8946 Home Design Ideas and Photos

Dive into Dwell's photo archive of spectacular modern homes that embody great design. From midcentury gems to prefabricated units to eye-opening renovations, these inspirational projects are elegant responses to the site and the client's needs. Here, you'll find ideas for every room in the house, whether it be kitchen, bath, bedroom, living, or dining—and beyond.

In the master bedroom, a Mandal bed from Ikea is draped with a Tuuli duvet cover by Marimekko.
The master bathroom is clad in inexpensive tile from Daltile. The wall-hung toilet is by Duravit.
The kitchen is outfitted with Akurum cabinets from Ikea. The island is also an Ikea cabinet, customized with maple panels to match the flooring.
Architect Ben Waechter wrapped the upper floor of Nick Oakley’s house in inexpensive black corrugated steel. By rounding the corners, Waechter avoided unsightly trim at the edges.
Despite the cast-on-site concrete dividers, there's still an airy sense of space; the dividers support, instead of overwhelm. This approach came from the architects' constant sense of experimentation and playfulness, a deliberate approach that helped them find new ways to use recycled and salvaged materials.
"It was supposed to be as naked as possible," says Alexandru Popescu, one of the members of R3Architetti who helped design and build the 3 Vaults apartment. "The furniture is absolutely included in the architecture; it’s more like an indoor landscape instead of a typical open plan." The kitchen exemplifies their approach, with textured concrete walls contrasting with wood panels and salvaged industrial lighting. The table, custom built by R3Architetti, is made in part from pipes procured from one of their fathers, a plumber.
In the seating area, a trolley found at a flea market functions as the coffee table alongside an expansive Navone–designed sofa for Linteloo. Custom pendants by photographer Mark Eden Schooley hang above the dining table.
The upper level of the 5,300-square-foot space is accessed via a slender stair with reclaimed-wood treads.
In the shower: custom Carocim tile, created in Morocco.
A freestanding tub from the Water Monopoly.
The open plan living room and kitchen areas utilize natural materials, from reclaimed oak flooring to custom-made cabinetry. The Oscar sofa by Matthew Hilton from Future Perfect marks off the living room area.
The cedar siding used on the exterior reappears throughout the house. Keen on recycling the wood, the couple added shelving to their kitchen as well.
“It was a natural choice,” says Adrian of using reclaimed and rescued wood. “I didn’t want to chop down a whole lot of trees.” The walls and ceiling are lined with planks of butternut harvested from diseased trees in Vermont.
Secondary Living space leading to pool
Beauty of engineered wood
Staircase
Architect, builder, and developer Jeremy Levine stands at the threshold of the front deck and the living room under his newly raised ceiling made of wood recycled from the original pitched roof.
Mazza and Patten both used off-the-shelf Ikea cabinets in their kitchens. They customized them by raising them up a few inches and dropping a sink into a store-bought table, which serves as the countertop. The pair is thrilled with the results. Even the architects they hired to work at the deli from Grupo 7 were impressed: “They said, ‘These cabinets are insane. How do we get them?’” Mazza recalls.
Visitors pass by a sentry wall of lamps from Design House Stockholm on their way to the airy living-dining room with its 52 windows.
A private raised patio in the small backyard further extends and expands the space into the outdoors.
With a nod to the natural skew of the cliffs nearby, the 

roof creases inward on the edges, with folds called crickets. The design is twofold: 

