306 Dining Room Concrete Floors Table Pendant Lighting Design Photos And Ideas

The homeowner brought his own excellent taste to the project and picked out key furniture pieces that fit the home’s modern vibe, and add a small hit of color.
Heid kept the interiors largely raw, which left Lara, Doug, and their interior designer friend, Elaine O’Dwyer, to fill in the blanks with a mix of modern furnishings and family treasures.
With the door separating the existing home and the addition open, there is a clear flow between the new family room and the kitchen and dining area. With the door closed, however, the space is divided into two more private spaces.
The kitchen island table is custom, weathered with chains and hammers for a rustic look.
“Moments of finer-scale timber detailing are carried through the design, providing a sense of craftsmanship for the builder and furniture maker clients,” note the architects.
The custom kitchen cabinetry and table are made from Douglas fir. The Elefy dining chairs are by Jaime Hayon for &Tradition, and a Tine K Home pendant lamp hangs above. Polished concrete floors run throughout the space.
“It’s a human-scaled house. It’s not intimidating or fussy. It feels good,” explains architect Solomon Berg.
Where they could reuse original fittings and fixtures, they did, painting Bakelite handles and repurposing industrial, warehouse-style pendants found on-site. “We used whatever we could, and didn’t throw things out. Even the front door that was being thrown out by the neighbor next door (who was also renovating), Rose saved.” says Szczerbicki.
The passively designed house doesn’t have any heating or cooling mechanical elements; the slab floor collects heat that radiates through the space. Windows are oriented for maximum winter sun, with external eves blocking the heat come summertime.
A flourishing garden grows inside this glass-roofed Victorian home in Melbourne. The skylight creates a sunny space to dine while warm wood tones accentuate this nature-inspired abode.
The kitchen/dining area features bespoke American oak joinery, and Juuyo suspension lamps created by Lorenza Bozzoli for Moooi.
The circular wall sconce is a nod to Ahumada’s Mexican heritage. It’s made from a $2 comal—a type of cookware that is traditionally used to prepare tortillas. “We bought four of them, and they turned out amazing using an LED strip and a cake plate," Thomas says.
An exterior terrace lies just off the main living spaces on the third floor. It can be seen through the window at the stairs.
Natural light cascades over the stairwells to reach the tree growing in the dining room.
Many of the home’s original finishes could not be salvaged, including the walnut plywood in the dining area and kitchen. The siding was replaced with a fresh veneer of the same wood. Recessed baseboards give the kitchen island, topped with a Whitehall Cambria countertop, the appearance that it is levitating. The gilded hanging lamp by Peill & Putlzer was purchased secondhand in France.
Natural light and materiality were celebrated in the design, from the warm timber surfaces to the pigmented polished plaster walls and micro-cement floors that help reflect light.
DCW Editions' Les Acrobates lights that hang above the dining table contribute to the design's warm, industrial feel.
Yellow Cloud Studio designed the dining table that was built by Stuart Indge Ltd. The midcentury chairs are by Arne Hovmand Olsen, made by Mogens Kold.
The view from the front living room toward the rear extension through the capsule window.
The eye-catching capsule window, bisected by a large skylight, was inserted into the original brick wall and replaces a traditional sash window.
A screen made of white oak separates the living room from the dining room and kitchen. The lower level has concrete floors.
The goal for the first floor was to embrace the shade provided by the mature trees, create a rich material moment, and incorporate all of the storage that the family would need.
The dining room features a number of potted plants in a “dry courtyard” that echoes the greenery in the outside living spaces.
The experience of volume is much greater in a small space than in a large one, and that’s what contributes to the house’s feel,” says architect Michael Lumby.
If it’s a minimalist space that you seek, you’re in luck with this 1959 Alexander Construction Company–built home that was designed by William Krisel. This home promises tranquility with crisp, white interiors drenched in sunlight. The backyard offers a multitude of options to keep you and your guests busy: swim in the large pool, converse by the fire pit, or cook up a meal on the gas grill.
An Italian import, the large Bend table seats 10 and melds curved ash legs with a cast aluminum top.
