32994 Home Design Ideas and Photos

“Not a drop  of water is wasted here,” Nina says of the yard. “This is huge  for Mexico City. The whole terrace  is a water collector.”
Once through the street-level entrance, the property's modern garage door comes into view. Stairs lead up to the kitchen.
An important aspect of the home’s design is the seamless flow between inside and outside, which is enhanced not only by large windows and doors, but also by the home’s materials. The majority of the surfaces and structural elements in both the interior and exterior are composed of concrete, stainless steel, and wood, ensuring a unification between the two while guaranteeing durability. Concrete floors require little maintenance, while local wood helps the home blend into its surrounding landscape.
Looking back on the home from the concrete patio, its verticality becomes apparent. The zinc, cedar, and glass extension erupts from the base of the old brick envelope—diminutive but disruptive.
The Perth residence of Renee Coleman via the Design Files.
Concrete stairs lead up to the sleeping loft. Photo by Per Magnus Persson.
A 22-foot sliding-glass door by Fleetwood opens onto an ipe deck furnished with lounge chairs, a cocktail table, and stools from Room & Board’s Penelope line. The bar is made of concrete and Richlite, a wood-fiber composite used in skateboard ramps.
The defining gesture of a house on the Big Island of Hawaii by architect Craig Steely is a 139-foot-long, four-foot-tall concrete beam spanning the roof. Owners Craig Mayer and Rick Penland relax on the lanai, or porch.
In the new 2,770-square-foot apartment, original I-beams brace the structure at dramatic angles and collide overhead, and the raw concrete is tempered by blackened steel, white-oak flooring, and bush-hammered Carrara marble—all selected by Willis.
A nine-foot-tall door covered with quarter-inch white oak slides along a ceiling rail and can be moved with just a finger to close off Don and Lisa’s kitchen or bedroom. Made of wood and metal, and welded onsite, the door moves along 400-pound-capacity rollers by McMaster-Carr. A matching sliding door opposite hides a storage area. “Because of their size, the doors had to be made inside,” says Don, who did the job himself. mcmaster.com
Uncovering the original concrete surfacing of the columns, which are unusually thick thanks to the building’s original industrial function, was a major undertaking. Covered in successive layers of white paint, a team worked for over a week to expose the concrete, revealing the space’s gritty character.
The dining room leads onto a terrace with a built-in concrete table and barbecue that are original to Raman and Schaffrath’s design. A pair of Hardoy butterfly chairs from Knoll are positioned by the pond.
Fuscaldo and Krien found an old workbench and used the wood to create the counter around the kitchen sink. Photo by Nic Granleese.
At over 500 square feet, the house’s green roof may be its most powerful—and most expensive—environmental statement. It cost $8,000 to waterproof, and $7,000 to landscape. Water from the roof feeds the toilet and the garden’s watering system, and the garden itself insulates the house and keeps gas bills low in winter. Photo by Nic Granleese.
It's traditional among homes in the region to enter through their backdoor, seen here. The door leads directly to the living room.
The lower level is covered in traditional red brick, while the upper level consists of coil-coated aluminium sheet with large glass panes.
A brick fireplace feature creates a low window from the kitchen into the living room to keep a connection between the rooms without relying on a completely open floor plan. Energy-efficient MR16 halogen lights are recessed into the wood ceiling to further emphasize the clean lines throughout the interior spaces.
A COMPACT THREE-STORY BRICK LOFT IN SAN FRANCISCO

Making the most of vertical space unleashes the potential of a petite San Francisco project.

