Situated near a creek that flows below a steep embankment, the house sits between an open pasture and a dense Cottonwood grove. The design takes advantage of the naturally stepping site to achieve a low, reserved presence on the land. Upon entering the property, only origami-like folded planes of the roof are seen above a field. A bridge initiates the procession through the house. The procession flows through the house, cascading down from space to space, eventually finishing at an outdoor terrace by the creek’s edge. The folded planes of the roof are projected to the ceiling which ripples above the open plan.

The project focuses inward, upon the site itself, instead of craning its architectural neck towards the mountains beyond. It is an act of project discipline to emphasize the intimate, close views, and resist the prevalent mountain vistas of the area. While practical and humble, the house maintains a playful air; the folded roof, generous outdoor accommodation and the bridge reinforce this playfulness. The dynamic nature of the roof animates the building profile as one moves around the exterior. The house is not meant to be appreciated in static elevations; nor is it placed on a conspicuous pedestal, professing status. It is an artful retreat; quiet and precise.

CCY Architects uploaded Woody Creek Residence through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Inspired by origami, the primary roof of the house is animated through folding planes.

Situated near a creek that flows below a steep embankment, the house sits between an open pasture and a dense Cottonwood grove.

Bridge Entry | To enter the home, guests arrive on an upper bluff and cross a foot bridge to the front door. The bridge draws immediate attention to the home’s signature folded roof plane, which appears to hang effortlessly in the shadow of a deep canopy of cottonwood trees.

The living room opens, a glass-enclosed perch located at the house’s highest point, connects to nature with views looking into the tree canopy. The floating folded roof plain move through the space.

The dining room was envisioned as an “eddy” in the circulation path. Folded planes of the ceiling intersect above the dining room, the corner lifts to allow more light and view of the cottonwoods by the creek.

The bathroom was designed with a Limestone floor, Mosaic tile walls with integral niche, and slab tub surround.

Credits

Posted By
Interior Design
  • Luis Ortega Interiors
Landscape Design
  • Mt Daly Enterprises
Photographer
  • Raul Garcia
  • David Clifford

Overview

Bedrooms
  • 4
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2013
  • Square Feet
  • 5750
  • Lot Size
  • 5 Acres