28452 Home Design Ideas and Photos

The pumpkin-orange Dordoni Halloween lamp is both UFO- and sun-like—a slightly humorous and cheering sight on a gray day in Holland. It was chosen, says Dedy, “simply because it says ‘welcome home.’”
The kitchen is the entrance point for the Collettes’ home and its functional core. The warm colors of the house’s wood-and-brick exterior are continued in the felt covers of the Face chairs in umber, red, and rust—a vintage 1983 design for Montis by Gerard van der Berg. The cupboards are gray (“but a warm stone gray, not a cold corporate gray,”Dedy emphasizes). Dark stone was planned for the countertop but looked far too heavy. The couple chose Duropal, a stainless steel lookalike that’s easier to maintain.
Evidence of the children’s burgeoning furniture collection is found in their room, which features an Eames Hang-It-All (not shown) and a bed/crib by Stokke.
Because the Collette residence, although by no means small by Dutch standards, is a compact 2,050 square feet, the inside/outside relationship is important. Glass walls front and back bring the outdoors in. Two-year-old Jort takes full advantage of the great outdoors.
ARCHITECTUREFIRM used rough-sawn cedar paneling throughout, cladding the exterior with blackened pieces, and whitewashing the interior surfaces to form a dramatic visual contrast between inside and out. A painting by artist Tim Harriss hangs above a Crane bench by Double Butter near the entry hall.
Though the tree house-inspired home is nestled in the middle of a dense forest, it's still only 10 minutes away from downtown Portland.
The couple asked Bryan Richards of Real Natives Landscape Design to incorporate drought-tolerant plants into the landscaping. Surrounding a table from CB2 are chairs from Design Within Reach.
In the master bedroom, above the Legnoletto by Alias bed, is a photograph by John Huggins. The lamp is from Ikea. “Nothing is painted—all that stripping is about getting to the natural surfaces of the wood, and the concrete block,” Norelius says.
They used a deep-black hue for the room’s cabinetry and built-in desk.
One of the bedrooms became a guest room and study, where a portrait of Green’s mother by Evelyn Spence-Reeve hangs above a vintage table.
One of the bedrooms became Norelius’s studio, which includes lighting from Artemide above a custom desk.
The duo added custom redwood cabinetry on the dining area side. The pendants are from Birchwood Lighting.
For their A. Quincy Jones house in Los Angeles, architect Bruce Norelius and his partner, Landis Green, retained and restored core elements, such as the living room’s redwood paneling and concrete-block wall.
The new outdoor wall mural in progress by artist Seth Depiesse on Main Street.
Architect Douglas Stockman says the building's charcoal-and-orange exterior coloring was "intended to reflect the dynamic character of the neighborhood." Here, it provides a festive backdrop to the residents' semi-annual Finn Lofts community party.
A social creature who seems to know everyone, Loft J occupant Jamil Malone has hosted several "alcohol-themed" parties and manages to wedge as many as 20 people into his studio. The gatherings are like gallery openings, with the walls of Malone's apartment displaying a roving selection of locally produced art.
One view of the Finn Lofts' southwest corner includes a cut-out rain screen.
The house in the evening, with the main living space and basement illuminated. "It gets pretty windy here," Jamie says. "I have nightmares about the roof coming off like the lid of a can."
Maple performs in the basement playroom. The basement windows are coated with a polycarbonate greenhouse glaze.
The childrens' bathroom, which is just off the central hallway.
Judith and Maple at work in the living space, which has a deck off the side and a view of the neighbors' house.
Michele eats lunch in the kitchen; a view of the central hallway and master bedroom lays beyond. Three-year-old Maple slurps from a water bottle with Judith, five, at the dining table, also built by Jamie. The Arco armchairs are by Mario Bellino for Heller, and the Bubble lamp is by George Nelson for Herman Miller. The photograph series is by David Hilliard, titled "That Glorious Society Called Solitude."
A massive slab of cypress perched atop sawhorses provides storage for pots and utensils.
The wide front door opens onto a wide central living space where the entire family—and a regular cast of visitors—spends much of their time.
The Hupert-Kinmont house lies low in a century-old apple orchard, far from neighboring houses. The spaciousness of the rural surroundings is echoed inside.
Out back, the paved patio serves as the family's main dining room. Though occasionally snow and cold keep them inside, family dinners can often be enjoyed outdoors.