Photo by Cesar Rubio.
The master bath features a freestanding bathtub and elegantly curved spout.
A 2,500-square-foot backyard off a Portland home was completely overhauled by architect Michael Howells. Its new design uses pavers to divide the yard into sections that include planters, a cedar soaking tub, and a fire pit.
Windows are scattered throughout the house in order to let in natural light wherever possible, while custom furniture with clean, minimal lines contributes to the natural palette.
A sauna is an optional feature. Cedar and concrete create a recurring visual theme from the exterior to the interior.
More than just a clever cover, the ipe wood shell of Mark Erman's spa, thanks to its 40-foot tracks, niftily navigates the rocky straights between spa shelter, dapper deck, and bespoke buffet table.
The cherry veneer cabinets carry into the streamlined kitchen where a Shepard Fairey print and a range by Wolf take pride of place. "We tried to make sure that all the wood used in the project looked seamless and uniform," says de Leon. "Wood was the only 'color' we introduced."
The family room has wall-to-wall cabinets built by Bradford T. Newhall Construction, a local company that also served as the general contractor on the project. The stainless steel drawer pulls are by Sugatsune. The minimalist white-and-wood interior complements the couple's collection of mod furniture, which includes a vintage sofa by Edward Wormley for Dunbar and two cork tables by Jasper Morrison for Moooi.
Maybe the most enviable bunk in the house, 

the downstairs guest room has an unadulterated view out into the trees.
The swimming pool offers an alternative plunge to the nearby Bantam River.
The couple made the house feel even more spacious by flooding a series of levels with natural light.
The family relaxes in their home’s dining 

room, sited atop the old foundation. Organschi designed and fabricated the table of wenge wood; the chairs were inherited from his uncle; and the pendant lights are Bertjan 

Pot designs for Moooi.
The modern lower-ground floor connects to the rest of the house via an open-riser timber staircase with clear glass balustrade.
Walnut panels make up the floors and ceiling, in a subtle material nod to the former home’s midcentury provenance. Jack and Ellen lounge on a Thayer Coggin sectional, which is joined by a Barcelona chair by Mies van der Rohe and a coffee table by Brad Ascalon; Chris designed the custom built-in shelving.
Together with Nick Dine, Chris also designed the concrete planters, pillows, and powder-coated steel lounge chairs on the front deck; all are part of the Modern by Dwell Magazine home collection for Target. Predominantly native, fire-resistant plantings dot the property, which sits in a wildland urban inter-face (WUI) zone.
By the bed, the shelving pattern is meant to suit Vinciguerra’s tendency to read several comics and graphic novels at once.
The living room is cozy, but large enough to seat a few friends.
The dining room.
In a 21st-century homage to both the compartmentalization of Hausmann-era interiors and graphic novels, the apartment features dozens of boxy shelves, highlighted by saturated colors. The motif also optimizes the small space as a drawing table folds away to reveal a shoe closet.
The shoe closet.
H2O Architectes used curvy cutouts in the space’s central column to draw the eye around its corners. A clever recessed cupboard conceals the TV screen. Comics, clearly, are everywhere.
Mathieu Vinciguerra reads in front of his apartment’s signature storyboard shelves.
Triangular windows beneath the roof line are a common element in all of the second-floor rooms, including the master bedroom.
The master bathroom is one of few spaces that lacks windows, but it opens onto the brilliantly daylit master bedroom.
Arkitekthus charges a little extra for the see-through staircase; the basic house has under-staircase storage, which is more practical but less beautiful.
A long, low credenza in the living room keeps the space feeling open and airy.
Laminated-MDF cabinetry helps to hide clutter in the kitchen.
The Bossel family moved into their home a year ago from an apartment in central Stockholm that was half the size.
Checking email over coffee, Hughston places his laptop on the fold-down Formica table that Sanders designed. Jack Lenor Larsen's Cybelle fabric covers the wall on his right. Above the sofa hangs an Italian pendant lamp of mysterious origin; if you recognize it, please contact us.
Master Bedroom
Case Inlet Retreat

Dive into Dwell's photo archive of spectacular modern homes that embody great design. From midcentury gems to prefabricated units to eye-opening renovations, these inspirational projects are elegant responses to the site and the client's needs. Here, you'll find ideas for every room in the house, whether it be kitchen, bath, bedroom, living, or dining—and beyond.