Above the dining room there is an atrium with 28-foot vaulted ceiling and skylights. While the steel “moment frame” structure was initially designed to be entirely framed in wood, the span required a switch to steel, which was left exposed as a design feature to create a “wow” moment upon entry.
The home takes the form of two volumes that slide past each other. The front door leads directly to the center of the home, which connects to the both the entrance courtyard and the rear pool area, dissolving the boundaries between interior and exterior space.
The dining table is a family heirloom surrounded by Ripley Dining Chairs from Four Hands.
The courtyard includes a sun-filled deck, plantings, and a small run of stepping stones that lead towards the home’s entry.
Moloney Architects unified the home’s interior and exterior by strategically applying materials. The oak at the interior ceiling continues on the exterior, as does the white brick. The thin profile of the steel around the windows and doors completes the effect.
Architect Kirsten Schwalgien converts the former stable of a famed Catalan modernist building into a contemporary loft.
The dining room is set in the center of the triple-height space at the heart of the home. A replica of the Oval dining table by Saarinen is paired with Wishbone chairs by Carl Hansen and Sons. Davide Groppi’s Moon pendant lamp hangs above.
Responsive sliding shade awnings shield the interior from too much sun. In seconds, the shades can be remotely closed to provide almost 100% protection from UV rays.
A garden is integrated into a green bench seat, optimizing space in the dining area while drawing the outdoors in.
"I think patios are very important in this kind of weather-adjusting architecture," says Elizarraras. "They come all the way from Arabic architecture, from 15th-century Southern Spain."
Off-Grid Guesthouse by Anacapa Architecture
The living area completely opens up to the exterior, dissolving the boundary between inside and outside. The stone flooring in the living area is from Eco Outdoor.
The kitchen bookends an open-plan layout that also includes a dining area and living room. Full-height windows help create a sense of spaciousness and open the living areas to the backyard.
The red paint was stripped off the built-in and the hardware updated, while the counter was kept.
A coat of Dunn Edwards White brightens up the spaces now. A table from Henrybuilt is surrounded by Eames chairs and sits atop a rug from Nordic Knots. The pendant light is Gerald Thurston for Lightolier and was purchased at a local vintage store called the Sunshine Shop.
The homey environment is furnished abundant plants, homemade and modern furniture, and crafted and woven objects.
Hudson-Smith builds furniture to stay connected to the pleasure of creating something tangible, including this dining table.
The calm dining room features custom dining table, Davide Groppi MISS LED metal pendant lamps by Omar Carraglia, and the owner’s own dining chairs.
Simple wood joinery provides a nice backdrop to the muted dining area while also discreetly concealing a bathroom behind and within. A salt-and-pepper finish on the concrete slab carries throughout the main floor plan.
The timber pendant above the dining table is by New Zealand–based lighting designer David Trubridge.
The brick walls of the extension provide a warm, textured interior that requires little more than simple furnishings and light fittings to feel comfortable and lived in.
The new addition extends into the backyard, which has been transformed into a small courtyard that draws light into the interior.
“We gave the architect a hard time by being ourselves, by being very stubborn,” adds Roi.
The dining area features a vintage Eero Saarinen Oval dining table, Omar De Biaggio Bacco chairs from Design Within Reach, and an Acorn pendant by Atle Tveit for Northern.
Lago Vista by Dick Clark + Associates
Wishbone chairs by Hans Wegner for Carl Hansen & Søn surround a custom dining table, which is made out of a leftover piece of scaffolding from construction. The lighting is custom by Heather Dahl.
The dining room sits within an open plan, but is defined by a clerestory pop-up and a display wall.
The home has been designed to encourage engagement with the outdoors, with the majority of the living spaces located outside, including the dining area and kitchen. Sliding timber barn doors close off the kitchen space when it is not in use.
The L-shaped lot—and the decision to create a private courtyard and patio—made the kitchen and dining space the natural hub of the ground floor. Sweet installed full-length cabinetry on the western wall for storage, and included a wood niche for convenience.
Villa Slow houses two bedrooms that allow for various arrangements—the rental can be set up for couples, families, friends, etc. Each room also comes with its own bathroom.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.