66 Dining Room Concrete Floors Table Ceiling Lighting Pendant Lighting Design Photos And Ideas

An Egg Collective dining table and vintage chairs sit under lighting by Lindsey Adelman. The walls echo the shou sugi ban siding of the exterior.
During the 2019 renovation, the building’s floors were refinished with Ardex. "In the process, two layers of color were added, which brought so much depth," says Ali.
With the door separating the existing home and the addition open, there is a clear flow between the new family room and the kitchen and dining area. With the door closed, however, the space is divided into two more private spaces.
The kitchen/dining area features bespoke American oak joinery, and Juuyo suspension lamps created by Lorenza Bozzoli for Moooi.
An exterior terrace lies just off the main living spaces on the third floor. It can be seen through the window at the stairs.
Natural light cascades over the stairwells to reach the tree growing in the dining room.
A screen made of white oak separates the living room from the dining room and kitchen. The lower level has concrete floors.
The goal for the first floor was to embrace the shade provided by the mature trees, create a rich material moment, and incorporate all of the storage that the family would need.
The dining room features a number of potted plants in a “dry courtyard” that echoes the greenery in the outside living spaces.
The experience of volume is much greater in a small space than in a large one, and that’s what contributes to the house’s feel,” says architect Michael Lumby.
Above the dining room there is an atrium with 28-foot vaulted ceiling and skylights. While the steel “moment frame” structure was initially designed to be entirely framed in wood, the span required a switch to steel, which was left exposed as a design feature to create a “wow” moment upon entry.
The home takes the form of two volumes that slide past each other. The front door leads directly to the center of the home, which connects to the both the entrance courtyard and the rear pool area, dissolving the boundaries between interior and exterior space.
The dining table is a family heirloom surrounded by Ripley Dining Chairs from Four Hands.
Moloney Architects unified the home’s interior and exterior by strategically applying materials. The oak at the interior ceiling continues on the exterior, as does the white brick. The thin profile of the steel around the windows and doors completes the effect.
Architect Kirsten Schwalgien converts the former stable of a famed Catalan modernist building into a contemporary loft.
The red paint was stripped off the built-in and the hardware updated, while the counter was kept.
A coat of Dunn Edwards White brightens up the spaces now. A table from Henrybuilt is surrounded by Eames chairs and sits atop a rug from Nordic Knots. The pendant light is Gerald Thurston for Lightolier and was purchased at a local vintage store called the Sunshine Shop.
Simple wood joinery provides a nice backdrop to the muted dining area while also discreetly concealing a bathroom behind and within. A salt-and-pepper finish on the concrete slab carries throughout the main floor plan.
The timber pendant above the dining table is by New Zealand–based lighting designer David Trubridge.
Lago Vista by Dick Clark + Associates
The home has been designed to encourage engagement with the outdoors, with the majority of the living spaces located outside, including the dining area and kitchen. Sliding timber barn doors close off the kitchen space when it is not in use.
The interior of the extension features finishes in muted colors and has been designed to bounce as much light around the space as possible.
Two staircases lead from the entry to the main living space, connected by deep ledges that can function as seating or shelving.
The ceilings in the adjoining kitchen and dining room are defined by porcelain “timber look” tile from Solaris. The curve of the exterior columns carries inside.
Campos made sure to capture views to the landscape outside, so as to connect the city home to the natural environment.
The long kitchen table, which can comfortably sit eight, has been handcrafted from salvaged cedar. Birch and chalkboard barn doors effortlessly hide any unwanted clutter.
Expansive doors open the the kitchen up to the forest on two sides.
A hidden door in the oiled oak wall panels also leads to the children’s quarters.
When a maple tree had to be cut down on the property in order to let in more light to the building, the wood was repurposed for the dining room table, stair tread, and kitchen island. The chairs are from The Bay.
The kitchen and dining room occupy the space under the former gallery.
A fully operable wall in the dining room brings in natural light and gentle breezes, making the most of the SoCal climate.
Marble slabs adorn the wall, and bespoke lighting illuminates the table in the dining room.
The indoor/outdoor dining area lies just off the kitchen.
While the design in the bar remains clean, the tones are moodier with an added touch of glam.
Last Night is permeated with wood slats, creating a warm space to sip and mingle.
The dining space includes a built-in bench for additional seating. Colorful artwork from gallery Vroom & Varossieau decorates the walls.
Major interior moves include restoring the tinted concrete flooring throughout, as well as the abundance of Philippine mahogany in the ceiling, walls, and cabinetry. The team also built custom furnishings designed by Wright, such as the dining room table, here surrounded by Nakashima chairs.
The dining area features Captain chairs and a Bistro table from Bend Goods.
Yellow corrugated metal walls with grand glazed openings provide a bold space for dining in the trees.
IF House - Photo 04
The custom pendant light over the dining room table was made by Lighting Nelson & Garrett.
Along with a soothing neutral palette, the living room in the Union Bay Residence also provides sweeping views of Lake Washington and beyond.
Large openings provide seamless connections between the backyard retreat and the ground-floor living spaces.
A petite dining table is surrounded by sky blue chairs that sync with the nearby kitchen cabinets. The pendant is the Factory Light No. 9 Pendant from Schoolhouse Electric.
A Wintercheck Factory Light sits atop a credenze by Wüd Furniture.
A steel fireplace lies between the dining space and open kitchen.
Almost all of the cottage's structural elements and internal divisions are made from cross-laminated timber. The only exception is a large wooden beam that runs the length of the apex. The home's windows and doors are by Velfac.
The dining room connects to the kitchen.
The wine cellar can be seen through the glass section of the floor.
Entry courtyard to the right and dinning room in the front flanked by covered glass patio.
Dining room with a covered patio and fabric curtain(open position) for privacy and harsh south sun.
Each line is in communication with every other line: ceiling lines align with glazing patterns, while in the dining room the windows open together, a reference to the idea of a “machine for living.”
The kitchen overlooks the dining and living room.
Ample natural light enters via the sliding hardwood screens, keeping the interiors bright and airy.
A custom-designed wood dining table is surrounded by chairs acquired at Saint-Michel Flea Market in Montreal.  IKEA pendant lamps decorate the space.
The kitchen island is made from oxidized steel with a honed black marble benchtop. Cabinetry in blackbutt, an Australian hardwood known for its fire resistance, contrasts with the dark interiors.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.