Walking in the front door it's hard to miss the square chunk of compressed-straw paneling—a building material-cum-sculpture that allows visitors to see what the house is made from. Kahn's paintings hang throughout the house, and several of the rugs are her original designs.
Pyatt's office is the sparest room in the house, with the straw panels "left raw to give a sense of the monolithic nature of those walls," according to Pyatt.
In the kitchen, a window over the stovetop lets daylight in, framing the front yard while keeping the neighboring house out of the picture.
In Boulder's aptly named Wonderland Hill neighborhood, deer and even mountain lions occasionally come down from the woods to scout the domestic scene, but the most common wildlife sighting on the tree-lined streets is a profusion of toddlers in off-road strollers. To make space for the local baby boom, many older one-story homes have had their pops topped. When Rob Pyatt and Heather Kahn were ready to expand on their 900 square feet, however, their foundation couldn't support a second floor, so Pyatt, an architecture student with a green building background, devised an alternative. His box-shaped addition is the modern kid on the block, with distinctive corrugated-metal and wide-plank cladding. Behind the facade, uncommon materials share a common story with the neighborhood: Of design decisions driven by a desire to keep the next generation—and the planet—healthy and safe.
The Pyatt/Kahn family's 1940s cottage hadn't seen significant updates in its six decades.
To detail to the kitchen cabinetry and shelving, plywood sheets were turned on their sides to expose multi-toned striations.
On a scenic one-acre site in Inverness, California, Richardson Architects planted an artist studio in a hillside overlooking a coastal vista. The client, a painter who lives on the property, requested the addition be situated downhill from the main residence to create distance between work and home.
With slate-colored walls, plenty of leather and wood in the communal areas, industrial-style decor and bedrooms with unusual reading-friendly headboards, Hotel SP34 is a great way to enjoy Copenhagen in style.
Set within a 1970s Brutalist high-rise building in Stockholm’s Brunkebergstorg Square, this sophisticated, contemporary city hotel is home to a large art collection. The hotel’s Masterpiece Suite, which sits on the top floor has a large rooftop terrace that offers great views of downtown Stockholm.
A celebration of nature in Norway, this rural hotel marries modern architecture with stunning natural landscapes. All of the hotel’s seven rooms, which are built into the landscape, are unique and offer either views of the valley, river, courtyard or a dramatic gorge.
Architecture and design firm Claesson Koivisto Rune transformed this Late Baroque villa into an 18-bedroom boutique hotel with painted wooden rafters and iconic mid-century furniture that's full of Nordic cool.
This Arts and Crafts style house built in 1910 by Swedish architect Fredrik Dahlberg was converted into a 12-bedroom homestay-like boutique hotel with an eclectic interior created by designer Ilse Crawford in collaboration with the hotel’s owner Jeanette Mix.
Even in Ella’s room, Ikea chairs and bed mingle with a restored Bertoia child’s chair.
The Viking range and Bosch refrigerator in the kitchen are paired with Ikea lights and cabinets.
Due to the tight budget, the fixtures and furnishings had to be a mix of high and low. Instead of a Saarinen Tulip table for the dining room, they found a similar style with matching chairs from Ikea, then hung a George Nelson lamp overhead.
Light spills in from the double doors Lucky installed, which lead to the front yard and recall the Southern Californian tradition of indoor/outdoor living. “To us, our furniture is the art inside the house,” says Lucky. “The Vespa, for example, is a piece of artwork; the design is classic.”
Having a home office in an apartment of this size might seem impossible, but flexible furniture transforms one room into two.
Inspired by mid-century furniture designer George Nakashima, Seggerman crafted the components by hand in his home studio. The cabinetry in the kitchen and shelving in the bedroom seamlessly flow, adding the impression that there is more space. Photo by David Engelhardt.
Houldin, 10, curls up in the playroom nook which is directly under a side skylight that Pulltab added in order to make the interior rooms inhabitable, as per New York City building code. The custom millwork around the window seat is painted in Rainy Day by Fine Paints of Europe.

Dive into Dwell's photo archive of spectacular modern homes that embody great design. From midcentury gems to prefabricated units to eye-opening renovations, these inspirational projects are elegant responses to the site and the client's needs. Here, you'll find ideas for every room in the house, whether it be kitchen, bath, bedroom, living, or dining—and beyond.