8983 Home Design Ideas and Photos

Dive into Dwell's photo archive of spectacular modern homes that embody great design. From midcentury gems to prefabricated units to eye-opening renovations, these inspirational projects are elegant responses to the site and the client's needs. Here, you'll find ideas for every room in the house, whether it be kitchen, bath, bedroom, living, or dining—and beyond.

�v�
Bruce and Kirsty are obsessively tidy, so copious storage was a must. An entire wall in their bathroom opens to reveal a cabinet that is exactly the depth of a fat roll of toilet paper, and one of their kitchen cupboards was specially fireproofed in order to house that dastardly appliance, the toaster.
Blond Dinesen Douglas-fir floorboards stretch the length of the house, framing its clean planes and lines. The stairs, which cantilever out from the house’s original bare brick walls, are mounted on brackets and made from the same material. The house and Dinesen itself are well matched: Both are just over a century old.
Bruce is a wine enthusiast and a stickler for efficiency, so this prefab concrete cellar with an ingenious passive ventilation system was a natural choice. It maintains a constant temperature, and its stacked horizontal bins can store up to 1,400 bottles of wine—–a good excuse to keep adding to the collection.
If tidiness is paramount for the family, a place for the kids to play outdoors is equally important. The climbing wall at the back of the garden is entirely the work of Mark Tiarks, who built the Composite House and who relished a chance to step out from beneath Tozer’s plans and design an aspect of the house himself.
The kitchen table.
Kirsty’s favorite space in the house is the living room, where she and her girlfriends curl up on the sectional sofa to gossip over a glass of wine.
Bruce Thatcher and Kirsty Leighton behind their London home.
The addition creates a narrow intermediary space between the yard and existing home. This sliver contains a staircase and two new sun rooms.
Microclimat
The street-facing facade leans into the landscape with a three-foot-deep cantilever and toward a pathway of hexagonal concrete pavers.
A sliding glass Western Window Systems door dissolves the boundary between indoor and outdoor.
Designer Monica Berdin—who is married to architect Clinton Cuddington—worked with Aloe Designs to cover two sides of their backyard studio in drought-tolerant flora. A sheltered deck features a custom fire pit and a pair of turquoise Condesa chairs.
Inside, where the dining and living spaces were reconfigured, the vibrant colors continue with smaller accents like the azure cabinetry.
The rivets in the corrugated aluminum siding run both horizontally and vertically. It took time for McInturff to persuade Kanner to embrace the contrast of the lines, but they're pleased with the results. “The exterior almost looks like a black pair of corduroy pants, but with the stripes going both ways,
A sober material palette, including polished concrete radiant floors and black ceramic tiles, defines the interiors. The cedar ceilings extend outdoors for continuity.
Seen from the street, the Nook Residence's white-painted wood exterior vanishes against a snowy backdrop.
In the kitchen, a staircase with a wood backbone supports floating glass treads. The home’s main entrance is located on the top level, due to the property’s incline.
Gayfer turned the home's greatest weakness, its compact size, into an advantage by encouraging interaction. Ledges, benches, and built-ins were placed tactically to promote conversation. The Errol sofa is by Jardan.
Each inch is accounted for in the 1,916-square-foot home. Cabinets and clever storage for wine are tucked under the stairs.
The narrow kitchen is brightened by a soft material palette. A burnished concrete countertop flows like a waterfall into the Blackbutt timber flooring. The translucent blue Poly Pop pendant is by Tokenlights.
The Scyon Axon cladding of this gabled Melbourne addition gleams at midday. Designer Dan Gayfer punctuated the facade with sliding glass doors and a row of windows to fill the narrow home with sunlight.
Subway tile, another fixture of the urban landscape, envelops the bathroom.
A concrete fireplace sits at the intersection of the staircase and the living room. The chandelier is a  MCL-R3 lamp by Serge Mouille.
A mix of DSW and DSRA Eames Plastic Side Chairs from Vitra are seated at the dining table, which extends from a stainless steel countertop.
Materials throughout the house are elemental, befitting its wilderness setting. The walls are made of cross-laminated timber and the floors are slabs of heated concrete.
Visitors can keep lookout for the St. Lawrence River’s resident marine mammals, which include Beluga and Sperm whales, from a pair of Adirondack chairs.
A chalkboard wall encourages creative exploration in the child’s room.
Dollops of black define the open-plan area, but in the bedrooms, brighter colors prevail.
The most immediately striking feature of this 1,400-square-foot in a 21-floor high-rise is the shelving unit/room divider between the kitchen and living area.
Seen from the guesthouse, the new home touches every corner of the property without overwhelming its natural beauty.
A mature Japanese maple was preserved during construction. The way we designed the entry sequence, with the front door not facing the street, but rather facing the Japanese maple tree relates to his concept of ‘entrance transition.’ A mature Japanese maple tree was preserved during the construction.
A wall of sliding glass doors collapses the divide between inside and outside.
The study faces the pool area.
Two black CH25 chairs by Hans Wegner mirror the baby grand piano behind them.
Honest materials appear throughout this Los Altos home. In the double-height living area, Mantis chairs by BassamFellows surround a custom live-edge dining table, fashioned from an old Claro walnut tree with help from Menlo Hardwoods.
The geometric addition, with its cedar rain screen, is joined at the hip with the more traditional residence.
The addition’s roofline rises northward to capture daylight through a series of operable skylights.
For the couple, who are expecting, adding a nursery was a key component of the renovation. The home’s historic trusses were lightly sanded and whitewashed.
Natural light entered the original apartment through three sides plus a skylight. A wall that blocked light between the bedroom and main living area was replaced with a custom 10-foot-long barn door, which was outfitted with coat hooks from Design Within Reach that the residents used as pulls. The dining table is from Mohr McPherson.
The living room features an eye-catching Tiuku grandfather clock by Covo. The Gus sofa is from Lekker.
When Alan Ricks and Cristina de la Cierva moved into their Boston condo, a ship’s ladder was taking up space in the main living area. Following a lengthy renovation, a spiral staircase provides rooftop access.
Web developer Rich Yessian involved local preservation groups early and often to gain permission to unite home, office, and outdoors at an aged warehouse that, according to Sanborn Maps, predates the Civil War.
Twenty species of drought-resistant succulents, punctuated by solar panels, carpet the top of the home. Green Roof Outfitters installed the plants in modules.
Rich and his girlfriend Arielle sit on an IKEA sofa; the windows are from Charleston Glass.
The staggered terrace, lined with cast iron plants (Aspidistra elatior), leads up from the living room.
The interior nods to its host structure’s heritage with some walls and the ceiling clad in reclaimed oak from a Kentucky farmhouse. Custom pendants by Mickus Projects hang above a Curzon table from Modloft.
The three-bedroom home is connected to a dock house, garage, and vegetable garden by a network of wood walkways and decks.
Retirees Dr. Mary Ellen Kennedy and Robert Dault tasked architect Charlie Lazor with bringing a prefabricated 2,100-square-foot home to their lakeside property, located in one of rural Ontario’s unorganized territories.
Margaret enlisted interior design studio Margali & Flynn to create  a contemporary counterpoint to their Tudor in Queens. The cabinetry is by East End Country Kitchens.
The 2,500-square-foot house has four bedrooms with ensuite baths. It also has an office that allows Bob to work remotely.  Twin Fork Landscape Contracting was hired to enhance the yard.
One such vacation inspired the tub, made of aromatic hinoki wood, in the master bathroom.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.