The lower roof utilizes a number of super-integrated gutters and the upper roof collects rainwater.
Instead of building to preexisting designs and plans, the “Father of the Design-Build Movement” and his disciples designed as they built
The mezzanine daybed is set in a windowed nook within shelves recycled from a Lundia system. Peta Tearle designed the color scheme and chose the black Melteca kitchen cupboards, which echo the exterior.
The shower is lined in Magma Black tile purchased at the Tile Space in Auckland.
“When you’re lying in bed at night, you can’t tell where the wall ends and the ceiling starts,” Mark says. “The corners disappear.”
The walls meet the ceiling at unexpected angles, making the volumes appear larger than they are.
A concrete slab at the entry transitions to a staircase of recycled tawa.
Rather than resist the natural slope of the Buena Vista Heights backyard, landscape architect Eric Blasen composed a well-considered, minimal, multiterraced space. Accent details, like the flat handrail and stone stairs, mirror those repeated both inside the home and out front, respectively; Blasen worked directly with architect Tim Gemmill to ensure a cohesive feel between the spaces. Photo by Marion Brenner.
Their bathroom has walls of watertight Plexiglas. “They were so easy to set up,” John says, “the contractors installed all six bathrooms in one day.”
The largest of three adjacent single-family residences that form the Triad grouping, Case Study House #23A was completed in 1960. The three homes were planned to be the pilot project for a large tract of houses in the La Jolla district of San Diego, but these three were the only ones to be built. The goal for the Triad homes was to design in a manner that created a close relationship between the houses—while still maintaining privacy. All three homes were designed by the architectural firm of Edward Killingsworth, Jules Brady, and Waugh Smith.
Built in 1948, the two-bedroom Stuart Bailey House was designed by Richard Neutra and is currently one of two residences on the Sam Simon Estate in Pacific Palisades property which recently sold for $14.9M. Neutra’s Case Study was designed with a classic midcentury open layout and features large, floor-to-ceiling glass sliding doors. It was the only Case Study designed by Neutra which was actually built.
Designed by Charles Eames and Eero Saarinen and completed in 1949, the Entenza House is situated on a flat bluff in Pacific Palisades overlooking the Pacific Ocean. The modular home features a steel frame construction, which has been concealed with wood-paneled cladding. Entenza frequently entertained, so the house consists of mostly public and very little private space.
Designed by Craig Ellwood, Case Study House #16 was the first of three houses in Arts & Architecture magazine’s Case Study House program. Ellwood—who had been trained as an engineer—was a contractor with no formal architectural training and Case Study House #16 remains the only surviving, intact example of Ellwood’s designs for the program. His passion for industrial materials is evident in the use of of steel, glass and concrete.
Salon of the Freunde von Freunden X Vitra Apartment

Tented fabric provides separation for the bedroom, and plays off the room's array of textures.

Photo by Steve Herud
Despite its numbering, Case Study #1 was not the first house to be completed as part of Arts & Architecture magazine’s Case Study House program. Designed by Julius Ralph Davidson, the 2,000 square foot house was completed in 1948. Situated on a gently sloping lot in the prestigious Toluca Lake neighborhood of Los Angeles, the house introduced architectural elements that came to characterize the program such as floor to ceiling glass, a flat roof and an open floor plan.
The Bass House, which is known as Case Study House #20B (there were two Case Study Houses numbered 20),  was constructed in 1958 in Altadena, California. The home differs from the other Case Study Homes in that it was built primarily out of wood, instead of steel. Designed by the architectural firm of Buff, Straub, and Hensman who worked closely with the owners, renowned graphic illustrator Saul Bass and his wife biochemist Dr. Ruth Bass--the architects were interested in the possibilities of wood as it pertained to mass production in home construction.
Located in Los Angeles' Pacific Palisades neighborhood, The Eames House, also known as Case Study House No. 8, is a landmark of midcentury modern architecture. Constructed in 1949 by husband-and-wife Charles and Ray Eames, they lived in the home—which served as both their home and studio—until their deaths. Charles in 1978 and Ray, ten years to the day, in 1988.
Lesser known but equally stunning is Pierre Koenig’s Bailey House, Case Study House #21. A simple one-story box with a flat roof, built mostly of steel and glass, Koenig achieved his goal of designing a home which was both affordable and beautiful. The Bailey House currently houses Seomi International Gallery which offers visits by appointment.
A stockpile of wood sheltered from the elements.
One North Face tent sits atop a deck; another caps the main building, which contains a kitchen and dining area. Photo by: Dean Kaufman
The dining table in the Suttles and Shah residence made from two old Mexican doors.
“You can stand in one space and reach everything,” explains Colin of the precise kitchen layout with its custom-made stainless steel countertop, cantilevered cupboards, and integrated cooktop and oven. The cupboards’ shallow shelves were specially made to take up minimal space and to fit Muji storage jars.
The home, a half-sunk diamond, is experienced very differently from each of its sides. Using BIM software, the firm designed modular prefabricated wooden panels that make up each of the home’s facades. Western red cedar was chosen for the panels, while tropical Bilinga was selected for the edge beam.
Throughout the interior, window frames are sunk into the floor and ceiling, erasing the sense of space between inside and outside.
The master bathroom is softly lit by a skylight. The bath, by Laufen, is sunk into the floor to maintain a feeling of space.
The use of the two types of concrete continues throughout the project, both on the interior and the exterior spaces.
Exterior
Exterior
Terrace
Master Bathroom
Kitchen
Kitchen
Exterior
Master Bath
Master Bedroom
Kitchen/Dining Area with sliding window closed
This home took inspiration from the brutalist buildings found in its Tel Aviv neighborhood. The home is comprised of two concrete squares stacked on top of each other, with a skylight running along the entire length of the stairwell and flooding the home with sunshine. Sections of the silicate-brick walls have circular holes cut out from them in order to connect the various rooms visually.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.