three pavilions looking out to the Atlantic Ocean, each building differs drastically in space and materials. For instance, the night pavilion reflects a stone cave with bedrooms, while the day pavilion’s living and social spaces—including a hidden wine cellar under the kitchen—are reminiscent of a temple.
The interior of the extension features finishes in muted colors and has been designed to bounce as much light around the space as possible.
The opening from the kitchen/dining area to the outside was expanded with a bifold door.
With high ceilings, Art Deco concrete pillars, and plenty of industrial details, this 1,462-square-foot corner loft is a striking private residence.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.